Többet költ fegyverre, mint Oroszország, nem Kína, nem Amerika, ki az?

És persze sokkal-sokkal többet, mint Nagy-Britannia, Franciaország vagy India. Ráadásul egy olyan ország, ami egyedül teljesen alkalmatlan lenne a határai megvédésére, és úgy hívják, hogy

Advertisement

Szaúd-Arábia.

A harmincmilliós, területének nagy részén lakatlan ország mindig lelkes felszippantója volt az amerikai hadiipar csemegéinek, de azt még csak véletlenül sem gondoltam volna, hogy ennyire. Az ország tavaly 80,8 milliárd dollárt (2,2×1013 forintot) költött fegyverkezésre.

Advertisement

A brit International Institute for Strategic Studies kutatóintézet számai szerint ez tízzel több, mint amennyit a szomszédjában egy éve fű alatti háborút űző, fegyverre mindig bőségesen adó Oroszország költött, de a svéd Stockholm International Peace Research Institute szerint is csak négymilliárddal kevesebb.

Akárhogy is, egy főre jutó fegyverkezési kiadásban Szaúd-Arábia Amerikát is veri 20%-kal, ami azért tényleg szép teljesítmény.

Advertisement

Hogy ennek az egésznek mi az értelme, arról Gary Brecher írt tegnapelőtt egy remek cikket, ami rögtön úgy kezdődik, hogy egy szaúdi herceg ingyen Bentley-t ígért a jemeni húszikat bombázó szaúdi pilótáknak, és még ez a legkevésbé vicces szál a történetben, mert aztán jönnek a pakisztániak, és az történik, hogy

:-DDDDDDDDD

A címlapkép a fantasztikus Saudis in Audis videóklipből van

Share This Story

Get our newsletter