Törvénysértő volt az Ökotárs zaklatása

Illustration for article titled Törvénysértő volt az Ökotárs zaklatása

Nem jött be a Putyin-taktika: a bíróság kimondta, hogy a tavaly szeptember 8-i házkutatásos lerohanás törvénytelen volt.

Advertisement

Többszörösen megsértette a törvényeket a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája, amikor hűtlen kezelés és jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt házkutatást tartott az Ökotárs és partnerei irodájában, illetve több vezetőjének magánlakásán. Ez hivatalos, a Budai Központi Kerületi Bíróság mondta ki, és fellebbezésnek helye nincs.

Advertisement

Az események idején még az elfogulatlan szemlélők előtt is nyilvánvalónak tűnt, hogy az akció célja a puszta megfélemlítés. A kormányzat, az élén Lázár János kancelláriaminiszterrel ugyanis akkor indított frontális támadást a kormánykritikus civil szervezetek ellen, és bármi áron fogást akartak találni rajtuk. És olyan ügyben tartottak házkutatást és foglaltak le iratokat, amit az érintettek sosem cáfoltak, sőt az éves beszámolójukban is szerepeltettek.

A kritikus civilek lekülföldizsoldosozása, mondvacsinált vagy jelentéktelen ügyek miatti aránytalan hatósági zaklatása majd ellehetetlenítése Putyin orosz elnök klasszikus módszere. A két modell között már csak annyi a - nem jelentéktelen! - különbség, hogy a NER-ben nem sikerült felszámolni a bíróságok függetlenségét.

Advertisement

Az Ökotárs friss közleménye szerint

A Budai Központi Kerületi Bíróság január 23-án kelt határozatában panaszunknak helyt adott, és megállapította, hogy a házkutatás és lefoglalás elrendelése törvénysértő volt, hiszen bűncselekmény gyanúja nem volt megállapítható.

Szemben a kormányzati vádakkal, a Bíróság megállapítja, hogy a házkutatás idején hűtlen kezelés bűntettének gyanúja egyáltalán nem állt fenn, jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt nyomozás pedig nem volt folyamatban.

Advertisement

Az írásban ezen kívül azt is megjegyezték, hogy

Az Ökotárs üdvözli a Bíróság döntését, ugyanakkor aggasztónak tartja azt a jelenséget, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda egyértelmű politikai nyomásra törvénysértő házkutatást, lefoglalást hajt végre Magyarországon.

Share This Story

Get our newsletter