Illustration for article titled Tudtad, hogy Pozsgay Imre soha nem volt kommunista?

Ezért lépett be 17 évesen a pártba, és ezért lehetett még a hetvenes években miniszter is. Valójában ő szedte szét belülről a Kádár-rendszert. És ez még nem minden!

Advertisement

Az elmúlt negyven év egyik legnagyobb túlélője (nála csak az egykori moszkvai nagykövet, Szűrős Mátyás nagyobb) az Indexnek adott vérmérséklettől függően bicskanyitogató/elképesztően vicces interjút.

Advertisement

Amiből kiderül, hogy a most 81 éves Imre bácsi mindent meg tud magyarázni azzal, hogy ő valójában belülről rombolta a rendszert, és csak azért lehetett miniszter, mert Kádáréknak kellett egy kirakatfigura, akit elfogad az értelmiség is.

Miközben ő maga is úgy fogalmaz, hogy a Kádár-rendszer kemény diktatúra volt, ő végig részt vett benne, de csak kritikusként, és ő maga is furcsának találja, hogy ezt eltűrték. Most akkor vagy az a diktatúra nem volt olyan kemény, vagy pedig Imre bácsi kritikusi munkásságát ítélte meg némiképp másként az akkori vezetés.

Advertisement

Pozsgay folyamatosan a reformkommunizmus idején játszott szerepére hivatkozik, és tény és való, még én is emlékszem, hogy a nyolcvanas években ő volt az, aki ha megszólalt, akkor a nagypapám lelkesen kiabált, hogy “na, a Pozsgay végre megint megmondta!”, de ettől még ne csináljunk úgy, mintha az előtte lévő három évtized meg sem történt volna, és ő nem vezetett volna 1965-ig marxizmus-leninizmus egyetemet, és nem volt a pártbizottság agitációs és propaganda osztályának vezetője és titkára, ne nevezték volna ki jóval a reformkorszak előtt miniszternek, és így tovább. Szükséges ez?

Az interjúban amúgy finoman bírálja Orbánt (de azért megjegyzi, hogy államférfi), és sajnálkozik, amiért az ügynökaktákat nem nyitották meg, ő maga pedig tagadja a rendszerváltás utáni pálfordulást, hiszen végig ugyanazt képviselte, és nem ő jutott el a Fideszhez, hanem a Fidesz hozzá. És ha itt bárki is ficánkolhat ma, azt neki, Pozsgay Imrének köszönheti, jól jegyezzétek meg!

Share This Story

Get our newsletter