És persze sokkal-sokkal többet, mint Nagy-Britannia, Franciaország vagy India. Ráadásul egy olyan ország, ami egyedül teljesen alkalmatlan lenne a határai megvédésére, és úgy hívják, hogy

Szaúd-Arábia.

A harmincmilliós, területének nagy részén lakatlan ország mindig lelkes felszippantója volt az amerikai hadiipar csemegéinek, de azt még csak véletlenül sem gondoltam volna, hogy ennyire. Az ország tavaly 80,8 milliárd dollárt (2,2×1013 forintot) költött fegyverkezésre.

Advertisement

A brit International Institute for Strategic Studies kutatóintézet számai szerint ez tízzel több, mint amennyit a szomszédjában egy éve fű alatti háborút űző, fegyverre mindig bőségesen adó Oroszország költött, de a svéd Stockholm International Peace Research Institute szerint is csak négymilliárddal kevesebb.

Akárhogy is, egy főre jutó fegyverkezési kiadásban Szaúd-Arábia Amerikát is veri 20%-kal, ami azért tényleg szép teljesítmény.

Hogy ennek az egésznek mi az értelme, arról Gary Brecher írt tegnapelőtt egy remek cikket, ami rögtön úgy kezdődik, hogy egy szaúdi herceg ingyen Bentley-t ígért a jemeni húszikat bombázó szaúdi pilótáknak, és még ez a legkevésbé vicces szál a történetben, mert aztán jönnek a pakisztániak, és az történik, hogy

:-DDDDDDDDD

A címlapkép a fantasztikus Saudis in Audis videóklipből van

Share This Story

Get our newsletter