Sz√°zmilli√≥ forintos befektet√©ssel h√ļsz sz√°zal√©k alatti r√©szesed√©st szerzett a 444 kiad√≥j√°ban az amerikai Media Development Investment Fund, illetve annak a Digital News Ventures nevŇĪ alapja. Az amcsik nem sz√≥lnak bele semmibe, mondta Kardos G√°bor lapigazgat√≥. Ugyanez az alap m√°r a 444 indul√°sakor is sz√≥ba ker√ľlt.

J√≥ egy-m√°sf√©l √©vvel ezelŇĎtt, az Uj P√©ter-f√©le h√≠roldal gr√ľndol√°sakor m√°r t√°rgyaltak arr√≥l, hogy az indul√≥ m√©diav√°llalkoz√°sokra szakosodott DNV legyen az Indexet elhagy√≥ csapat befektetŇĎje, de a Cink tudom√°sa szerint az amerikaiak akkor v√©g√ľl visszal√©ptek, √©s m√°s form√°ban sem voltak hajland√≥k finansz√≠rozni a bizonytalan v√°llalkoz√°st. A jelek szerint meggyŇĎzte ŇĎket a szerkesztŇĎs√©g elsŇĎ egy√©ves teljes√≠tm√©nye, mert most, ha kevesebb, mint h√ļsz sz√°zal√©k erej√©ig, de m√©gis besz√°lltak.

Az MDIF finansz√≠roz√≥i k√∂z√∂tt ugyan ott van a Soros Gy√∂rgy-f√©le Open Society Fund is, de nem egyszerŇĪen Soros-projektrŇĎl van sz√≥, a befektetŇĎk k√∂z√∂tt ugyanis egy j√≥ p√°r eg√©szen elt√©rŇĎ befektetŇĎ, mag√°n- √©s √°llami alap√≠tv√°ny is akad, a sv√©d √©s a sv√°jci Nemzetk√∂zi Fejleszt√©si √©s Egy√ľttmŇĪk√∂d√©si √úgyn√∂ks√©gtŇĎl az Oxfamon √°t a Calvert Social Investment Foundationig.

Az MDIF kilencvenes √©vekbeli alap√≠t√°sa ut√°ni elsŇĎ √ľgylete Szlov√°ki√°ban volt, ŇĎk adtak p√©nzt arra, hogy a Meciar-korm√°ny √°ltal kiny√≠rni k√©sz√ľlt Sme c√≠mŇĪ lap nyomd√°t √©p√≠thessen, a lapot nyomtat√≥ √°llami nyomda ugyanis Meciar nyom√°s√°ra szak√≠tott vel√ľk. A Digital News Venturest p√°r √©ve alap√≠tott√°k, t√∂bb √°zsiai projekt mellett k√©t amerikai weboldal is befektettek, teh√°t nem arr√≥l van sz√≥, hogy csak ott lenn√©nek akt√≠vak, ahol vesz√©lyben √©rzik a sajt√≥szabads√°got.

Miut√°n a Kreat√≠v robbantotta a h√≠rt, nanointerj√ļt csin√°ltam Kardos G√°bor 444-lapigazgat√≥val.

Cink: Mennyiben jelent v√°ltoz√°st, hogy ezent√ļl nemcsak Bajnai Gordon √°ll a h√°tad m√∂g√∂tt munka k√∂zben, hanem egy eg√©sz amerikai igazgat√≥tan√°cs is? Hogy lehet √≠gy mel√≥zni?

Kardos G√°bor: Ebben nincs v√°ltoz√°s. Pont ugyamolyan marad a munk√°m.

Cink: De most komolyb√≥l, mennyire fognak belesz√≥lni a tartalomba az √ļj tulajdonosok?

Kardos G√°bor: Semennyire nem sz√≥lnak bele. T√°vol l√©vŇĎ p√©nz√ľgyi befektetŇĎk√©nt viselkednek.

Cink: Ez most akkor azt jelenti, hogy a Digital News Ventures a magyarosz√°gi sajt√≥szabads√°got f√©ltve fektetett bel√©tek, vagy ez egy klasszikus √©rtelemben vett √ľzlet?

Kardos: P√©nz√ľgyi befektet√©s, de nekik az is fontos, hogy szabad √©s kritikus sajt√≥ba fektessenek.