Szab√≥ Gy√∂rgy Sanoma-vez√©rtŇĎl retteg a Fidesz? Rettegn√©nek ink√°bb Szab√≥z√©tŇĎl! Te ismered az embert, aki a k√∂vetkezŇĎ √∂t √©vben a passz√°tszelet fogja f√ļjni a magyar interneten? K√©psorozaton mutatjuk be a XXI. sz√°zad Uj P√©ter√©t!

Advertisement

Ki fogja megszabni, hogyan n√©zzen ki az Index k√∂vetkezŇĎ c√≠mlapja? Ki fogja ir√°ny√≠tani a meghat√°roz√≥ magyar online √ļjs√°g megjelen√©s√©t a k√∂z√∂ss√©gi oldalakon? Ki√© lesz az Index 2? Ki d√∂nti el, hogy t√©nyleg lesz-e Index 3, 4, √©s 5 is, ahogy rebesgetik? √Čs az Index 3D? Ki√© lesz minden √ļj √©letm√≥dmell√©klet √©s hasonl√≥? Meg a web 1 + n? A v√°lasz az √∂sszes k√©rd√©sre egyetlen n√©v: Szab√≥ Szab√≥z√© Zolt√°n.

Az Index √ļj erŇĎk√∂zpontja k√©rd√©s√ľnkre ugyan elutas√≠totta, hogy tartalomfejleszt√©si igazgat√≥ lenne, de m√°shol tal√°n √≠gy h√≠vn√°k azt az Indexn√©l kor√°bban nem l√©tezett poz√≠ci√≥t, amit Szab√≥ most bes√∂p√∂rt. Az √ļj nagykutya igazi amerikai filmbe illŇĎ karriert futott be a legjobb magyar online √ļjs√°gban.

Advertisement

Alig h√ļsz √©vesen, ha nem is k√°v√©√©rt szaladg√°lt a b√ľf√©be, de k√ľlsŇĎsk√©nt filmkritik√°kkal jelentkezett a kult√ļra rovatban. Korai korszak√°nak emblematikus mŇĪve volt a film megtekint√©se n√©lk√ľl √≠rt, "Kar√°csony, kisl√°ny, kutya, miegym√°s" c√≠mŇĪ Grincs-kritik√°ja, ami az√≥ta is tananyag minden m√©diaszakon.

Advertisement

Ezut√°n a kult√ļra rovat tagja, majd alaptagja lett. K√©sŇĎbb megalap√≠totta a Commentcom m√©diablogot, hogy Sixx t√°rsak√©nt egy √ļjabb mŇĪfajt √ļj√≠tson meg. A lap egyre n√©lk√ľl√∂zhetetlenebb munkat√°rsak√©nt a l√©zerpontos kritik√°k mellett ŇĎ vitte a m√©diapiaci √©s m√©diapolitikai t√©m√°kat is. B√°r passz√≠v szereplŇĎje volt, de hozz√° k√∂tŇĎdik a magyar m√©diat√∂rt√©net leghumorosabb oligarch√°s anekdot√°ja, amikor egy S.Z. al√°r√°ssal k√∂z√∂lt cikk√©re Simicska Lajos hal√°l komolyan azt hitte, hogy azt Sp√©der Zolt√°n √≠rta. De Szab√≥nak ez sem √°rtott!

Advertisement

Az a jelenlegi hatalom is meg√©rezte, hogy Szab√≥ f√©lelmetes erŇĎk√∂zpontt√° v√°lhat. Mi m√°ssal magyar√°zhat√≥, hogy ŇĎ az egyetlen magyar blogger a t√∂rt√©nelemben, akit a kir√°lyi t√©v√©h√≠rad√≥ fŇĎmŇĪsoridŇĎben - sz√≥ szerint! - lek√∂cs√∂g√∂z√∂tt, ami√©rt b√≠r√°lta a k√∂zt√©v√© h√≠rad√°s√°t az eml√©kezetes tavaszi h√≥k√°oszr√≥l.

Advertisement

√Čs ki volt az, akire az Istv√°n, a kir√°ly menedzsere is f√ļriak√©nt t√°madt r√°? Nan√°, hogy a LeendŇĎ Tartalomfejleszt√©si Igazgat√≥.

Advertisement

Szab√≥ Zolt√°n az √≠r√°s √©s szerkeszt√©s mellett mindig is j√°tszott, modellkedett, szerepelt, az Index Jolly Jokerek√©nt, saj√°t p√©ld√°j√°n mutatva be, hogy a XXI. sz√°zad √ļjs√°g√≠r√≥ja nemcsak egyszem√©lyes (√≠r√≥, fot√≥z√≥, vide√≥z√≥, v√°g√≥, grafik√°z√≥ √©s programoz√≥) szerkesztŇĎs√©g, de egyszem√©lyes stand up comedy-k√∂zpont √©s egyszem√©lyes modell√ľgyn√∂ks√©g is.

Advertisement

Szab√≥ Zolt√°nt sokan - azok a szerencs√©sek, akiket visszajel√∂lt - nem is annyira indexesk√©nt, hanem legend√°s Facebook-novell√°k szerzŇĎjek√©nt ismerik. A klasszikus, nyomtatott lapokban megjelenŇĎ t√°rcanovella XXI. sz√°zadi v√°ltozata az egyes sz√°m elsŇĎ szem√©lyben jelentkezŇĎ fikt√≠v fŇĎhŇĎs √©jszakai kalandjait mes√©li el a pesti mulat√≥negyedben. √Ālland√≥, ikonikus szereplŇĎkkel, mint a H√°ny√≥ Turista √©s a Narr√°tort K√≠v√°n√≥san B√°mul√≥ K√ľlf√∂ldi Turistal√°ny. A most 33 √©ves Szab√≥ Zolt√°n m√°r j√≥val a Krisztusi Kor el√©r√©se elŇĎtt olyan megker√ľlhetetlen online jelens√©gg√© v√°lt, hogy k√ľl√∂n blog alakult a k√∂vet√©s√©re, a Zolispotting. Ez itt a blog Facebook-oldala.

Advertisement

A Cink elk√©pzelni sem tudja, meddig vezethet ez az √ľst√∂k√∂skarrier, de mindenestre forr√≥n gratul√°lunk a kinevez√©shez!