This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Tudod, hogy nézett ki Vlagyimir Iljics Lenin Igazi Szerelme?

Illustration for article titled Tudod, hogy nézett ki Vlagyimir Iljics Lenin Igazi Szerelme?

Hát így. És nem Nagyezsda Krupszkajának hívták!

Apollinaria Jakubova volt a történészek szerint a bolsevik pártvezér első (és talán igazi) nagy szerelme, ő azonban kikosarazta. A korabeli beszámolók szerint Jakubova energikus és intelligens volt, és fantasztikus egyéniség, akinek nehezen tudtak ellenállni a férfiak. Lenin sem volt kivétel.

Advertisement

Lenin együtt raboskodott Szibériában Jakubovával az 1890-es években ismerkedett meg Jakubovával, akivel viszonya is volt, később mégis Krupszkaját vette feleségül, hármasban is találkoztak többször Jakubovával (Lirocskának becézte) Londonban a múlt század elején. De akkor már rengeteget vitatkoztak, mert eléggé máshogy képzelték el a proletárforradalmat – Lirocska tényleg bevonta volna a kormányzásba a szegény néptömegeket is, Lenin viszont nem ebbe az irányba ment.

Jakubova későbbi sorsa ismeretlen, csak annyit tudni, hogy valamikor 1913 és 1917 között halt meg. Bár a neve régóta ismert a történészek körében, arckép egészen mostanáig nem került elő róla – ám úgy tűnik, az orosz történelemmel foglalkozó Robert Henderson most megtalálta őt egy moszkvai archívumban.

Advertisement

(via Guardian)

Share This Story

Get our newsletter