Nem a dobozfejŇĪ f√©mfick√≥t, hanem a vid√©ken √©lŇĎ szeg√©ny magyarok mezŇĎgazdas√°gi k√©nyszermunk√°j√°t. Pint√©r S√°ndor terjesztette be a javaslatot, ami nem tr√©fa, hanem egy t√∂bbezer √©ves hagyom√°ny fel√©leszt√©se.

Tegnap m√©g nem mindenki elŇĎtt volt vil√°gos, hogy pontosan mi az √©rtelme annak a Pint√©r √°ltal beny√ļjtott m√≥dos√≠t√≥ javaslatnak, miszerint h√°rom h√≥napra kiz√°rn√°k a k√∂zmunk√°b√≥l azokat, akik k√∂z√∂s megegyez√©ssel vagy felmond√°ssal hagyj√°k ott elŇĎzŇĎ munkahely√ľket.

Most viszont m√°r vil√°gos. Gyakorlatilag vissza√°ll√≠tj√°k a k√∂z√©pkorban divatos robot int√©zm√©ny√©t. A Pint√©r √°ltal javasolt konstrukci√≥ l√©nyege ugyanis az, hogy aki k√∂zmunk√°s, √©s kirendelik mezŇĎgazdas√°gi id√©nymunk√°ra egy mag√°nv√°llakoz√≥hoz, az k√∂teles legyen robotolni, mert ha megtagadja, h√°rom h√≥napra kiz√°rj√°k a k√∂zmunk√°b√≥l is.

A t√∂rv√©ny szerint ha a helyi f√∂ldes√ļrnak - mezŇĎgazdas√°gi v√°llalkoz√≥nak - napsz√°moskezekre van sz√ľks√©ge f√∂ldj√©n, a munkaerŇĎig√©ny√©t bejelenti a polg√°rmesternek, aki telep√ľl√©s jobb√°gyai - k√∂zmunk√°sai - k√∂z√ľl kiv√°lasztja a munk√°ra alkalmasakat, akik indulhatnak is a f√∂ldes√ļr f√∂ldj√©re dolgozni. Ezt h√≠vj√°k ‚ÄúegyszerŇĪs√≠tett foglalkoztat√°s‚ÄĚ-nak. A f√∂ldes√ļrnak csak napi 500 forint k√∂zterhet kell fizetnie fejenk√©nt. Pint√©r javaslata azt c√©lozza, hogy a k√∂zmunk√°snak lehetŇĎs√©ge sem legyen nemet mondani, hacsak nem akarja 3 h√≥napra elveszteni a minim√°lis p√©nz√©t.

A javaslatnak szerintem akkor lenne igaz√°n j√≥l √©rz√©kelhetŇĎ pozit√≠v hat√°sa, ha p√°rhuzamosan, egy m√°sik m√≥dos√≠t√°ssal megtiltan√°k azt, hogy a k√∂zmunk√°sok lakhelyet v√°ltsanak, hacsak nem akarj√°k elvesz√≠teni a k√∂zmunk√°t.

Advertisement

(via vs.hu)