Illustration for article titled Tudjátok, mikor fog kiderülni, hogy mit üzentek a választók a Fidesznek?

2015 februárjában. Az, hogy alacsony részvétel mellett is ennyire elkalapálta egy 70 éves szocialista exhatárőr a fideszes jelöltet Újpesten, komoly dolog, de túl sokat nem jelent.

Advertisement

Tóbiás József MSZP-s pártelnök-frakcióvezető szerint:

Nem egyszerű időközi parlamenti választás volt vasárnap Magyarországon, hiszen az elmúlt hónapok tüntetései egyértelmű üzenetet hordoztak: elég volt a jelenlegi kabinet kormányzásából. Az újpesti és az angyalföldi választók világosan megüzenték ezt a kormánynak. Kiderült azt is, hogy demokratikus keretek között is – bárhogy alakítja a kormány a jogszabályokat – legyőzhető a Fidesz. Megjegyezte azt is, hogy Újpesten egyedül, a többi baloldali párt támogatása nélkül indult az MSZP.

Advertisement

Ha jól számolok, ez négy állítás, aminek nagyjából a fele igaz. Az pl. feltétlenül, hogy demokratikus keretek között is legyőzhető a Fidesz. Nem azért, de mindig is ezt mondtam: a rendszer átalakítása – aminek köszönhetően másodszor is meglett a kétharmad – nem konkrétan az Orbán-pártnak, hanem a mindenkori győztesnek kedvez. Vagyis ha a hatalom egyszer megbillen, akkor rádől az egész tákolmány. Aki nyer, nagyon nyer, aki veszít, nagyot veszít. Oké, annyiban tényleg a jelenlegi helyzetre szabták a részleteket is, hogy az egységes Fidesszel szemben széttagolt ellenzék áll, de ez sem lesz mindig így. Tehát azt sem hiába emelte ki Tóbiás, hogy a szocikat más most nem támogatta a választókerületben.

De az már nem helyzetelemzés, hanem csak politikai kinyilatkoztatás, hogy az újpestiek olyan nagyot üzentek volna a kormánynak. 29 százalékos részvétel mellett nem átfogó és mindent vivő üzenetek vannak, hanem csak százféle módon értelmezhető jelzések. Ózdon is így volt, meg most Újpesten is. De míg Ózdon az is kiderült, hogy a baloldal támogatói szívesen átszavaznak egy jobbikosra – hogy a Fideszt szívathassák –, addig itt ennyi sincs. Emellett Ózdon és Újpesten is az a párt nyert, amely fél évvel korábban. Igaz, hogy ezúttal nagyobb különbséggel, de fideszes beszakadásról azért egyáltalán nincs ok beszélni.

Advertisement

Beszakadásról akkor lenne majd ok beszélni, ha a Fidesz esetleg képtelen lenne megnyerni Veszprémet februárban, ahol Navracsics Tibor uniós biztos helyét kell betölteni. Az aztán akkora lakmuszpapír lesz, mint a pinty. Az előtt aztán akkora kampány fog folyni, mint a sicc. Veszprém azonban fideszes város, vagyis fel kell kötnie a balnak az összes gatyáját.

Advertisement

Ezenkívül az is van még mostanában – ezzel szoros összefüggésben –, hogy a DK bedobta, előrehozott választásokat kellene tartani 2016-ban. Gyurcsány Ferencet azon nyomban lehülyézte mindenki. Egyrészt, mert akkor kellett volna előrehozott választásokat tartani, amikor neki kellett volna lemondania a nyavalyába 2007–08 környékén, és most nem itt tartana az ország! Másrészt, mert takarodjon el a francok faszára az elmúlt huszonöt év komplett elitje! Harmadrészt, mert hogy akarja megverni Orbán Viktort akkor, amikor a Fidesz egyelőre minden tüntetés és süllyedés ellenére továbbra is toronymagasan vezet?!

Advertisement

Érdekes, hogy senki sem emelte ki – ha mégis, és én nem vettem észre, elnézést –, hogy a DK-elnök 2016-ról beszélt. Ravaszdi ő még mindig! Nincs más év, amikor a Fideszt inkább meg lehetne verni. Mindig minden kormánypárt ciklusközépkor a leggyengébb, ez axióma. Addigra még nem lehet kiheverni a kormányzás elejének népszerűtlenségeiből fakadó veszteségeket, és nem lehet beseperni a kormányzás végére időzített szavazatvásárló intézkedések hozadékát sem. Egyszerű matematika ez, mondhatom.

Advertisement

Viszont alighanem Orbán Viktor és Tóbiás József is ismerik az alapvető számtani műveleteket, és azt is tudják, hogy ráérnek még ezekkel bíbelődni. Veszprémig mindenképp. Előtte meg inkább az utcára figyelnek, egyelőre úgyis ott történnek a dolgok.

Mi tagadás, mi magunk is így teszünk. Amíg el nem fogy onnét a lendület.

Advertisement

Fotó: Kovács Attila/MTI

Share This Story

Get our newsletter