Hogy hungarikum lenne a mindennapos torna√≥ra? Hogy mi? √Ėrj√∂ng√©s k√∂vetkezik!

Hungarikumnak nevezte R√©tv√°ri Bence a mindennapos testnevel√©s felmenŇĎ rendszerŇĪ bevezet√©s√©t az iskol√°kban a minŇĎs√©gi testnevel√©srŇĎl szerd√°n Budapesten rendezett nemzetk√∂zi konferenci√°n. (MTI)

Itt kezdtem örjöngeni.

Pedig szeg√©ny R√©tv√°ri Benc√©nek igaza van. A mindennapi torna√≥ra t√©nyleg hungarikum. Eg√©szen egyedi, megism√©telhetetlen dolog, hogy egy korm√°ny akkora ostobas√°got tal√°ljon ki, amitŇĎl a gyerekek megut√°lj√°k a torna√≥r√°t. √Čs a magyaroknak siker√ľlt!

Advertisement

K√©t gyerekem van, mindkettŇĎ ijesztŇĎen sportos, im√°dnak mozogni, √°lland√≥an pattognak, mint K√∂v√©r L√°szl√≥ idegrendszere. √ďvoda √≥ta t√∂bb edz√©sen j√°rtam, mint a f√©nykor√°t √©lŇĎ Egerszegi Krisztina. T√°masztottam a ker√≠t√©st paraszt fociapuk√°kkal, v√°rakoztam √©p√≠tett k√∂rmŇĪ torna- √©s mŇĪmellŇĪ t√°ncanyuk√°k√°kkal izot√≥ni√°s italok k√∂z√∂tt, a r√°menŇĎs RG-mam√°kr√≥l nem is besz√©lve. Szidtam k√©zib√≠r√≥t, h√ľly√©ztem szivacslabda-j√°t√©kvezetŇĎt, r√∂h√∂gtem ki kos√°r√≠t√©letet. A kertben kifesz√≠tett slackline kipr√≥b√°l√°sakor majdnem a nyakamat szegtem, √©s a hal√°lf√©lelemmel, a t√©riszonnyal, a hidegut√°lattal + a s√ļlyos elŇĎ√≠t√©leteimmel dacolva harminc pluszos koromban a sportgyerekek kedv√©√©rt rettegve megtanultam snowboardozni. T√∂bb kism√©retŇĪ fut√≥cipŇĎt vettem, mint Soros Gy√∂rgy, Warren Buffet √©s Imelda Marcos egy√ľttv√©ve. Na √©s rezzen√©stelen arccal n√©ztem v√©gig, ahogy Imol√°t a magasba emeli, majd 3 m√©terrŇĎl a 20 centis v√≠zbe csapja egy agressz√≠v kitesurf.

Akinek nálam sportosabb családja van, az hazudik vagy doppingol. De ez az idióta oktatási reform lassan az én gyerekeimmel is megutáltatja a tornaórát.

Advertisement

A torna√≥rabukta egy√©bk√©nt t√∂k√©letesen p√©ld√°zza, hogyan mŇĪk√∂dik a Fidesz-korm√°ny a jobbik esetben. Itt ugyanis sz√≥ sem lehet lop√°si sz√°nd√©kr√≥l, a spanok helyzetbe hoz√°s√°r√≥l meg ilyesmikrŇĎl. Ez kiv√©telesen olyan √ľgy, ami a sz√≥ klasszikus √©rtelm√©ben √°t sincs politiz√°lva, √©s egyetlen alkatr√©sz√©t sem lehet ellopni.

J√≥t akartak, j√≥sz√°nd√©kb√≥l cselekedtek √©s √©rtelmes c√©l √©rdek√©ben, hiszen ki vitatkozna azzal, hogy heti 5 torna√≥ra jobb a gyerekeknek, mint 2 vagy 3. J√≥t akartak, de tal√°n mert ki volt adva nekik, hogy "megcsin√°lni, minden√°ron, amilyen gyorsan csak lehet", egy√°ltal√°n nem hallgattak a j√≥zan hangokra. Mert ennek a hozz√°ll√°snak a r√©sze, hogy aki √©rvel vagy vitatkozik, az ab start csakis KekeckedŇĎ Ellens√©g lehet.

Advertisement

Az eredmény az lett, hogy sipirc bevezették a heti 5 tornaórát, miközben alig akad olyan iskola az országban, ahol ennek meglennének a minimális alapfeltételei. Mármint tornatermek, sportpályák, vagy bármilyen, sportolásra alkalmas tér.

Id√©n m√°r t√∂k√©letesen l√°tszik a reform elsŇĎ eredm√©nye. A gyerekek √ļgy emlegetik a torna√≥r√°t, mint a k√∂telezŇĎ fogorvosi vizsg√°latot. Nem is csoda. Az √≥r√°ik egyik r√©sz√©t t√©nyleg valamelyik tornateremben t√∂ltik, a sz√≥ hagyom√°nyos √©rtelm√©ben vett torna√≥r√°val, azon k√≠v√ľl odamennek, ahol akad egy kis hely. Egy csom√≥ sztorit hallottam ismerŇĎs√∂ktŇĎl a folyos√≥n, szert√°rban vagy tanteremben megtartott abszurd "torna√≥r√°kr√≥l".

Advertisement

A tornaórát a gyerekeknél ezért csak a tanáraik utálják jobban.

A helyhi√°ny k√∂vetkezm√©nye, hogy a sz√©lesebb k√∂z√∂ns√©g is megismerte az egyik legviccesebb iskolai kifejez√©st, a tornaf√ľzetet. Mivel az √≥r√°k egy r√©sz√©t a szabadban kell tartani, ahol idŇĎvel esni √©s havazni fog, egyes sulikban jobb h√≠j√°n kital√°lt√°k, hogy akkor lesz elm√©leti torna az oszt√°lyban. Ha m√°r √≥ra √©s elm√©let, f√ľzettel, dolgozattal, h√°zi feladattal.

Advertisement

√ćgy az is megut√°lta a torn√°t, aki a sanyar√ļ k√∂r√ľlm√©nyek ellen√©re eddig m√©g nem. Igazi v√≠gj√°t√©kban √©reztem magam, amikor az idei elsŇĎ sz√ľlŇĎi √©rtekezlet sl√°gert√©m√°ja a sz√ľlŇĎk √°tkoz√≥d√°sa volt a h√°romoldalas k√∂telezŇĎ tornafogalmaz√°s miatt.

Na ott pr√≥b√°lt volna meg R√©tv√°ri Bence hungarikumozni. Szerintem m√©g a tŇĎlem egy padsorral arr√©bb √ľlŇĎ √Āder anyuk√°t√≥l is kapott volna!