Illustration for article titled Továbbra se tudnak megélni a munkájukból a dolgozó emberek

Ismét jelentkezik a nap közleménye rovatunk. Tegnapi szavazásunkat a Jobbik nyerte, de az aszbesztes cuccot nem ez az ellenzéki párt küldte, hanem egy másik: a 2. helyen befutó DK.

Advertisement

A KSH adatai azt bizonyítják, továbbra se tudnak megélni a munkájukból a dolgozó emberek

A KSH legújabb adatai szerint az év első negyedévében 156 700 forint volt a nettó átlagkereset, ami a nemzetgazdaságban 4,1, a vállalkozásoknál 3,5 százalékos növekedést jelent. A pár százalékos emelkedés a minimálbér-emelésnek, illetve a közmunkások létszámadatainak tudható be, bérfelzárkózásról tehát szó sincs, a kötelező emeléseken túl nincs bérfejlesztés.

A kormány gazdaságpolitikájának következtében a béremelkedés elsősorban a magasabb keresetűeknél csapódik le, míg az adózók fele, 2,2 ember millió ember továbbra is a létminimum alatt keres. Az átlagbér pedig nem az átlagos bér, ugyanis a dolgozók kétharmadának jövedelme az átlagbér alatt van. A bérek hazánkban az EU 28 állama közül az ötödik legalacsonyabbak, a kormány mégsem tesz semmit a bérfelzárkózásért, a kötelező emeléseken túl nincs bérfejlesztés, viszont csodálkoznak, hogy egyre több magyar ember menekül a hazai körülmények miatt külföldre.

Bármit ígért Orbán Viktor a dolgozó magyaroknak, ennek nyoma sincs a jövő évi költségvetésben és az adótörvényekben sem. A miniszterelnök hosszabb távú béremelési programot is ígért, ennek sincsenek meg a feltételei a költségvetésben. A (…) tovább küzd a bérekért: módosító javaslatokat nyújtunk be annak érdekében, hogy jövőre már elérje a minimálbér legalább a létminimum szintjét, az átlagkeresetűek helyzete is javuljon, és legyen valós bérfejlesztés a közszférában.

Advertisement

Eddig háromból háromszor nem sikerült telibe lőni a tutit. De vajon most?

Advertisement

Illusztráció: Szily László

Share This Story

Get our newsletter