Megjelent Tölgyessy PĂ©ter orszĂĄgelemzĂ©sĂ©nek mĂĄsodik rĂ©sze az Indexen – az elsƑ fejezetet itt reblogoltam –, Ă©s bĂĄr ebben sem arrĂłl van szĂł, hogy OrbĂĄn Viktor mĂĄr megbukott volna, azĂ©rt elĂ©g rĂ©szletesen Ă­r az alkotmĂĄnyjogĂĄsz arrĂłl, hogy mi jöhet utĂĄna. Van egy kedvenc idĂ©zetem is.

MĂ©gpedig ez:

Egy rendszert el lehet mozdĂ­tani tömeges tiltakozĂĄsokkal, ĂĄm kormĂĄnyozni az utcĂĄrĂłl mĂĄr lehetetlen. MagyarorszĂĄgra nehĂ©z döntĂ©sek sora vĂĄr. Ezek terveinek elgondolĂĄsĂĄhoz, megvitatĂĄsĂĄhoz nem lehetnek elĂ©gsĂ©gesek az utcai nyomĂĄsgyakorlĂĄs formĂĄi. Az orszĂĄg gazdasĂĄgi versenykĂ©pessĂ©gĂ©nek megteremtĂ©sĂ©hez az eddigi közĂ©leti szekĂ©rtĂĄborok harcĂĄval felhagyĂł, a legszĂ©lesebb vĂĄlasztĂłi csoportok tartĂłs tĂĄmogatĂĄsĂĄt megnyerƑ kormĂĄnyzĂĄsra volna szĂŒksĂ©g. Ennek azonban mĂ©g az elƑkĂ©pei sem lĂĄtszanak. Ami nĂ©lkĂŒl egy Ășjabb rendszervĂĄltĂĄs utĂĄn veszedelmes kĂĄosz is következhet. Nem elĂ©g a Fidesz-hatalmat levĂĄltani, a hozzĂĄvezetƑ fundamentĂĄlisan szembenĂĄllĂł jobb- Ă©s baloldali blokkok rendszerĂ©vel is szakĂ­tani kellene vĂ©gre, amire csupĂĄn a meglĂ©vƑ pĂĄrtokon ĂĄtlĂ©pƑ, szĂ©les nemzeti egysĂ©gmozgalom lehet kĂ©pes.

Advertisement

Szerintem kb. hĂșsz Ă©ve nyomom Ă©n is – a magam szerĂ©ny eszközeivel –, hogy milyen kurvĂĄra fontos lenne szakĂ­tani a fundamentĂĄlisan szembenĂĄllĂł blokkok rendszerĂ©vel, Ășjabban azonban egyre kevĂ©sbĂ© hiszem, hogy ez lehetsĂ©ges lenne. Az rĂ©gi gyƱlöleteket Ășj gyƱlöletek vĂĄltjĂĄk, nekem ez a benyomĂĄsom. Komolyan mondom, hogy nem szomorkĂĄsan mondom ezt, inkĂĄbb tĂĄrgyilagos szeretnĂ©k lenni.

Tölgyessy egyĂ©bkĂ©nt jĂłval pozitĂ­vabban vĂ©gkicseng, hiszen mĂĄr a szöveg cĂ­me is azt mondja, hogy rajtunk mĂșlik. Ez igaz Ă©ppen, csak azt nem tudom sajnos, hogy mi kik vagyunk.