126 Ă©ve törtĂ©ntek a gyilkossĂĄgok, most DNS-vizsgĂĄlatok segĂ­tsĂ©gĂ©vel sikerĂŒlt megtalĂĄlni az elkövetƑt.

A Daily Mailen jelent meg egy jĂł hosszĂș cikk, amiben Russell Edwards leĂ­rja, hogyan sikerĂŒlt Dr. Jari Louhelainen – egy molekulĂĄris bilogĂłiĂĄra specializĂĄlĂłdott tudĂłs – segĂ­tsĂ©gĂ©vel bebizonyĂ­tani, hogy a gyilkossĂĄgokat Aaron Kosminski követte el.

Kosminski egy zsidĂł szĂĄrmazĂĄsĂș fodrĂĄsz volt, aki az 1880-as Ă©vek elejĂ©n menekĂŒlt ĂĄt LengyelorszĂĄgbĂłl AngliĂĄba az orosz pogromok elƑl. A fĂ©rfi egyĂ©bkĂ©nt valamilyen mentĂĄlis betegsĂ©gben, valĂłszĂ­nƱleg paranoid skizofrĂ©niĂĄban szenvedett.

Advertisement

Aaron Kosminski az eredeti nyomozĂĄs sorĂĄn is az egyik legfƑbb gyanĂșsĂ­tott volt, de bizonyĂ­tĂ©k hiĂĄnyĂĄban nem sikerĂŒlt elĂ­tĂ©lni, pedig egy szemtanĂș fel is ismerte. TöbbĂ© viszont Ă­gy sem engedtĂ©k szabadon, elƑször huszonnĂ©gy ĂłrĂĄs megfigyelĂ©s alatt tartottĂĄk, kĂ©sƑbb elmegyĂłgyintĂ©zetbe kerĂŒlt, Ă©s ott is maradt az Ă©lete vĂ©gĂ©ig.

A tĂĄrgyi bizonyĂ­tĂ©kot egyĂ©bkĂ©nt egy vĂ©res kendƑ szolgĂĄltatta. Ezt a ruhadarabot a HasfelmetszƑ egyik ĂĄldozatĂĄn talĂĄltĂĄk, most kiderĂŒlt, hogy nemcsak a nƑ, de Kosminski DNS-e is megtalĂĄlhatĂł rajta.

Aki kívåncsi a nyomozås részleteire, az itt elolvashatja az eredeti cikket.