Majdnem egymilli√°rd√©rt rendeznek olyan konzult√°ci√≥t menek√ľlt√ľgyben, aminek nem is az a baja, hogy az emberek legrosszabb √∂szt√∂neire j√°tszik, hanem az, hogy √°tveri a rendp√°rti, bev√°ndorl√°sellenes magyarokat is. Ez ragyog√≥ naps√ľt√©sben leplezŇĎd√∂tt le a Kossuth t√©ren.

A k√∂vetkezŇĎk der√ľltek ki feket√©n-feh√©ren Kov√°cs Zolt√°n korm√°nysz√≥vivŇĎ t√°j√©koztat√≥j√°n

‚Äď A korm√°ny minim√°lisan sem gondolja komolyan a konzult√°ci√≥t, Kov√°cs Zolt√°n p√©ld√°ul terelŇĎ v√°laszokkal sem k√©sz√ľlt az olyan alapk√©rd√©sekre, hogy ha megval√≥sulna Orb√°n minisztereln√∂k √°lma, √©s bez√°rn√°k az illeg√°lis bev√°ndorl√≥kat, akkor fizikailag hov√° zsuppoln√°k be azt a 37-40 ezer embert. Mik√∂zben jelenleg feleennyi sem √ľl √∂sszesen magyar b√∂rt√∂nben, de az ŇĎ fogva tart√°suk is rettentŇĎ neh√©zs√©geket okoz.

‚Äď A v√°laszt√≥kat minden eddigi konzult√°ci√≥n√°l jobban be fogj√°k csapni, mert a legforr√≥bb feltett k√©rd√©sekre adott ‚Äúigenek‚ÄĚ ellent√©tesek a hat√°lyos EU-joggal. √ćgy az eg√©sz konzult√°l√°snak annyi √©rtelme sincs, mint b√°rmelyik kor√°bbinak. Az eddigi konzult√°ci√≥kn√°l is megvoltak elŇĎre a korm√°ny k√©sz v√°laszai, de azokon a k√©sŇĎbb t√∂rv√©nny√© √©rett k√©rd√©sekre igennel felelŇĎk legal√°bb √ļgy √©rezhett√©k, miattuk val√≥sult meg az adott dolog. Most ilyen √©lm√©ny√ľk sem lehet, hiszen az eddig megismert k√©rd√©sek k√∂z√ľl a fontosakban ‚Äď p√©ld√°ul: Egyet√©rt-e azzal, hogy az illeg√°lis bev√°ndorl√≥kat ŇĎrizetbe kell venni? ‚Äď elvileg √©s gyakorlatilag sem v√°ltoztathat Magyarorsz√°g.

Advertisement

‚Äď Vagyis a korm√°ny ezzel a konzult√°ci√≥val a bev√°ndorl√°sellenes/elz√°rkoz√≥ v√°laszt√≥kat ugyan√ļgy becsapja, hiszen ŇĎk logikusan azt hihetik, hogy ha mondjuk a bev√°ndorl√≥k beb√∂rt√∂nz√©s√©re vagy k√©nyszermunk√°j√°ra szavaznak, az ak√°r meg is val√≥sulhat. Pedig nem. Eur√≥pai t√∂rv√©ny, hogy az illeg√°lis bev√°ndorl√≥kat nem lehet 24 √≥r√°n√°l hosszabban ŇĎrizetben tartani.

‚Äď A konzult√°ci√≥ √∂sszen 12 k√©rd√©se k√∂z√ľl az eddig megismertek minden kor√°bbi konzult√°ci√≥n√°l f√©lrevezetŇĎbbek. Vegy√ľk p√©ld√°nak a h√°rom legkem√©nyebbet:

  • Egyet√©rt-e azzal, hogy az illeg√°lis bev√°ndorl√≥kat ŇĎrizetbe kell venni?
  • Egyet√©rt-e azzal, hogy az illeg√°lis bev√°ndorl√≥kat azonnal vissza kell toloncolni?
  • Egyet√©rt-e azzal, hogy az illeg√°lis bev√°ndorl√≥knak dolgozniuk kell addig, am√≠g itt vannak, hogy kitermelj√©k az itteni k√∂lts√©geiket?

Advertisement

Vegy√ľnk egy k√©pzeletbeli, rendp√°rti √©s jog√°llamh√≠vŇĎ v√°laszt√≥polg√°rt, aki tart ugyan az illeg√°lis betelep√ľlŇĎktŇĎl, de korrekt d√∂nt√©st akar hozni. Ňź ha ebben a form√°ban elolvassa a k√©rd√©seket, nyugodt lelkiismerettel fog h√°rom igennel v√°laszolni. Tal√°n az√©rt, mert a k√©rdezŇĎ √ľgyesen elhallgatta a l√©nyeget: a Magyarorsz√°gra √©rkezŇĎ menek√ľltek meg√©rkez√©s√ľkkor t√ļlnyom√≥r√©szt illeg√°lis bev√°ndorl√≥nak sz√°m√≠tanak, hiszen jellemzŇĎen nincsenek pap√≠rjaik. Vagyis ha a fentiek megval√≥suln√°nak, rendszerszerŇĪen b√∂rt√∂n√∂zn√©nek be √©s k√©nyszerdolgoztatn√°nak olyanokat, akik a Fidesz-szeml√©let szerint is √°rtatlanok √©s seg√≠tendŇĎk.

‚Äď A fentiek miatt is minden olyan v√°laszt√≥ √°t lesz r√°zva, aki kem√©nyen l√©pne fel az illeg√°lis bev√°ndorl√°s ellen, mik√∂zben az emigr√°ci√≥ leg√°lis form√°j√°t elfogadja vagy t√°mogatja.

De ha ennyi csoportot csapnak be vele, mi az eg√©sz konzult√°l√°s l√©nyege? Nem tudok m√°sra gondolni, mint arra, hogy Orb√°n Viktor √≠gy akarja vissza√©desgetni a Jobbik fel√© gravit√°l√≥, kem√©nyvonalasabb Fidesz-szavaz√≥kat. Csakhogy nem biztos, hogy a sz√©lsŇĎs√©gesen nemzeti oldalon mindenki t√∂k ostoba. √Čs ha nem annyira ostob√°k, akkor r√°j√∂nnek, hogy ezt az eg√©szet a Jobbik k√©nyszer√≠tette ki, √©s most √©pp az van, hogy Orb√°n Vona kott√°j√°b√≥l j√°tszik.

Advertisement

Ez a felismer√©s nem biztos, hogy szavaz√≥k sz√°zezreit fogja a Fidesz fel√© terelni. Orb√°n dupl√°n bakot lŇĎ: b√°rmit v√°laszolnak az emberek, azt nem lehet megval√≥s√≠tani ‚Äď h√°listennek ‚Äď, √≠gy marad a br√ľsszelez√©s √©s a hahagyt√°kvolna√©nmegcsin√°lomoz√°s. Ezek nem potens vezetŇĎt sejtetnek, hanem tehetetlent, vagy olyat, aki nem tudta felm√©rni, mik a re√°lis lehetŇĎs√©gei.

√Čn szem√©ly szerint m√©gsem az eddig sorolt objekt√≠v okok miatt tartom borzaszt√≥nak ezt a konzult√°ci√≥t. Hanem az√©rt, mert az emberek legeslegrosszabb √∂sz√∂nt√∂neire j√°tszani, azokat felpiszk√°lni nem mor√°lis l√©nyhez illŇĎ dolog. Az irigys√©gre, sz√≠vtelens√©gre, szeretelens√©gre alapozni helytelen, de egy orsz√°g ir√°ny√≠t√°s√°t ilyen alapon menedzselni egyenesen elkeser√≠tŇĎ.