​Új, amerikai tulajdonos a 444-ben

Illustration for article titled ​Új, amerikai tulajdonos a 444-ben

Százmillió forintos befektetéssel húsz százalék alatti részesedést szerzett a 444 kiadójában az amerikai Media Development Investment Fund, illetve annak a Digital News Ventures nevű alapja. Az amcsik nem szólnak bele semmibe, mondta Kardos Gábor lapigazgató. Ugyanez az alap már a 444 indulásakor is szóba került.

Advertisement

Jó egy-másfél évvel ezelőtt, az Uj Péter-féle híroldal gründolásakor már tárgyaltak arról, hogy az induló médiavállalkozásokra szakosodott DNV legyen az Indexet elhagyó csapat befektetője, de a Cink tudomása szerint az amerikaiak akkor végül visszaléptek, és más formában sem voltak hajlandók finanszírozni a bizonytalan vállalkozást. A jelek szerint meggyőzte őket a szerkesztőség első egyéves teljesítménye, mert most, ha kevesebb, mint húsz százalék erejéig, de mégis beszálltak.

Az MDIF finanszírozói között ugyan ott van a Soros György-féle Open Society Fund is, de nem egyszerűen Soros-projektről van szó, a befektetők között ugyanis egy jó pár egészen eltérő befektető, magán- és állami alapítvány is akad, a svéd és a svájci Nemzetközi Fejlesztési és Együttműködési Ügynökségtől az Oxfamon át a Calvert Social Investment Foundationig.

Advertisement

Az MDIF kilencvenes évekbeli alapítása utáni első ügylete Szlovákiában volt, ők adtak pénzt arra, hogy a Meciar-kormány által kinyírni készült Sme című lap nyomdát építhessen, a lapot nyomtató állami nyomda ugyanis Meciar nyomására szakított velük. A Digital News Venturest pár éve alapították, több ázsiai projekt mellett két amerikai weboldal is befektettek, tehát nem arról van szó, hogy csak ott lennének aktívak, ahol veszélyben érzik a sajtószabadságot.

Miután a Kreatív robbantotta a hírt, nanointerjút csináltam Kardos Gábor 444-lapigazgatóval.

Cink: Mennyiben jelent változást, hogy ezentúl nemcsak Bajnai Gordon áll a hátad mögött munka közben, hanem egy egész amerikai igazgatótanács is? Hogy lehet így melózni?

Kardos Gábor: Ebben nincs változás. Pont ugyamolyan marad a munkám.

Cink: De most komolyból, mennyire fognak beleszólni a tartalomba az új tulajdonosok?

Kardos Gábor: Semennyire nem szólnak bele. Távol lévő pénzügyi befektetőként viselkednek.

Cink: Ez most akkor azt jelenti, hogy a Digital News Ventures a magyaroszági sajtószabadságot féltve fektetett belétek, vagy ez egy klasszikus értelemben vett üzlet?

Kardos: Pénzügyi befektetés, de nekik az is fontos, hogy szabad és kritikus sajtóba fektessenek.

Share This Story

Get our newsletter