Fasiszta vesz√©lyrŇĎl √≥b√©gat√≥ Rog√°n Antallal √©s drogliberaliz√°ci√≥r√≥l elm√©lkedŇĎ Kocsis M√°t√©val. Na ugye, hogy sz√≥rakoztat√≥ j√∂vŇĎk√©p?!

Ha majd ennek a kiv√©teles politikai l√°ng√©sznek, Habony √Ārp√°dnak is leesik egyszer, hogy nem az √∂nmaga romjai alatt l√©vŇĎ MSZP jelenti r√°juk r√©g√≥ta a legfŇĎbb vesz√©lyt, √©s nem is Gyurcs√°ny, de m√©g csak nem is szeg√©ny Bajnai Gordon, akkor j√∂nnek az igaz√°n √©rdekes idŇĎk.

√Ārp√°dot persze nem √ļgy ismerj√ľk, mint aki hamar bel√°tja a t√©ved√©seit, sz√≥val beletelik m√©g egy kis idŇĎbe, de lassan leesik a korm√°nyoldalon is, hogy elm√ļltak azok az idŇĎk, amikor n√©h√°ny illiber√°lis kisz√≥l√°ssal szavaz√≥k sz√°zezreit tudj√°k visszatartani att√≥l, hogy a Jobbikra szavazzanak.

M√°ra viszont teljesen nyilv√°nval√≥, hogy aki fog√©kony erre a n√°lunk divatos jobboldali-populista retorik√°ra, az nincs r√°szorulva Orb√°n Viktorra √©s v√°llalhatatlanul ciki t√°rsas√°g√°ra, amikor nagyj√°b√≥l ugyanezt megkaphatja egy fiatalabb, hitelesebb garnit√ļr√°t√≥l, amelyre nem √©gtek r√° korrupci√≥s botr√°nyok √©s a vas√°rnapi boltbez√°r√°shoz hasonl√≥ megmagyar√°zhatatlan √©s √©rtelmetlen baroms√°gok.

A fiatalabbak k√∂r√©ben m√°r egy√©rtelmŇĪen Vona G√°bor a nyerŇĎ, √©s a b√©rbŇĎl √©s fizet√©sbŇĎl √©lŇĎket sem lehet megvezetni a kem√©nyen dolgoz√≥ kisemberek szajk√≥z√°s√°val, √ļgyhogy Orb√°nnak lassan t√©nyleg csak a megbabon√°zott kisnyugd√≠jasai maradnak. Ez viszont nagyon kev√©s.

Advertisement

√Čs ha leesik nekik is, hogy nem tŇĎl√ľk jobbra kell szavazatokat szerezni√ľk, akkor kezdŇĎdik az igazi mulats√°g. Orb√°n Viktor megt√©r a 25 √©vvel ezelŇĎtti, liber√°lis gy√∂kereihez? ElŇĎh√ļzz√°k Pokornit √©s Navracsicsot? L√°z√°r √©s K√∂v√©r elteszik az aluf√≥lia-sisakot, √©s eur√≥pai √©rt√©kekrŇĎl meg fasiszta vesz√©lyrŇĎl kezdenek besz√©lni? Szijj√°rt√≥ meghirdeti a nyugati nyit√°st? Kocsis M√°t√© a drogtoleranci√°t?

Van ez tov√°bb is, az Orb√°n mell√© √°ll√≥, jobbikos vesz√©lytŇĎl rettegŇĎ liber√°lis k√∂z√≠r√≥kt√≥l kezdve a Fidesszel √∂sszefog√≥ "baloldali" ellenz√©kig, az egym√°s tenyer√©be csap√≥ Orb√°nig‚ÄďGyurcs√°nyig.

Persze ez most ut√≥pisztikusnak tŇĪnik, √©s minden arra utal, Viktor√©k annyira bele√°lltak a jelenlegi ir√°nyvonalba, hogy a saj√°t t√°borukkal sem tudn√°nak lenyeletni m√©g egy fordulatot. A k√∂z√©pen √°ll√≥, k√∂z√∂mb√∂s t√∂megeknek pedig annyira tele a t√∂ke az eg√©sszel, hogy nekik nem lehet beadni, hogy a Jobbik annyival rosszabb lenne, mint ami most van.

Advertisement

√ögyhogy √©rdeklŇĎd√©ssel v√°rom, hogyan akar majd a Fidesz kitolatni ebbŇĎl a zs√°kutc√°b√≥l, ahov√° mag√°t manŇĎverezte, √©s valami azt s√ļgja, a fenti, kalandreg√©nybe illŇĎ fordulatokat sem z√°rhatjuk ki. B√°r persze azt sem, hogy elmennek a falig.