Tölgyessy Péter: Nem elég a Fidesz-hatalmat leváltani

Megjelent Tölgyessy Péter országelemzésének második része az Indexen – az első fejezetet itt reblogoltam –, és bár ebben sem arról van szó, hogy Orbán Viktor már megbukott volna, azért elég részletesen ír az alkotmányjogász arról, hogy mi jöhet utána. Van egy kedvenc idézetem is.

Advertisement

Mégpedig ez:

Egy rendszert el lehet mozdítani tömeges tiltakozásokkal, ám kormányozni az utcáról már lehetetlen. Magyarországra nehéz döntések sora vár. Ezek terveinek elgondolásához, megvitatásához nem lehetnek elégségesek az utcai nyomásgyakorlás formái. Az ország gazdasági versenyképességének megteremtéséhez az eddigi közéleti szekértáborok harcával felhagyó, a legszélesebb választói csoportok tartós támogatását megnyerő kormányzásra volna szükség. Ennek azonban még az előképei sem látszanak. Ami nélkül egy újabb rendszerváltás után veszedelmes káosz is következhet. Nem elég a Fidesz-hatalmat leváltani, a hozzávezető fundamentálisan szembenálló jobb- és baloldali blokkok rendszerével is szakítani kellene végre, amire csupán a meglévő pártokon átlépő, széles nemzeti egységmozgalom lehet képes.

Szerintem kb. húsz éve nyomom én is – a magam szerény eszközeivel –, hogy milyen kurvára fontos lenne szakítani a fundamentálisan szembenálló blokkok rendszerével, újabban azonban egyre kevésbé hiszem, hogy ez lehetséges lenne. Az régi gyűlöleteket új gyűlöletek váltják, nekem ez a benyomásom. Komolyan mondom, hogy nem szomorkásan mondom ezt, inkább tárgyilagos szeretnék lenni.

Tölgyessy egyébként jóval pozitívabban végkicseng, hiszen már a szöveg címe is azt mondja, hogy rajtunk múlik. Ez igaz éppen, csak azt nem tudom sajnos, hogy mi kik vagyunk.

Share This Story