​Török Gábor beijedt

Most közölte a Facebookon, hogy mégsem indul a veszprémi időközi választáson, Simicska Lajos megjelenése miatt. Nekem tetszett, hogy el akar indulni, de úgy tűnik, talán tényleg csak valami szesz, vagy hirtelen felbuzdulás sugallta ötlet volt az egész, mert eléggé gyenge érvek alapján vonul vissza.

Advertisement

Természetesen Török Gábor szíve joga eldönteni, hogy indul-e a pótválasztáson, és senkinek sem tartozik indokolással sem azért, ha belevág, sem azért, ha nem. De ha már adott magyarázatot, akkor feltűnő, hogy ezt hősünk szokásos színvonalához képest milyen ingatag érvekkel teszi.

A posztja lényegi része a vége, előtte arról beszél, hogy hogyan kampányolt volna, ha elindult volna. Ezután jön a magyarázat:

Az elmúlt napok eseményei alapján azonban úgy látom, hogy nem a veszprémi választás lesz az a hely, ahol ezt a mintát, ezt a példát meg lehet mutatni. Simicska Lajos indulási szándékának váratlan bejelentésével számomra világossá vált, hogy ez a kampány nem Veszprémről, nem az itt élőkről, de még csak nem is a kormány és az ellenzék átlátható, kívülről is megítélhető viszonyáról szól majd. Közvetve vagy közvetlenül egy olyan mérkőzés színtere lehet ez a választás, amelynek a részleteiről a nyilvánosság szinte semmit sem tud, ugyanakkor a tétje - hatalmi szempontból - mindennél jelentősebb. Mindezt mérlegelve úgy döntöttem, hogy miután ebben a küzdelemben még statisztaként sem kívánok szereplővé válni, most helyesebb a partvonalon kívülről figyelnem a választást.

Advertisement

Fura dolog, ha Török számára Simicska színre lépése miatt vált világossá, hogy

ez a kampány nem Veszprémről, nem az itt élőkről, de még csak nem is a kormány és az ellenzék átlátható, kívülről is megítélhető viszonyáról szól majd.

Advertisement

Hiszen ugye Török eleve azért indult volna el, mert a kampány nem Veszprémről szól, hanem arról, hogy elvész-e a fideszes kétharmad, ő meg pont azért indult volna, hogy ő lehessen a kétharmad nyelve, ha győz, és elvileg egy civil kívülálló szavazatán múlhasson egy-egy jelentős döntés. És ő pont az a szereplő lett volna a játszmában, aki nem a kormány és az ellenzék átlátható viszonyáról szól majd, hanem önmagáról, meg rólunk, a többi civilről, akik kívül vagyunk a kormány-ellenzék viszonyrendszeren, vagy akár direkte elutasítjuk azt.

Szóval Simicska színre lépése persze baromira felkavarja az eddig sem álló vizet, de ebből a szempontból nem hoz be semmi újat. Éppen az a helyzet, hogy - a sok egyéb feltételezhető motivációja mellett - Simicska nagyjából azért indul el, amiért Török is tenné, vagyis hogy civil indulóként beleköpjön mások levesébe és a saját ügyére irányítsa a figyelmet.

Advertisement

Törököt Simicska aktivizálódása a szó primér értelmében amúgy nem kéne, hogy megijessze, hiszen ha jól értem az ismert oligarchát, neki kifejezetten jól jönne, ha Török is jól szerepelne, hiszen ő a Fideszt szeretné gyengíteni.

Török visszalépésének szerintem egyszerűen az a valódi oka, hogy Simicska teljesen elszívná előle a figyelmet-levegőt és Töröknek akár még az egy százalék is álomhatár maradhatna. Ez nem Török bénasága, óriási pechje van, hogy pont, amikor ilyen jól kitalálta és nekirugaszkodott, valaki váratlanul ellopta a showt tőle. A helyében én sem lennék szívesen kettes számú vicces kívülálló, de ez a megfutamodás mégiscsak megfutamodás. Mert lehet, hogy jól kiszívott volna, na de mekkora, unokáknak is mesélhető poén már, hogy "Simicska Lajos ellenfele voltam egy választáson".

Share This Story

Get our newsletter