Robbanásszerűen nő India hajexportja Afrika felé. Parókákhoz és hajhosszabbításokhoz egyre keresettebb az erős indiai haj. A tincsek nyomában indiai fodrászcégek hajtják az üzletet.

Kedden jelentette be az indiai Godrej Consumer Products, hogy megveszi a hajhosszabbítással foglalkozó dél-afrikai Friskát. A felvásárlás apró szelete csak a nagy afrikai indiaihaj-robbanásnak: más indiai fodrászcégek több ezer kilométerrel arrébb, Nigériában és Marokkóban üzletelnek.

Advertisement

Különösen a vidéki indiaiak haja keresett, mert az jellemzően nincs festve. Az indiai hajexport jelenleg évente 400 millió dollár, és őrületes tempóban, 10-30%-kal növekszik. Hatalmasat keresnek az üzleten azok a templomok, ahol a hívek leborotváltatják fejüket: az elmúlt négy évben egyetlen templom, az Ándhra Prades tartománybeli, 2300 éves Tirumala közel 100 millió dollárt (!) söpört be hajból.

Az afrikai paróka- és vendéghajpiacot évi hatmilliárd dollárra becsülik, és ez csak nőni fog: a gazdagodó és városiasodó középosztálynak egyre több pénze van a haját izélgettetni.

Forrás: Quartz India (a fotó egy 2013-as dél-szudáni divatbemutatón készült)

Share This Story

Get our newsletter