Ha a magyar vezet√©s viszonozni k√≠v√°nja a tavaly ny√°ri bar√°ti l√°togat√°st a k√∂z√©p-√°zsiai diktat√ļr√°ban, jobban teszi, ha nem saj√°t kocsival megy: Gurbanguly Berdimuhamedov dikt√°tor gondolt egyet, √©s nincs t√∂bb fekete aut√≥.

A tilt√°s T√ľrkmeniszt√°nhoz m√©lt√≥an teljesen biz√°nci m√≥don jelentkezett, azaz a t√ľrkm√©n v√°mon egyszer csak elkezdtek nem √°tmenni a fekete aut√≥k. A Chronicles of Turkmenistan t√ľrkm√©n ellenz√©ki szervezet h√°rom esetet is eml√≠t janu√°r k√∂zepe √≥ta. A Dubajb√≥l import√°lt k√©t Toyota Corolla √©s egy Lexus RX330 t√∂bb mint k√©t hete a v√°mon √°ll. A v√°mosok ek√∂zben vonogatj√°k a v√°llukat, √©s feh√©r aut√≥k v√°s√°rl√°s√°ra biztatnak, miszerint az szerencs√©s sz√≠n.

Az egyik importŇĎr elmondta, hogy az orsz√°gban √©vek √≥ta szaporodnak az aut√≥importot √©rintŇĎ, l√©gbŇĎl kapott tilalmak: elŇĎsz√∂r a 3500 k√∂bcentisn√©l nagyobb motorokat tiltott√°k be, azt√°n a s√∂t√©t√≠tett ablak√ľvegeket, majd a luxusaut√≥kat, a 12 h√≥napn√°l √∂regebb aut√≥kat √©s √≠gy tov√°bb. A fŇĎv√°ros, Asgabat √ļtjain k√∂zben elkezdt√©k ellenŇĎrizgetni a fekete aut√≥kat. A f√©nyezŇĎk d√∂rzs√∂lhetik a kez√ľket, egy aut√≥ √°tfest√©se nem k√©t fill√©r.

Advertisement

Val√≥sz√≠nŇĪleg a szesz√©lyes Berdimuhamedov √ļjdons√ľlt feh√©rm√°ni√°ja van a tilalom m√∂g√∂tt: a dikt√°tor szeptemberben cser√©ltette le az eln√∂ki flott√°t feh√©r Mercedes‚ÄďBenz E300 szed√°nokra, √©s az orsz√°g doll√°rmilli√°rdokat k√∂lt arra, hogy Asgabat √©p√ľleteit feh√©r m√°rv√°nylapokkal vonj√°k be. Az eln√∂ki flotta cser√©je ut√°n 160 √°llami vezetŇĎ √©s a k√∂zm√©dia vezetŇĎi is feh√©r aut√≥kba √ľltek.

Advertisement

Berdimuhamedov sok mindennel v√°dolhat√≥, de k√∂vetkezetess√©ggel biztosan nem: h√°rom √©vvel ezelŇĎtt v√°ratlanul megjelent egy helyi aut√≥versenyen egy nem feh√©r, 3500 k√∂bcentisn√©l j√≥val nagyobb motorral b√≠r√≥, m√°sf√©lmilli√≥ doll√°ros v√©tel√°ra miatt tal√°n luxusaut√≥nak is nevezhetŇĎ Bugatti Veyronnal, benevezett, √©s mit ad isten, nyert is.

Advertisement

Tök jó, hogy ilyen dilis barátaink is vannak, nemcsak a sótlan németek.

A c√≠mlapk√©p illusztr√°ci√≥, √©n k√©sz√≠tettem, Carlo Trossi olasz gr√≥f 1930-as Mercedes‚ÄďBenz SSK-j√°t √°br√°zolja