Robban√°sszerŇĪen nŇĎ India hajexportja Afrika fel√©. Par√≥k√°khoz √©s hajhosszabb√≠t√°sokhoz egyre keresettebb az erŇĎs indiai haj. A tincsek nyom√°ban indiai fodr√°szc√©gek hajtj√°k az √ľzletet.

Kedden jelentette be az indiai Godrej Consumer Products, hogy megveszi a hajhosszabb√≠t√°ssal foglalkoz√≥ d√©l-afrikai Frisk√°t. A felv√°s√°rl√°s apr√≥ szelete csak a nagy afrikai indiaihaj-robban√°snak: m√°s indiai fodr√°szc√©gek t√∂bb ezer kilom√©terrel arr√©bb, Nig√©ri√°ban √©s Marokk√≥ban √ľzletelnek.

K√ľl√∂n√∂sen a vid√©ki indiaiak haja keresett, mert az jellemzŇĎen nincs festve. Az indiai hajexport jelenleg √©vente 400 milli√≥ doll√°r, √©s ŇĎr√ľletes temp√≥ban, 10-30%-kal n√∂vekszik. Hatalmasat keresnek az √ľzleten azok a templomok, ahol a h√≠vek leborotv√°ltatj√°k fej√ľket: az elm√ļlt n√©gy √©vben egyetlen templom, az √Āndhra Prades tartom√°nybeli, 2300 √©ves Tirumala k√∂zel 100 milli√≥ doll√°rt (!) s√∂p√∂rt be hajb√≥l.

Az afrikai par√≥ka- √©s vend√©ghajpiacot √©vi hatmilli√°rd doll√°rra becs√ľlik, √©s ez csak nŇĎni fog: a gazdagod√≥ √©s v√°rosiasod√≥ k√∂z√©poszt√°lynak egyre t√∂bb p√©nze van a haj√°t iz√©lgettetni.

Advertisement

Forr√°s: Quartz India (a fot√≥ egy 2013-as d√©l-szud√°ni divatbemutat√≥n k√©sz√ľlt)