James Cowan vez√©rŇĎrnagynak elege lett az angol hadsereg olyan felh√°bor√≠t√≥ szok√°saib√≥l, mint a szendvicsek fogyaszt√°sa √©s a h√°zast√°rsak egym√°s mell√© √ľltet√©se, √ļgyhogy √≠rt egy h√°romoldalas ny√≠lt levelet, amin az√≥ta r√∂h√∂g az angol sajt√≥. Meg most m√°r √©n is.

Cowan √°llom√°sozott √Čszak-√ćrorsz√°gban √©s Irakban is, de val√≥sz√≠nŇĪleg monstant√≥l mindenki √ļgy fogja ismerni, mint egy √©letre keltett Monty Python-figura. A kar√≥t nyelt vez√©rŇĎrnagy ugyanis elk√©pedt azokon a barb√°r szok√°sokon, amiket az angol hadsereg katon√°i a Bulford Camp nevŇĪ t√°borban mŇĪvelnek. √Čs hogy mik ezeket a barb√°r szok√°sok? Sorolom:

Szendvicsek evése

Cowan szerint felh√°bor√≠t√≥, hogy egyes tisztek azt gondolj√°k, elfogadhat√≥ az √©telt k√©zzel elfogyasztani, ez√©rt azonnal k√∂veteli, hogy ne adjanak zseml√©t √©s kiflit a menz√°n. Cowan szerint egy √ļriember √©s egy √ļrih√∂lgy csak k√©ssel √©s vill√°val √©tkezik.

Elégtelen etikett a hivatalos vacsorákon

A vez√©rŇĎrnagy szerint az ilyen vacsor√°kra √ļgy kell felk√©sz√ľlni, hogy az ember sz√≥rakoztat√≥ legyen. A k√∂sz√∂nŇĎleveleket mŇĪv√©szetnek tartja √©s szerinte megfelelŇĎbb, ha az ember h√°zast√°rsa √≠rja. Megmondom ŇĎszint√©n, nem teljesen √©rtem, hogy mirŇĎl besz√©.

Az evŇĎeszk√∂z√∂k helytelen fog√°sa

Cowan szerint a villa bal-, a k√©s pedig a jobbk√©zbe val√≥. Meg sem mern√©m k√©rdezni, hogy mit gondol a balkezesekrŇĎl. Elfogadhatatlannak tartja az eszk√∂z√∂k helytelen tart√°s√°t, szerinte nem lehet ezeket √ļgy fogni, mint egy tollat, √©s d√∂fk√∂dŇĎ mozdulatokat sem lehet vel√ľk v√©gezni. Valamint a k√©snek √©s a vill√°nak sosem szabad elhagynia a t√°ny√©r als√≥ harmad√°t.

Advertisement

Tiszteletlen tisztek

Cowan visszas√≠rja azt az idŇĎt, amikor a fiatalabb tisztek fel√°lltak, amikor egy felettes bel√©pett a helyis√©gbe. A v√©lem√©nye az, hogy egy fiatal katon√°nak fel kell k√©sz√ľlnie arra, hogy a felettes√©vel elcsevegjen, ezt pedig kezdje √ļgy, hogy bemutatkozik √©s tal√°l egy alkalmas t√©m√°t a munk√°n k√≠v√ľl.

Egym√°s mell√© √ľltetett h√°zast√°rsak

Cowan elment egy a t√°borban rendezett vacsor√°ra, ahol elsz√∂rnyedve l√°tta, hogy egym√°s mellett √ľltek a f√©rjek √©s a feles√©gek. A vez√©rŇĎrnagy szerint egy sikeres h√°zass√°g j√∂vŇĎje abban rejlik, hogy egy vacsor√°n f√©rfi √©s nŇĎ nem √ľl egym√°s mell√©.

Advertisement

Stilisztikai t√ļlz√°sok √©s r√∂vid√≠t√©sek a katonai nyelvben

Gondolom m√°r √©ppen ostorozz√°k azt a szerencs√©tlen kopaszt, aki a sz√∂vegszerkesztŇĎben hozz√°ny√ļlt a form√°z√°si be√°ll√≠t√°sokhoz. Mert Cowant a hideg r√°zza att√≥l, hogy a katonai sz√∂vegekben folyamatosan al√°h√ļz√°sokat, kurz√≠vokat, r√∂vid√≠t√©seket √©s betŇĪszavakat l√°t, ettŇĎl pedig elf√°rad az olvas√≥ szeme.

B√°rcsak Cowan kik√©pzŇĎtiszt lehetett volna n√°lunk a szocializmusban, most h√°romszor annyi vicces katonas√°gi t√∂rt√©netet lehetne hallgatni √©desap√°inkt√≥l.

Advertisement

[Telegraph]

Fotó: AP / Maurice McDonald