Illustration for article titled Tudtad, hogy ufók miatt is szakadt már félbe focimeccs?

Én nem tudtam, bár nem is ma volt: pontosan hatvan éve történt Firenzében.

A jeles alkalmat a BBC cikke eleveníti föl, és ugyan már tavaly lement az alapjául szolgáló tévéfilm a BBC-n, biztosan van, aki még hozzám hasonlóan nem hallott erről.

Advertisement

1954. október 27-én a Fiorentina - Pistoiese meccs második félidejében egészen furcsa dolog történt. Tojáshoz hasonlító tárgyak jelentek meg az égen, és valami furcsa csillogó anyag is jött belőlük.

A tízezer néző hosszú percekig csak az eget figyelte, és ehhez csatlakoztak a játékosok is, úgyhogy a játékvezető félbe is szakította a meccset. "Meg voltunk döbbenve, mert még soha nem láttunk semmi hasonlót" - mondta Ardico Magnini, a Fiorentina hátvédje, aki abban az évben a vébén is szerepelt az olasz válogatottal.

Advertisement

A cikkben megszólaltatott, és még ma is élő szemtanúk meg vannak róla győződve, hogy ufókat láttak, ráadásul a város egyéb pontjain is észlelték a jelenséget. Sőt, a tárgyakból jövő angyalhaj, vagyis egy csillogó, hamar elpárolgó, pókhálószerű anyag beterítette a környéket.

Egy újságíró, Giorgio Batini mintát vett az anyagból, és bevitte az egyetemi laboratóriumba, ahol megállapították, hogy nem radioaktív, és hogy bór, magnézium, kalcium és szilícium alkotják, de ennél többet nem tudtak mondani róla.

Advertisement

Volt, aki szerint az egész vándorló pókok műve, akiknek a hálójuk összekapcsolódott, és a szél fújta őket a város fölé, ahol a nap megvilágításában tűntek óriási tojásoknak vagy szivaroknak. (Ilyenek manapság is kerülnek a hírekbe néha.)

Mások szerint viszont a bór és a szilícium jelenléte kizárják a pók-teóriát, úgyhogy az eset ma is rejtély marad, viszont az egyik szemtanú azt állítja, hogy élete örök élménye marad az a nap, és hogy nagyon boldog volt a látványtól.

Share This Story

Get our newsletter