This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Tök mindegy, mit gondolsz, úgyis becsapnak a nemzeti konzultációval

Illustration for article titled Tök mindegy, mit gondolsz, úgyis becsapnak a nemzeti konzultációval

Majdnem egymilliárdért rendeznek olyan konzultációt menekültügyben, aminek nem is az a baja, hogy az emberek legrosszabb ösztöneire játszik, hanem az, hogy átveri a rendpárti, bevándorlásellenes magyarokat is. Ez ragyogó napsütésben lepleződött le a Kossuth téren.

Advertisement

A következők derültek ki feketén-fehéren Kovács Zoltán kormányszóvivő tájékoztatóján

Advertisement

– A kormány minimálisan sem gondolja komolyan a konzultációt, Kovács Zoltán például terelő válaszokkal sem készült az olyan alapkérdésekre, hogy ha megvalósulna Orbán miniszterelnök álma, és bezárnák az illegális bevándorlókat, akkor fizikailag hová zsuppolnák be azt a 37-40 ezer embert. Miközben jelenleg feleennyi sem ül összesen magyar börtönben, de az ő fogva tartásuk is rettentő nehézségeket okoz.

– A választókat minden eddigi konzultációnál jobban be fogják csapni, mert a legforróbb feltett kérdésekre adott “igenek” ellentétesek a hatályos EU-joggal. Így az egész konzultálásnak annyi értelme sincs, mint bármelyik korábbinak. Az eddigi konzultációknál is megvoltak előre a kormány kész válaszai, de azokon a később törvénnyé érett kérdésekre igennel felelők legalább úgy érezhették, miattuk valósult meg az adott dolog. Most ilyen élményük sem lehet, hiszen az eddig megismert kérdések közül a fontosakban – például: Egyetért-e azzal, hogy az illegális bevándorlókat őrizetbe kell venni? – elvileg és gyakorlatilag sem változtathat Magyarország.

Advertisement

– Vagyis a kormány ezzel a konzultációval a bevándorlásellenes/elzárkozó választókat ugyanúgy becsapja, hiszen ők logikusan azt hihetik, hogy ha mondjuk a bevándorlók bebörtönzésére vagy kényszermunkájára szavaznak, az akár meg is valósulhat. Pedig nem. Európai törvény, hogy az illegális bevándorlókat nem lehet 24 óránál hosszabban őrizetben tartani.

– A konzultáció összen 12 kérdése közül az eddig megismertek minden korábbi konzultációnál félrevezetőbbek. Vegyük példának a három legkeményebbet:

Advertisement
  • Egyetért-e azzal, hogy az illegális bevándorlókat őrizetbe kell venni?
  • Egyetért-e azzal, hogy az illegális bevándorlókat azonnal vissza kell toloncolni?
  • Egyetért-e azzal, hogy az illegális bevándorlóknak dolgozniuk kell addig, amíg itt vannak, hogy kitermeljék az itteni költségeiket?
Advertisement

Vegyünk egy képzeletbeli, rendpárti és jogállamhívő választópolgárt, aki tart ugyan az illegális betelepülőktől, de korrekt döntést akar hozni. Ő ha ebben a formában elolvassa a kérdéseket, nyugodt lelkiismerettel fog három igennel válaszolni. Talán azért, mert a kérdező ügyesen elhallgatta a lényeget: a Magyarországra érkező menekültek megérkezésükkor túlnyomórészt illegális bevándorlónak számítanak, hiszen jellemzően nincsenek papírjaik. Vagyis ha a fentiek megvalósulnának, rendszerszerűen börtönöznének be és kényszerdolgoztatnának olyanokat, akik a Fidesz-szemlélet szerint is ártatlanok és segítendők.

– A fentiek miatt is minden olyan választó át lesz rázva, aki keményen lépne fel az illegális bevándorlás ellen, miközben az emigráció legális formáját elfogadja vagy támogatja.

Advertisement

De ha ennyi csoportot csapnak be vele, mi az egész konzultálás lényege? Nem tudok másra gondolni, mint arra, hogy Orbán Viktor így akarja visszaédesgetni a Jobbik felé gravitáló, keményvonalasabb Fidesz-szavazókat. Csakhogy nem biztos, hogy a szélsőségesen nemzeti oldalon mindenki tök ostoba. És ha nem annyira ostobák, akkor rájönnek, hogy ezt az egészet a Jobbik kényszerítette ki, és most épp az van, hogy Orbán Vona kottájából játszik.

Ez a felismerés nem biztos, hogy szavazók százezreit fogja a Fidesz felé terelni. Orbán duplán bakot lő: bármit válaszolnak az emberek, azt nem lehet megvalósítani – hálistennek –, így marad a brüsszelezés és a hahagytákvolnaénmegcsinálomozás. Ezek nem potens vezetőt sejtetnek, hanem tehetetlent, vagy olyat, aki nem tudta felmérni, mik a reális lehetőségei.

Advertisement

Én személy szerint mégsem az eddig sorolt objektív okok miatt tartom borzasztónak ezt a konzultációt. Hanem azért, mert az emberek legeslegrosszabb öszöntöneire játszani, azokat felpiszkálni nem morális lényhez illő dolog. Az irigységre, szívtelenségre, szeretelenségre alapozni helytelen, de egy ország irányítását ilyen alapon menedzselni egyenesen elkeserítő.

Share This Story

Get our newsletter