This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Tudom-e majd überelni anyádat?

Illustration for article titled Tudom-e majd überelni anyádat?

Három kérdés a rádióhallgatókhoz: Vannak még kívánságműsorok? Csak nekem lesz rossz kedvem A legnagyobb hős című számtól? Mást is idegesít a köszönet az utolsó pohár bornak?

Advertisement

Normális esetben sosem hallgatok rádiót, ez alól csak akkor szoktam kivételt tenni, amikor nyáron Sukorón töltünk pár napot, és ott lehet fogni a Kék Dunát. Ez egy regionális adó: Győrből, Mosonmagyaróvárról és Székesfehérvárról sugároz, illetve 2012-ig Komárom-Esztergom megyében is azt tette.

Valószínűleg nagyon nem különbözik a Class FM kínálatától, de szórakoztatóbb: jobban bevállalja a prosztóságot az aktuális számoknál, és elfeledett slágerek is előkerülnek néha. Mellesleg kicsit képbe hoz, hogy mit is hallgatnak a magyarok, akik a sokszor megénekelt Nagykörúton kívül laknak.

Advertisement

Pár nap Kék Duna után az alábbi három kérdésem merült föl:

1. Miért van még mindig a rádiókban kívánságműsor? Az embereknek nincs internetjük? Nem ismerik a YouTube-ot? Vagy az egész egy kamu, és egy munkatárs azzal tölti az idejét, hogy egész nap olyasmiket ír, hogy "Laci küldi Anikónak a következő számot a házassági évfordulójukra"?

Advertisement

2. Csak nekem lesz megmagyarázhatatlanul rossz kedvem a Honeybeast együttes A legnagyobb hős c. slágerétől? Aki nem ismerné, egyrészt meghallgathatja a beágyazott videón, másrészt elmondom neki, hogy 2014 egyik legnépszerűbb magyar számáról van szó. Ráadásul ez egy szövegcentrikus dal, és amikor először hallottam A dal borzalmas mezőnyében, nyilván felüdülés volt a giccsáradat közepette. Még úgy is, hogy zeneileg semmilyen, slágeressé lúgozott magyaralter dalról beszélünk.

Mégis azon kaptam magam, hogy amikor pár héttel később vásárlás közben meghallottam, hogy "de tudom-e majd überelni anyádat, és te nem mosod magad után a kádat", szabályosan menekülnöm kellett, minél távolabb a hangszórótól. Mert az elbaszott házasságot leíró szöveg amúgy ironikus, meg néha vicces is, de valahogy képtelen feloldani az egész nyomasztást, amit a szövegben lefestettek, és kicsit sem teszik rokonszenvessé a házaspárt – pláne, hogy szerepel a szövegben a "kis klambók" kifejezés is. Csoda-e, ha a végére azt kívánom nekik, hogy dögöljenek meg, és hagyjanak engem békén a szenvedésükkel?

Advertisement

3. Más is úgy gondolja, hogy az elmúlt évek legidegesítőbb magyar rádiós slágere a Magna Cum Laude Köszönet című dala? "Hát köszönjük meg az utolsó pohár bornak, hogy összehozott minket az utókornak." Komolyan mondom, a leggagyibb igénytelenség sem tud felbosszantani annyira, mint az olyan popzene, ami igényesnek tünteti fel magát, közben meg csak modoros szenvelgés az egész, egy olyan énekessel, akit annak idején "tetovált rockerként" adtak el a Voice zsűrijében.

Persze lehet erre mondani, hogy minek hallgatok akkor egyáltalán rádiót, de egyrészt ezt a slágert is épp elégszer hallom itt-ott (lehet, hogy másik közértben kéne vásárolnom?), másrészt mindezekkel együtt is szórakoztató pár nap rádiózás. Próbáljátok ki ti is!

Advertisement

Fotó: AP Photo/Matthias Rietschel

Share This Story

Get our newsletter