Miért fogja megszívni a kormány és az összes adófizető, hogy a Fidesz hisztérikusan utálja a nem őt szolgáló sajtót?

Keményebben kell fellépniük mostantól a minisztériumoknak a nekik nem tetsző cikkek miatt, a Miniszterelnökség ezért leszerződött három ügyvédi irodával, hogy folyamatosan áradhassanak a felszóltó levelek. Mindezt az a Győri Tibor államtitkár rendelte el, akinek a felesége pont sajtóügyekben bíró a Fővárosi Ítélőtáblán. Az ő ítélete mentette meg például a családi cégük borügyeiben kavaró Orbán Viktort, annak ellenére hogy Orbánék voltak olyan óvatlanok, hogy a főnök egyes kijelentéseit még jegyzőkönyvbe is vették.

Advertisement

De most nem a sárazsadányi ügy a téma, hanem az, hogy a külföldön elrendelt szellemi honvédő háború után - minden diplomata köteles hülyét csinálni magából, és balos összeesküvéssel vádolni a Magyarországról szerinte rossz anyagokat közlő sajtótermékeket - most a hazai frontokon is dörögni kezdenek a köpénzből fizetett ügyvédek.

Pedig ennél az is sokkal értelmesebb pénzköltés lenne, ha az erre fordtott összegből a magyar állam hetente venne egy rakás lottószelvényt az éppen legjobban fizető külföldi sorsjátékokon. Ott legalább lenne valami egészen apró, de konkrét esély a győzelemre. A sajtóháborúban nincsen.

Advertisement

Nyilvánvaló Kapitány már több ezer évvel ezelőtt, az első, fatáblákra égetett újság megjelenésekor megjegyezte, hogy egyetlen lap sem fog kedvesebben vagy objektvebben írni attól, hogy a munktársait cseszegetik. Ha valamit el lehet érni az ilyesmivel, az maximum annyi, hogy a kollégák motiváltabbak lesznek, ha a kormánynak kellemetlen sztori kerül legközelebb eléjük. Ez sem kevés, ismerve a magyar riporterek általános lajhártempóját, de nem biztos, hogy sokan adnák oda szívesen ilyen célra az adójukat.

De ami még a vicsorgó újságróknál is kellemetlenebb lehet a sajtószabadságellenes kormánynak, az az, hogy ha valamennyire mégis bejön a jogi vegzálás, és egyre több lap meg tévé fog ódzkodni a húzós sztorik közlésétől, akkor az anyagok majd minden szűrő nélkül elkezdenek az internetre áramlani. És akkor nem lesz újságírói kontroll, ellenőrzés, meg megszólalási lehetőség érintettként, és a Győri család vissza fogja sírni azt az időt, amikor legalább volt kit beperelni.

Advertisement

A Cinknek mondjuk tök mindegy, mi történik, mert mi mind a két szférában otthon vagyunk, sőt a szürke zónában még szórakoztatóbb is halászgatni. De azt még én sem gondolom, hogy a kormánynak úgy kéne sakkoznia, hogy az pont a Cinknek legyen jó.

Share This Story

Get our newsletter