Egy korm√°nyrendelet miatt a v√°laszt√°si plak√°tokra most m√°r ugyanazok a korl√°toz√°sok vonatkoznak, mint b√°rmilyen rekl√°mplak√°tra. Jogv√©dŇĎk szerint ez alkotm√°nyellenesen korl√°tozza a kamp√°nyt.

Mostant√≥l nem szabad kiragasztani v√°laszt√°si plak√°tot villanyoszlopra, k√∂z√ļt f√∂l√© vagy lakott ter√ľleten k√≠v√ľl aut√≥p√°ly√°t√≥l, aut√≥√ļtt√≥l √©s fŇĎ√ļtvonalt√≥l sz√°m√≠tott 100 m√©teren bel√ľl. Ez a korl√°toz√°s nem vonatkozik viszont m√°s tartalm√ļ hirdet√©sekre, p√©ld√°ul azokra, amiken a korm√°ny a sikereirŇĎl sz√°mol be a v√°laszt√≥knak. A korm√°nyrendelet ellen k√∂z√∂sen tiltakozik a TASZ, a Helsinki Bizotts√°g √©s az E√∂tv√∂s K√°roly Int√©zet.

Alant olvashat√≥ a h√°rom liber√°lis szervezet k√∂zlem√©nye, itt meg a teljes, r√©szletesen kifejtett sz√∂veg. A v√©lem√©ny√ľk r√∂viden √ļgy foglalhat√≥ √∂ssze, hogy a korl√°toz√°s alkotm√°nyellenesen szŇĪk√≠ti a kamp√°nyt √©s g√°tolja a politikai v√©lem√©nyek szabad kifejt√©s√©t.

A pártok a kampánnyal ne zavarják a köznyugalmat!?

Budapest, 2014. 01. 24. ‚Äď Az orsz√°ggyŇĪl√©si v√°laszt√°s idŇĎpontj√°nak kitŇĪz√©s√©vel egyidejŇĪleg √©letbe l√©pett egy korm√°nyrendelet is, ami a v√°laszt√°si plak√°tokra is kiterjeszti a gazdas√°gi rekl√°mokra vonatkoz√≥ korl√°tokat. A TASZ, a Helsinki Bizotts√°g √©s az E√∂tv√∂s K√°roly Int√©zet arra figyelmeztet, hogy a kamp√°nyol√°s szabads√°g√°nak √©s a jel√∂ltek, p√°rtok politikai vit√°j√°nak a lehetŇĎs√©geit szŇĪk√≠tŇĎ szab√°ly tov√°bb rontja a v√°laszt√°sok tisztess√©gess√©g√©t.

A h√©ten hat√°lyba l√©pett az a korm√°nyrendelet, ami a rekl√°mt√°bl√°k, rekl√°mhordoz√≥k √©s egy√©b rekl√°m c√©l√ļ berendez√©sek k√∂zutak melletti elhelyez√©s√©nek r√©szletes szab√°lyait kiterjeszti a v√°laszt√°si plak√°tokra is. Ak√°r fogpaszta-rekl√°mr√≥l, ak√°r egy orsz√°ggyŇĪl√©si v√°laszt√°sra k√©sz√ľlŇĎ k√©pviselŇĎjel√∂ltnek a v√°laszt√≥i akaratot befoly√°solni k√≠v√°n√≥ politikai √ľzenet√©rŇĎl van sz√≥, nem lehet elhelyezni plak√°tot villanyoszlopon, k√∂z√ļt felett vagy lakott ter√ľleten k√≠v√ľl aut√≥p√°lya, aut√≥√ļt √©s fŇĎ√ļtvonalt√≥l sz√°m√≠tott 100 m√©teren bel√ľl. A szab√°ly m√°s tartalm√ļ hirdet√©sekre (ilyen lehet az √ļn. ‚Äěkorm√°nyinform√°ci√≥") nem vonatkozik.

A T√°rsas√°g a Szabads√°gjogok√©rt, a Magyar Helsinki Bizotts√°g √©s az E√∂tv√∂s K√°roly Int√©zet k√∂z√∂s v√©lem√©nye szerint a v√°laszt√°si elj√°r√°si t√∂rv√©nynek a v√°laszt√°si plak√°tokra vonatkoz√≥ r√©szletes szab√°lyait leront√≥ rendelet a v√°laszt√°si kamp√°ny sz√ľks√©gtelen, alkotm√°nyellenes szŇĪk√≠t√©s√©t eredm√©nyezi, √©s s√©rti a k√∂z√ľgyekben megfogalmazott v√©lem√©nyek kinyilv√°n√≠t√°s√°nak √©s azok vitathat√≥s√°g√°nak a szabads√°g√°t, a v√°laszt√≥i akarat kinyilv√°n√≠t√°s√°hoz sz√ľks√©ges inform√°ci√≥khoz val√≥ hozz√°jut√°s szabads√°g√°t √©s a fair v√°laszt√°sok k√∂vetelm√©ny√©t. Az orsz√°ggyŇĪl√©si v√°laszt√°s az egyik legfontosabb k√∂z√ľgy, hiszen ennek kimenetele d√∂nti el, hogy kik ir√°ny√≠tj√°k az orsz√°got, kik alkotj√°k meg √©s hajtj√°k v√©gre a r√°nk n√©zve k√∂telezŇĎ t√∂rv√©nyeket a k√∂vetkezŇĎ parlamenti ciklusban. A v√°laszt√°si kamp√°ny r√©sz√©t k√©pezŇĎ politikai plak√°tok pedig a v√°laszt√°sokon versengŇĎ jel√∂ltek √©s p√°rtok alkalmass√°ga, r√°termetts√©ge, c√©ljai √©s √≠g√©retei megvitat√°s√°nak eszk√∂zei. A v√°laszt√°sokat √∂vezŇĎ politikai vita sz√°m√°ra √©ppen a lehetŇĎ legmagasabb v√©delmi szintet kellene biztos√≠tani: ez a demokr√°cia alapvetŇĎ k√∂vetelm√©nye, f√ľggetlen√ľl a vita tartalm√°t√≥l √©s sz√≠nvonal√°t√≥l. Ha a jogkorl√°toz√°s nem pontosan k√∂r√ľlhat√°rolt √©s alkotm√°nyosan igazolt, akkor az elfogadhatatlan, mert a demokr√°cia alapjait k√©rdŇĎjelezi meg.

A h√°rom szervezet eml√©keztet arra is, hogy a v√°laszt√°si kamp√°ny korl√°toz√°s√°val kapcsolatos probl√©m√°kat ez a rendelet csak s√ļlyosb√≠tja. Az Alkotm√°nyb√≠r√≥s√°g a v√°laszt√°si kamp√°nnyal kapcsolatban tavaly mondta ki azt, hogy a politikai rekl√°mok k√∂zz√©t√©tel√©nek korl√°toz√°sa nemcsak a p√°rtok, hanem minden szem√©ly √©s szervezet sz√≥l√°sszabads√°g√°t √©rinti, mert a k√∂z√ľgyek megvitat√°s√°ban mindenki r√©szt vehet. Hasonl√≥k√©ppen azt is megfogalmazta a test√ľlet, hogy a politikai rekl√°mok k√∂zz√©t√©tel√©nek korl√°toz√°sa egy√ļttal az inform√°ci√≥szabads√°g alapjog√°nak korl√°toz√°s√°t is jelenti, amennyiben akad√°lyt g√∂rd√≠t a v√°laszt√≥polg√°rok t√°j√©koz√≥d√°shoz val√≥ jog√°nak zavartalan gyakorl√°sa el√©. Ennek ellen√©re az Alapt√∂rv√©ny tavalyi m√≥dos√≠t√°sai a politikai rekl√°mok k√∂zz√©t√©tel√©nek ingyeness√© t√©tel√©vel val√≥sz√≠nŇĪtlenn√© tett√©k, hogy a legnagyobb k√∂z√∂ns√©get el√©rŇĎ kereskedelmi m√©di√°ban kamp√°nyolhassanak a k√©pviselŇĎjeletek √©s p√°rtjaik. A politikai rekl√°mok k√∂zz√©t√©tel√©nek m√©diaszolg√°ltat√°sokra vonatkoz√≥, tavalyi szigor√≠t√°sa mellett a mostani rendelet csak tov√°bb nehez√≠ti a kamp√°ny√ľzenetek v√°laszt√≥polg√°rokhoz val√≥ eljuttat√°s√°nak a lehetŇĎs√©geit, an√©lk√ľl, hogy ezzel b√°rmif√©le legitim, alkotm√°nyos c√©lt szolg√°lna.