Illustration for article titled ​Tuti, hogy lesz új MTK-stadion – talán flódni alakú

És az sem kizárt, hogy szőrmekucsma-, Illés Béla-fej-, vagy bagel formája legyen! Deutsch egyesületi elnök és focicsapattulaj a Cinknek adott interjúban tiszta vizet önt az arénába.

Advertisement

Egymondatos előzmény: Orbán Viktor áldásával eldőlni látszott, hogy az MTK-nak új ministadiont építenek, miután a régit lebontották, de a projekt kikerült egy, a közlönyben publikált táblázatból, a drukkerek pedig letargiába estek, hogy mégsem lesz itt semmi. Ezért kerestem meg Deutsch elnököt.

Cink: Miután kiderült, hogy a stadionátépítés költségeit kihúzták a vonatkozó költségvetési táblázatból, majd a klub azt nyilatkozta, hogy ezzel nem szívtunk, hanem direkte jól is jártunk, azt őszintén szólva nem sokan hitték el. Főleg, hogy az építkezés mintha el sem kezdődött volna. Azóta sem. Mi történt? Miért került le az MTK le a listáról, és miért jó ez a klubnak?

Advertisement

Deutsch Tamás: A stadionfelújítási programból, a felújításra kerülő stadionok sorából, a stadionátépítés költségeit, költségvetési támogatásait felsoroló vonatkozó táblázatból NEM került ki, nem húzták ki a stadiont. Azt a kormányrendeletet módosították a mi kérésünkre, amelyik egy táblázatban felsorolja azokat a stadionfelújításokat, amelyek esetében az összes közbeszerzési, a műszaki ellenőrzési és beruházásbonyolítói munkát az állami BMSK Zrt.-vel kell elvégeztetni, azaz nem az érintett egyesület csinálhatja. Ebből és csak ebből a táblázatból kikerülve ezeket a feladatokat is mi végezhetjük, ez pedig azért jó, mert gyorsabban tudjuk csinálni. Rónai Egon szurkolótársunk jól félreértette a módosítást, és az álhírével megijesztett mindenkit.

Illustration for article titled ​Tuti, hogy lesz új MTK-stadion – talán flódni alakú
Advertisement

Cink: Miért ügyesebb ebben a klub, mint az e célra alakult állami szervezet?

Deutsch Tamás: A BMSK Zrt. nem most és erre lett létrehozva, több mint tíz éve létezik. Ez az állami cég intézi a Puskás Stadion felújítását, a 2021-es úszó vb-re épülő hatalmas uszoda beruházását, több tucatnyi stadion rekonstrukcióját és még rengeteg más állami sportlétesítményfejlesztési projektet. Agyonterhelt szervezetről van szó, ezért még ha lassan is csinálnánk a dolgunk – természetesen gyorsan fogjuk –, akkor is gyorsabb lenne, mintha ők csinálnák.

Advertisement
Illustration for article titled ​Tuti, hogy lesz új MTK-stadion – talán flódni alakú

Cink: Ha a klub gyorsabban intézi az ügyeket, miért néz ki úgy, mintha még állna minden? Vagy csak úgy néz ki?

Advertisement

Deutsch Tamás: Csak "úgy néz ki": az úgynevezett bontási előmunkálatok (borzalmas műszaki kifejezés) már zajlanak – kerítések, székek bontása stb. –, a következő lépés a tervpályázat, az épületek nagy, látványos bontása október-novemberben kezdődik, és utána jövő év elejétől jön a klasszikus építkezés. Tudom, hülyén hangzik, de minden az előzetes ütemtervnek megfelelően zajlik.

Cink: Az eredeti konstrukcióban is lett volna önrésze a klubnak? Mert ez az elem mintha a változás utáni közleményekben került volna elő.

Advertisement

Deutsch Tamás: Elejétől fogva volt "önrész", én is sokszor elmondtam már. Három tételből áll össze a stadionépítés finanszírozása: nettó 800 millió, bruttó 1 milliárd a stadionrekonstrukciós programból, 2,5 milliárd az MTK sportegyesület sportlétesítményfejlesztéseire biztosított 5 milliárd forintnyi kormányzati támogatásból, és további körülbelül 500 millió egyesületi forrás. Ez természetesen nem az eddig eltitkolt MTK-s aranytartalék, hanem befektetői forrás. Újabb bullshit mondat: komoly tárgyalásokat folytatunk lehetséges befektetőkkel. Bármennyire elcsépelt szöveg, ez az igazság.

Illustration for article titled ​Tuti, hogy lesz új MTK-stadion – talán flódni alakú
Advertisement

Cink: Ha senki sem akar befektetni fél milliárdot, akkor is lesz stadion?

Deutsch Tamás: Persze. Ha nincs befektetői forrás, akkor az egyesület rendelkezésére álló 5 milliárdból nem 2,5-et, hanem 3-at fordítunk a stadionra.

Advertisement
Illustration for article titled ​Tuti, hogy lesz új MTK-stadion – talán flódni alakú

Cink: Most kapcsolok, hogy csak ezután következik a tervpályázat. Ez azt jelenti, hogy a tényleges stadion akár jelentősen is eltérő lehet a korábban közzétett grafikához képest, amiken elég hervasztóan nézett ki?

Advertisement

Deutsch Tamás: Műszakilag NEM (férőhelyek, milyen helyiségeknek kell lenni az épületben, a pálya "elforgatása", az Akadémia is itt lesz stb.), építészeti megformálást tekintve IGEN. Neked jó skicceid vannak, várunk a pályázatra.

Advertisement

(A legfelső illusztráció Sailorripley grafikája)

Share This Story

Get our newsletter