Szeretek játszani. Építőkockákon nőttem fel, volt néhány barbim, pónim, legóztam, a szomszéd sráccal rúgtuk a labdát, autópályát építettünk. A sokakat kiakasztó zombi-barbik is tetszenek, és nincs olyan őrület a játékok terén, amire azt mondanám, hogy bűnrossz.

A hétvégén azonban a játékosztályon bolyongva rábukkantam a Shopkins figurákra. A játék lényege, hogy a kislányok gyűjtsék be az áruházban előforduló főbb kajákat és a különböző pultokat. Én valamiért tényleg csak azt tudom mondani, hogy ne játssz az étellel!

Komolyan megpróbáltam valami pozitívat érezni a Shopkins figurákat nézegetve, de a legnagyobb jóindulattal is csak azt tudtam rá mondani, hogy cuki szemei vannak. Annál inkább felbuzogtak bennem a negatív érzelmek.

Íme a sötét jövő, amit a Shopkins figurák hoznak a családba. Szerintem.

  1. A gyerek onnantól kezdve, hogy a kis figurák beköltöznek az életébe, minden kajának szemet és szájat rajzol majd: nem csak papíron. Amelyik nem néz és vigyorog rád, az nem is étel. És mindezt vásárláskor el is fogja játszani a szülők nagy örömére.
  2. Oké, hogy esetleg megismeri az élelmiszereket – bár hogy őszinte legyek, jó néhányat én magam is alig tudtam beazonosítani –, de jelentősen kevesebb a zöldség, így az egészséges táplálkozás megismerése kilőve. Lehet tippelni, hogy ha habos muffin, hamburger, süti vigyorog a lakásban mindenhol, mit fog akarni a gyerek, amikor elé teszed a spenótot.
  3. A játékpiac ezt kislányokra hegyezte ki. Miért? A fiúk, a későbbi férfiak nem szoktak vásárolni? Háztartásbeli-kinevelést érzek.
  4. Rettegnék, hogy a gyerek lenyeli valamelyik figurát, pusztán csak úgy, mert jó szokása, vagy mert megenné, és hát mégis perec. Nem voltam benne biztos, hogy szakszerűen meg tudnám hánytatni a gyereket, úgyhogy utána is jártam, mi a teendő, ha játékot nyel.
  5. Pontosan az ilyen játékokba szoktam belelépni, és meglepő, de nagyon tud fájni.

Nem azt mondom, hogy ki kell űzni a világból, mert ördögtől való, csak maradhatna mondjuk a teszkós szinten, mint a Garfield és Simpson's matricás-hűtőmágnes széria.

Advertisement

Kíváncsiságból rákerestem, van-e valamilyen szülői értékelés ezekre a játékokra, de semmi. Ha valakinek a gyerkőce ezzel játszik, megoszthatná velem a tapasztalatait.