Illustration for article titled Uj kihúzta a gyufát, bűzlázadás a 444.hu szerkesztőségében

Káposztát kezdett rohasztani a szerkesztőségben. Pattanásig feszült a hangulat. Viszont a káposzta lesz 2014 cronutja.

Advertisement

"Egyrészt folyamatos fingszag van, másrészt olyan hangokat ad ki, mintha a savanyodó káposzta rámírna facebookon. puttyog. tbg szerint ez a természet szaga. nem annyira értünk vele egyet" - írta cseten egy 444-es bűzáldozat.

Advertisement

A főszerkesztő információnk szerint nagy mennyiségű székely káposztát - de nem székelykáposztát! - kezdett savanyítani, a városi, tápos "újságírók" pedig kikészültek egy kis erjedéstől.

A 444-esek felspannolt idegrendszerére nem is kell plasztikusabb példa annál, hogy az előbb cseten megkerestem még pár embert, és Ács Dániel accountjáról Bede Márton jelentkezett, a következő válasszal:

SZARJ A SAJAT FESZKEDBE

Advertisement

A kemény szituáció, a megtépázott neuronok oka az, hogy Uj Péter óriási mennyiségű, összesen 600 kilónyi különleges káposztafejet importált Erdélyból, Molnár B. Tamás gasztroíró-mozgalmár szervezésében, aminek egy kis részét a munkahelyén kezdte el savanyítani.

Én tökéletesen megértem Ujt, hiszen egyszer hónapokig tartottam egy főtt virslit az Index Klapka utcai szerkesztőségében a fiókomban. És a virsli mégcsak meg sem büdösödött, mindössze megráncosodott egy picit, de azt sem jobban, mint a hidratálókrém-reklámokban a modellek bőre!

Advertisement

Uj sokkal jobb eredményeket érhet el káposztával, én is gondolhattam volna erre. A szerkesztőség viszont ugy tudja, hogy még vagy három hétig kell szagolniuk az illatot.

Megéri, mert iparági megfigyelők szerint a kézműves start up-káposzta lesz 2014 hamburgeren lovagoló medvehagymás makaronja.

Advertisement
Illustration for article titled Uj kihúzta a gyufát, bűzlázadás a 444.hu szerkesztőségében

Az Uj-féle csúcskáposzta Gyergyószárhegyről származó, régi helyi, korong alakú, nagyon vékony levelű fajta. De miben más, mint a bármilyen szupermarketes káposzta? Up ezt mondja:

"Ma Budapesten a kerek, nehez, vastaglevelű (több vizet vesz föl, kevesebb szárazanyagtartalom) amerikai klónt kapod, ez jobb, nyilván, karakteresebb, édesebb állítólag. Én nem érzem nyersen a különbséget, illetve erősebbnek, csipősebbnek tűnik."

Advertisement

És mitől jobb egyáltalán?

"A gyergyószárhegyi cikások talán az utolsó ilyen káposztás hagyományörzős, hagyományos gazdalkodós (és úgy bio, hogy sosem volt más) csapat. Ez benn van a Kárpátokban, tényleg majdnem a Regát, ezek a leghűvösebb, legcsapadékosabb helyek. 900 méter magasan. Fontos az is, hogy a talaj alulról nedves legyen (magas talajvíz), azt szereti a káposzta."

Advertisement

És konkrétan mi az amitől a 444-esek szenvednek?

"A szárhegyiek egészben savanyítanak, tehát egész fejeket, nem gyalulják a káposztát, a torzsát sem vágják ki, azt mondják, abban van a legtöbb cukor. A fejeket összerakják, szárított csomborral, esetleg kaporral, tormát is raknak vele, van aki szemes borsot is, esetleg borókabogyót, leöntik sós vízzel, lenyomatják. (Tölgyfalap, rá patakból szedett nagy, vulkáni kő. Meszes kőzet nem jó, mert a savas lé beleoldja, ugyanígy nem lehet fém sem.) Négy-öt napig szobahőmérséklet, aztan három hétig pince."

Advertisement

Senki se árulja el a lázadózóknak, hogy mindjárt leviszik a pincébe! A kényszeres kajadivat-követők pedig azonnal induljanak el valamelyik közeli patakmeder felé!

Share This Story

Get our newsletter