A mozgalom Twitteren indult, miut√°n T√∂r√∂korsz√°gban brut√°lisan meggyilkoltak egy 20 √©ves l√°nyt, aki nem hagyta, hogy megerŇĎszakolj√°k. Az eset durv√°n felr√°zta a helyieket, sok t√ľntet√©s √©s demonstr√°ci√≥ indult.

Kép: Wikipédia

√Ėzgecan Aslant ‚Äď aki egy d√©l-t√∂r√∂korsz√°gi egyetemen hallgatott pszichol√≥gi√°t ‚Äď a v√°d szerint febru√°r 11-√©n rabolta el egy busz sofŇĎrje, miut√°n a t√∂bbi utas lesz√°llt. A f√©rfi megpr√≥b√°lta megerŇĎszakolni, de Aslan nem hagyta mag√°t, paprikaszpr√©vel f√ļjta le a t√°mad√≥t, aki erre megk√©selte √©s egy vascsŇĎvel agyonverte ŇĎt. Aslan √∂ssze√©gett √©s megcsonk√≠tott holttest√©t k√©t nappal k√©sŇĎbb tal√°lt√°k meg egy foly√≥ban. A t√∂r√∂k hat√≥s√°gok 16-√°n letart√≥ztatt√°k a sofŇĎrt, az apj√°t √©s egy bar√°tjukat. A buszvezetŇĎ, akivel a l√°ny utazott, √°ll√≠t√≥lag m√°r beismerte a tett√©t.

Az esetnek √≥ri√°si a visszhangja, T√∂r√∂korsz√°gban utcai t√ľntet√©seket szerveztek, a l√°ny neve eddig t√∂bb mint hatmilli√≥ tweetben szerepel, √©s t√∂bb mint nyolcsz√°zezer bejegyz√©sben haszn√°lt√°k a #sendeanlat taget. Ezzel a c√≠mk√©vel osztj√°k meg a saj√°t szexu√°lis b√°ntalmaz√°sukr√≥l sz√≥l√≥ t√∂rt√©neteket vagy az ahhoz kapcsol√≥d√≥ gondolataikat a felhaszn√°l√≥k.

Advertisement

Képek: Instagram

Az Instagramon is mozgalom indult, itt t√∂bb mint h√°romezerszer haszn√°lt√°k a #ozgeceanicinsiyahgiy c√≠mk√©t ‚Äď ez annyit tesz, viselj feket√©t √Ėzgecan√©rt ‚Äď, √©s ennek megfelelŇĎen fekete ruh√°ban tisztelegnek a meggyilkolt l√°ny elŇĎtt a felhaszn√°l√≥k.

Advertisement

A leg√ļjabb mozgalom a #ozgecanicinminietekgiy, magyarul: viselj miniszokny√°t √Ėzgecan√©rt. M√°r t√∂bb mint 1500 embert posztolt mag√°r√≥l olyan k√©pet a Twitterre, amelyen miniszokny√°ban p√≥zol, √≠gy t√ľntetve a nemi erŇĎszak √©s a gyilkoss√°g ellen.

Advertisement

Az azeri parlamentben is t√©ma volt a h√©ten a nemi √©s a csal√°don bel√ľli erŇĎszak, Erdońüan t√∂r√∂k eln√∂k pedig el√≠t√©lte a tettet, de besz√≥lt a t√ľntetŇĎknek is, mert nem tal√°lta a demonstr√°ci√≥t el√©g tisztelettejesnek. K√©sŇĎbb a l√°nyai megl√°togatt√°k Aslan csal√°dj√°t, ŇĎ maga kem√©ny igazs√°gszolg√°ltat√°st √≠g√©rt.

via BBC, Telegraph, Jezebel, BuzzFeed