This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Ugranál egy seggest? Hát itt nem fasza a víz :(((

Illustration for article titled Ugranál egy seggest? Hát itt nem fasza a víz :(((

Kevés szomorúbb dolog történhet egy országgal, mint hogy nincs tengerpartja. Pláne, ha a szomszédjának sincs. De lehet fokozni: több lehangolóan egzotikus hely is létezik, ahol három tengerparttal nem rendelkező ország határa találkozik. Nyilván nem kell messzire menni!

Advertisement

Mali, Burkina Faso és Niger

Advertisement

Ez mondjuk nincs annyira közel. Szürkésbarna, emberi élet nyomát nem mutató kősivatagban találkozik Mali északi háromszögének hasa, Burkina Faso északi csücske és Niger – az ország, nem a folyó – csirkecombjának fogantyúja. Körülbelül 50 kilométerre keletre folyik innen a Niger – a folyó, nem az ország –, ami már alkalmas lenne fürdésre. Már annak, akit nem zavarnak a krokodilok, az iszlámisták és a bágyasztó tudat a Száhel-övezet dögmelegében, hogy sehol egy tengerpart.

Zambia, Zimbabwe, Botswana

Advertisement

és Namíbia, úgyhogy sajnos ez csalás. A három tengerpart nélküli ország hármas határához a Caprivi-sáv rafinált kis nyúlványával az Atlanti-óceán felől Namíbia is becsatlakozik. A négyes határ ráadásul nem alkalmatlan segges ugrására, mert vízben van – pont ott, ahol délről a Chobe belefolyik a Zambézibe. Talán a hosszú tengerparttal rendelkező Namíbia jótékony hatása, hogy jóval érdekesebb hely, mint a másik afrikai hármas határ. Botswana és Namíbia felé is nemzeti parkok vannak, a folyón lefelé pedig alig 60 kilométert kell megtenni a Viktória-vízesésig.

Üzbegisztán, Tádzsikisztán és Kirgizisztán

Advertisement

Az üzbég–kirgiz határt pettyező számtalan exklávé nem könnyíti meg a tengerpart nélküli hármas határ megtalálását, de nem lehetetlen. A zöldellő Fergana-völgy egyik városától, Kokandtól néhány kilométerre délre találkozik egy pontban a három, cikkcakkos határú ország. Itt már nem zöldell semmi, kietlen, köves, a tengerszint felett 1000 méterrel fekvő dombvidék a határ, seggest pár kilométerrel keletre lehet ugrani a Soh folyóba, igény szerint egy tojásdad üzbég exklávé folyópartján.

(Van az a megközelítés, ami Kazahsztánt, Türkmenisztánt és Azerbajdzsánt is tengerpart nélküli országnak számítja, a Kaszpi-tengert pedig tónak. Ezzel a hülyeséggel ebben a posztban nem foglalkozunk, Ázsia egyetlen tengerpart nélküli hármas határa az üzbég–tádzsik–kirgiz.)

Advertisement

Svájc, Liechtenstein és Ausztria (2×)

Advertisement

Félrevezető a tengerpart nélküli hármas határokra egzotikumként gondolni. A világ hét ilyen pontja közül négy is Közép-Európában van, kettő rögtön Liechtenstein északi és déli csücskében, a déli ráadásul egy 2570 méteres alpesi hegycsúcs, a Naafkopf. Az északi egy zátony a Rajnán, néhány kilométerrel Vaduz alatt.

És hogy mennyire nem kellett ehhez messzire menni: Ausztria, Csehország, Szlovákia és Magyarország (2×)

Advertisement

A tengerpart-nélküliség kimaxolását természetesen az Osztrák–Magyar Monarchia roncsára kell bízni, ahol egymás mellett két ilyen is van. Tengerpart Ausztria, Csehország és Szlovákia határán ugyan még csak véletlenül sincs, seggest azonban nagyon is lehet ugrani, mert itt folyik a Thaya a Morvába. 60 kilométerrel délebbre, az osztrák–szlovák–magyar hármas határon legfeljebb akkor csinálhatunk ilyet, ha belvíz van: a három ország egy szántóföldön ér össze, a rajkai határátkelőtől néhány száz méterre.

Update

Természetesen hülye vagyok, nem hét ilyen pont van, hanem kilenc: kimaradt a Szerbia–Koszovó–Macedónia és az Afganisztán–Üzbegisztán–Tádzsikisztán.

Advertisement

A posztot egy Duna-parti beszélgetés során készítettük Markó Ferenccel, aki fejből megmondta a Mali–Burkina–Nigert. Egy pillanatra reménykedtem, hogy nyolcadiknak a Csád–Közép-afrikai Köztársaság–Dél-Szudán is meglesz, de Csádnak és Dél-Szudánnak nincs közös határa. Akkor folytatódhatna csak a sor, ha Dárfúr elszakadna Szudántól. Fotó: Jeanne Menj (a Niger folyó van rajta, valahol Maliban)

Share This Story

Get our newsletter