Ezt egy amerikai diplomata mondta a Magyar Nemzetnek.

Marc Ellenbogen biztons√°gpolitikai szak√©rtŇĎ kor√°bban t√∂bb tiszts√©get is bet√∂lt√∂tt a Demokrata P√°rtban, jelenleg a Global Panel Foundation nevŇĪ nem korm√°nyzati szervezet eln√∂ke. Szerinte r√∂videsen bŇĎv√ľl a magyar kitiltottak k√∂re, de ugyan√≠gy cseh vagy szlov√°k k√∂ztisztviselŇĎk is lesznek a kitiltottak k√∂z√∂tt.

Ňź is elmondta, hogy az eg√©sz kitilt√°si √ľgy nyilv√°noss√°gra hozatala a magyar korm√°nynak √°llt √©rdek√©ben, hiszen a kitiltottak list√°ja m√°r h√≥napokkal a botr√°ny kirobban√°sa elŇĎtt ismert volt a magyar f√©l sz√°m√°ra. Ellenbogen szerint nem Magyarorsz√°g kip√©c√©z√©se a c√©l, hiszen t√∂bb, m√°s orsz√°gok √°llampolg√°rai is felker√ľlnek a list√°ra.

SŇĎt, az USA m√°r a Gyurcs√°ny- √©s a Bajnai-korm√°nyokat is ugyan√≠gy √©rtes√≠tette korrupci√≥s √ľgyekrŇĎl √©s tisztviselŇĎkrŇĎl, √°m ŇĎk sem tettek semmit az √ľgyek kivizsg√°l√°sa √©rdek√©ben, ak√°rcsak a mostani korm√°ny.

Advertisement

Ellenbogen azt is elmondta, az amerikai-magyar kapcsolatok val√≥ban m√©lypontra jutottak, √©s ebben a magyar korm√°ny viselked√©se mellett Obama is hib√°s, ami√©rt elfordult Eur√≥p√°t√≥l, √©s gyakorlatilag szabad kezet adott a t√©rs√©gben Putyinnak. Szint√©n hib√°sak az amerikai korm√°nyok abban, hogy eln√©zŇĎbbek voltak Ellenbogen szerint a szocialista korm√°nyokkal szemben, igaz, egyik√ľk sem mutatott olyan totalit√°rius tendenci√°kat, mint Orb√°n.

Ellenbogen tov√°bb√° √ļgy tudja, maga Orb√°n Viktor szem√©lyis√©ge is oka lehet a kapcsolatok megroml√°s√°nak, ŇĎt a konfrontat√≠v st√≠lusa miatt "sokan nem kedvelik". V√©g√ľl az amerikai diplomata azt is elmondta, hogy nem geopolitikai okok vagy az ukr√°n-orosz v√°ls√°gban j√°tszott magyar szerep √°llnak a kitilt√°sok m√∂g√∂tt: "Obama egyszerŇĪen √ļgy d√∂nt√∂tt, hogy v√©gre fell√©p a korrupci√≥ ellen."