Mintha tegnap lett volna, amikor a volt csajom mondta, hogy egy haverja csinált egy programot, amin meg lehet nézni, ki kit kúrt meg az ismerősök közül. El is mentünk hozzá, Várady Zsolt pedig mutatott egy ábrát, de sajnos nem pina volt.

Hanem egy nagy gomoly vonalakból, ami állítólag azt mutatta meg ál 3D-ben, hogy ki kivel kavart. Ez nekem nagyon imponált, bár jobban őrültem volna pár konkrétabb paparazzoképnek. És amúgy is, nem ismertem annyira Várady haveri körét, hogy földhöz vágjon egy szexleleplezés. Aztán lassan kiderült, hogy itt azért többről van szó, mint egy haveri-baráti lyuksógorhálózat vizualizálása, hanem úgy általában kiderül, hogy, ki kit ismer.

És tényleg, Várady monitorján egyre több haverom nevét vettem észre, és jól el is csodálkoztam, hogy ebben a városban tényleg mindenki ismer mindenkit. Ma már furcsának tűnik, hogy az alapítót az elején – már amennyire én láttam –- sokkal jobban izgatta a kapcsolatok grafikai modellezése, mint hogy jelölgetni lehessen meg képeket töltögetni meg valós időben tudni, mit ebédelt a spanunk.

Szóval tetszett a dolog, olyan érzés volt, mintha egy kicsit én is dugtam volna a hálózat tagjaival, és be is léptem, 2002. május 21-én. Fingom sincsen, hogy az egyedi azonosítókat az egyestől kezdve sorban adták-e ki, de jó azt képzelni, hogy én voltam a 398. tag. Nem rossz, hogy mindez 2 évvel a Facebook megalapítása előtt történt.

Hát nekem nagyjából ez volt a sztorim a Wiw-iwiw-vel, mert utána nem használtam olyan sokat, meg a Facebookot sem, mindaddig, míg el nem indult a Cink. De most meséljetek ti a saját iwiw-es sztoritokról, ha van olyan! Végül is a magyar net történetének egyik legsikeresebb vállalkozásáról van szó, amit tényleg pár fiatal programozó csinált meg hobbiból és lett milliárdos óriásvállakozás, mint egy amerikai filmben.

Advertisement

Vicces belegondolni, hogy pár éve még az Index-tulaj Spéder Zoltán és az Origo vívtak ádáz licitpárbajt az Iwiw megvásárlásáért. Micsoda dühöngés volt aztán az indexes színfalak mögött, amikor az Origo elvitte a zsákmányt! És hogy örülhetnek most, hogy akkor hoppon maradtak!

(Ha a közlemények szerelmese vagy, elolvashatod alant az Iwiw halálát bejelentő sajtóközleményt, történelmi emléknek. Ha normális vagy, ugorj le egyból a kommentekhez, ott fognak áradni a személyes sztorik, főleg, ha te is írsz egyet!)

Bezár az iWiW

2014. június 30-án lekapcsolják a magyar közösségi oldalt. A felhasználók a nosztalgiázás után egy kattintással, digitális időkapszula igénylésével menthetik le személyes dolgaikat. Egy korszak ugyan véget ér, de az iWiW kétségtelenül beírta magát a magyar informatika történetébe.

Az iWiW 12 év közszolgálat után búcsút int felhasználóinak. A világon az elsők között létrehozott közösségi honlap 2005 és 2010 között Magyarország leglátogatottabb portálja volt, a csúcsidőszakban naponta 1,5 millióan keresték fel. Berkein belül 4,7 millió adatlap és fél milliárdnyi kapcsolat kelt életre. Különböző szűrők segítségével rátalálhattunk régi barátainkra, feledésbe merült rokonokra, egykori szerelmeinkre, de újonnan létrejött ismeretségeinket is virtuális formába önthettük. Életünk fontos eseményeit folyamatosan megoszthattuk, és izgatottan tanulmányoztuk egymás közösségi hálóját. Könnyebbé vált az osztálytalálkozók, meglepetés szülinapi partik, leány- és legénybúcsúk szervezése, gyorsabban lehetett közös cél érdekében összefogni, egy-egy ügy során médiavisszhangot generálni. Dalok és versek születtek az iWiW-ről, és ufóknak néztük azokat, akik valamilyen okból még nem voltak fent rajta.

Az iWiW kétségtelenül beírta magát a magyar történelembe: az egykori startup vállalkozás végül az informatikai és a közösségi élet egyik legfontosabb lépcsőfoka lett, IT technológiákat és új hirdetési formátumokat teremtett. Meghatározó szereplője lett az internetezés széles körű elterjedésének is – a Baby boom korszak, de az X generáció szülöttei közül is sokan az iWiW miatt tanultak meg egyáltalán netezni.

Az iWiW szárnyalása a világot behálózó konkurencia, a Facebook előretörésével kezdett alább hagyni, a két site látogatottsági görbéje 2010 végén ért össze. Az iWiW-et jegyző Origo Zrt. még négy évig kitartott terméke mellett, ám az oldal fenntartásának már nem látja további értelmét.

– Az iWiW hangsúlyos szerepet játszott a magyar internetezés elterjedésében és az online tartalomfogyasztásban, ezt tőle elvitatni nem lehet – kezdte nyilatkozatát Vaszily Miklós, az Origo Zrt. vezérigazgatója. – Az emberek többségének azonban bőven elegendő egy közösségi oldalt kezelni, és érthető, hogy ezt inkább egy nagyobb presztízsű, nemzetközi oldalon teszik meg, ahol ráadásul külföldi ismerősökkel is kapcsolatba léphetnek. Sok más ország tapasztalatait látván azt gondolom, szép az az öt év, amíg a két közösségi site meg tudott lenni egymás mellett, ám a folytatást a fentiek tükrében már nem láttuk ésszerűnek, így a 2014 májusában lejáró üzemeltetési szerződésünket már nem hosszabbítjuk meg.

A felhasználók 2014. június 30-ig nosztalgiázhatnak az iWiW-en, egy kattintással igényelhetnek egy digitális időkapszulát adatlapjuk, kapcsolataik, fényképeik, levelezésük mentésére, és utoljára játszhatnak még egyet: az iWiW készpénzzel és vásárlási utalványokkal díjazza a hűséget. Egy korszak lezárul, a Gépház nem küld több üzenetet, az Origo Zrt. a fenti határidő lejártával minden adatlapot megsemmisít.