A trafikkoncesszi√≥k kioszt√°s√°ban nem az a riaszt√≥, hogy a korm√°nyp√°rt az orsz√°got √©s a javait szabadon ellophat√≥nak tekinti. Hanem az, hogy a szervezett, t√∂meges m√©retŇĪ lop√°s v√©grehajt√°sa k√∂zben nem akadt egyetlen, nem hŇĎs, csak √°tlagosan becs√ľletes ember, aki felh√≠vott volna egy √ļjs√°g√≠r√≥t, hogy mi k√©sz√ľl.

Ami ar√°nylag biztosan tudhat√≥, az az, hogy a Fidesz v√°laszt√≥ker√ľleti eln√∂kei mondhatt√°k meg, ki nyerhet trafikot, amit k√∂zpontilag szervezett le az e c√©lra alakult √°llami c√©g. Amikor a fideszesek megkapt√°k, amit akartak, akkor juthatott az √∂sszes t√∂bbi p√°ly√°z√≥nak a marad√©kb√≥l.

Saccoljunk: 106 v√°laszt√≥ker√ľlet eln√∂k van, akiknek fejenk√©nt mondjuk √°tlagosan k√©t k√∂zvetlen munkat√°rsa biztosan tudott a dologr√≥l, plusz a Nemzeti Doh√°nykereskedelmi Nonprofit Zrt. alkalmazottai, plusz az eg√©szet ki√∂tlŇĎ korm√°nytisztviselŇĎk, azt√°n vegy√ľk hozz√°, hogy akadt, ahol a teljes helyi Fidesz-frakci√≥t bevont√°k a leoszt√°sba: √≥vatos becsl√©ssel legal√°bb 4-500 ember tudott errŇĎl a borzaszt√≥an k√≠nos leny√ļl√°sr√≥l.

Eg√©szen biztos vagyok benne, hogy ha kiv√°lasztan√°nk 4-500 embert tetsz√©s szerinti embercsoportokb√≥l Magyarorsz√°gon, bele√©rtve a taxisokat, pinc√©reket, √ľgyv√©deket, kereskedelmi t√©v√©s szerkesztŇĎket √©s b√∂rt√∂nlak√≥kat, b√°rmelyik 4-500-as halmazb√≥l egyn√©l t√∂bb olyan ember akadna, aki nem b√≠rna a lelkiismeret√©vel, √©s a szervezett √©s √°llamilag vez√©relt bŇĪncselekm√©nysorozat l√°tt√°n kisziv√°rogtatn√° az √ľgyet. Na itt ilyen egy sem akadt, a sztori csak most, a doh√°nyboltok kioszt√°sa ut√°n pattant ki.

Nem gondolom, hogy a fideszesek b√°rmennyivel is rosszabb emberek lenn√©nek b√°rki m√°sn√°l. A mor√°lis vaks√°guk oka szerintem az, hogy a p√°rtvezet√©s hossz√ļ √©vek √≥ta mantr√°zza, hogy az egykori MSZMP-sek ut√≥dai, magyar√°n az MSZP √©s holdudvara tisztess√©gtelen versenyelŇĎnnyel indultak a rendszerv√°lt√°s ut√°n (ami 100 sz√°zal√©kig igaz), ez√©rt a polg√°ri jobboldalt meg kell erŇĎs√≠teni (ami elfogadhat√≥), m√©ghozz√° b√°rmi √°ron (itt cs√ļszik el az eg√©sz okoskod√°s), hiszen a M√°sik Oldal is csalt. Lopni sem bŇĪn, ha az√©rt lopunk, hogy kiegyenlts√ľk a komcsik becstelen t√∂rt√©nelmi elŇĎny√©t - sz√≥l a majdnem hivatalos p√°rtsz√∂veg, aminek most remek√ľl l√°that√≥ az eredm√©nye.

Advertisement

A nem demokratikus rendszerek a t√∂rt√©nelem sor√°n mindig is szerett√©k m√°sokt√≥l lopott javakkal megjutalmazni a t√°mogat√≥ikat. A kommunizmus idej√©n a legmegb√≠zhat√≥bb k√°derek, p√°rtalkalmazottak, munk√°sŇĎr√∂k p√©ld√°ul a R√≥zsadombon √©s a k√∂rnyezŇĎ p√ļpokon kaptak jutalomingatlanokat. J√°rtam olyan csajjal, akirŇĎl kider√ľlt, hogy munk√°sŇĎr volt a nagypap√°ja, voltam a h√°z√°ban, bej√°rtam a kertet, felm√°szva eg√©szen az elhagyott teniszp√°ly√°ig, √ļgyhogy elsŇĎ k√©zbŇĎl mondhatom, m√©g egy olyan ronda egyenruh√°t is meg√©rte hordani p√°r √©vig, ami ott ki√°lltva egy √ľveges szekr√©nyben.

De m√©g az √°llamp√°rt sem azt csin√°lta, hogy m√°sokt√≥l erŇĎvel elvett javakat osztott volna sz√©t a csinovnyikjainak. Vagyis, v√°rjunk csak: m√©gis!

(fotó: dohanymuzeum.hu)