Úgy trollkodjatok, hogy van, ahol már börtön járhat érte!

Illustration for article titled Úgy trollkodjatok, hogy van, ahol már börtön járhat érte!

Isabella Sorley és John Nimmo a Twitteren fenyegettek meg egy feminista aktivistát, letöltendő börtönt kaptak érte, most elmondták a saját sztorijukat.

Advertisement

A két fiatalt a Buzzfeed újságírója, Patrick Smith kereste meg, miután tavaly letöltötték a börtönbüntetésüket (Sorley 12, Nimmo 8 hetet kapott), és megkérdezte, hogy látják az esetet. Bár a cikk hétfői, biztos vannak sokan, akik nem látták, szóval összefoglalom.

Ami történt: 2013 nyarán a brit feminista aktivista, Caroline Criado-Perez kampányolni kezdett azért, hogy a tízfontos bankjegyre egy nő arcképe kerüljön (ezt sikerült is elérnie, 2017-től Jane Austen írónő kerül majd rá), ezt pedig támogatta Stella Creasy, munkáspárti képviselő is.

Advertisement

Sorley július 29-én többek között az alábbit üzente neki Twitteren: "Dögölj meg... lovak elé kellett volna ugranod, hogy meghalj. Meg foglak találni, és nem akarod tudni, mit fogok veled művelni akkor; öld meg magad, mielőtt én teszem meg; a megerőszakolás lesz a legkisebb gondod akkor", és hasonló kedvességeket írt három nappal korábban Nimmo is.

A fenyegetések elég komoly visszhangot kaptak, és mindkét nő feljelentést tett, plusz Creasy a fenyegetések hatására pánikgombot szereltetett a házába, Criado-Perez pedig se aludni, se enni, se dolgozni nem tudott a legkeményebb időszakban. A rendőrségnek lépnie kellett, és lépett is.

Advertisement

Pedig a fenyegetésekről aztán kiderült, hogy a letartóztatottak egyike sem komolyan csinálta: mindketten élvezték a figyelmet és a hirtelen jött hírnevet, amit a tweetjeik révén kaptak. Látták, hogy ez a téma nagyon foglalkoztatja az embereket, ők meg csak jól szórakoztak, anélkül, hogy maga az alaptéma különösebben izgatta volna őket. Az pedig, hogy Criado-Perez retweetelte a bejegyzéseiket, még inkább felbátorította őket.

A két elítélt közül Sorley esete cifrább: neki ugyanis már voltak rendőrségi ügyei, mind azzal összefüggésben, hogy nem bírja az alkoholt, ehhez képest mégis elég sokszor élt vele, az inkriminált tweeteket is részegen írta.

Advertisement

Ezt leszámítva azonban Sorley és Nimmo között több hasonlóság is van: külsőleg is, de mindketten Newcastle-ból származnak, fiatalok, és talán mindennél többet elárul, hogy mindketten a bírósági tárgyalásukon voltak életükben először Londonban.

Nimmo munkanélküli volt, Sorley pedig elveszítette a letartóztatása után az állását az Asda szupermarket-láncnál, most egy alkoholbeteg fiatalokat segítő szervezetet szeretne indítani. De egyikük dolgát se könnyíti meg, hogy a Google egyből ezt az esetet dobja ki a nevükre keresve.

Advertisement

Mindketten úgy gondolják, hogy bár túlléptek egy határon, és valamilyen büntetést megérdemeltek, a letöltendő börtönbüntetést túlzásnak tartják, pláne, hogy hasonló esetek mindennaposak Nagy-Britanniában, mégis csak a töredékük jut el idáig, ők viszont az ország leghírhedtebb internetes trolljai lettek. De a cikkből úgy tűnik, hogy még mindig nem teljesen világos nekik, hogy mi a probléma azzal, amit csináltak.

Share This Story

Get our newsletter