Kev√©s szomor√ļbb dolog t√∂rt√©nhet egy orsz√°ggal, mint hogy nincs tengerpartja. Pl√°ne, ha a szomsz√©dj√°nak sincs. De lehet fokozni: t√∂bb lehangol√≥an egzotikus hely is l√©tezik, ahol h√°rom tengerparttal nem rendelkezŇĎ orsz√°g hat√°ra tal√°lkozik. Nyilv√°n nem kell messzire menni!

Mali, Burkina Faso és Niger

Ez mondjuk nincs annyira k√∂zel. Sz√ľrk√©sbarna, emberi √©let nyom√°t nem mutat√≥ kŇĎsivatagban tal√°lkozik Mali √©szaki h√°romsz√∂g√©nek hasa, Burkina Faso √©szaki cs√ľcske √©s Niger ‚Äď az orsz√°g, nem a foly√≥ ‚Äď csirkecombj√°nak foganty√ļja. K√∂r√ľlbel√ľl 50 kilom√©terre keletre folyik innen a Niger ‚Äď a foly√≥, nem az orsz√°g ‚Äď, ami m√°r alkalmas lenne f√ľrd√©sre. M√°r annak, akit nem zavarnak a krokodilok, az iszl√°mist√°k √©s a b√°gyaszt√≥ tudat a Sz√°hel-√∂vezet d√∂gmeleg√©ben, hogy sehol egy tengerpart.

Zambia, Zimbabwe, Botswana

Advertisement

√©s Nam√≠bia, √ļgyhogy sajnos ez csal√°s. A h√°rom tengerpart n√©lk√ľli orsz√°g h√°rmas hat√°r√°hoz a Caprivi-s√°v rafin√°lt kis ny√ļlv√°ny√°val az Atlanti-√≥ce√°n felŇĎl Nam√≠bia is becsatlakozik. A n√©gyes hat√°r r√°ad√°sul nem alkalmatlan segges ugr√°s√°ra, mert v√≠zben van ‚Äď pont ott, ahol d√©lrŇĎl a Chobe belefolyik a Zamb√©zibe. Tal√°n a hossz√ļ tengerparttal rendelkezŇĎ Nam√≠bia j√≥t√©kony hat√°sa, hogy j√≥val √©rdekesebb hely, mint a m√°sik afrikai h√°rmas hat√°r. Botswana √©s Nam√≠bia fel√© is nemzeti parkok vannak, a foly√≥n lefel√© pedig alig 60 kilom√©tert kell megtenni a Vikt√≥ria-v√≠zes√©sig.

Üzbegisztán, Tádzsikisztán és Kirgizisztán

Advertisement

Az √ľzb√©g‚Äďkirgiz hat√°rt pettyezŇĎ sz√°mtalan exkl√°v√© nem k√∂nny√≠ti meg a tengerpart n√©lk√ľli h√°rmas hat√°r megtal√°l√°s√°t, de nem lehetetlen. A z√∂ldellŇĎ Fergana-v√∂lgy egyik v√°ros√°t√≥l, Kokandt√≥l n√©h√°ny kilom√©terre d√©lre tal√°lkozik egy pontban a h√°rom, cikkcakkos hat√°r√ļ orsz√°g. Itt m√°r nem z√∂ldell semmi, kietlen, k√∂ves, a tengerszint felett 1000 m√©terrel fekvŇĎ dombvid√©k a hat√°r, seggest p√°r kilom√©terrel keletre lehet ugrani a Soh foly√≥ba, ig√©ny szerint egy toj√°sdad √ľzb√©g exkl√°v√© foly√≥partj√°n.

(Van az a megk√∂zel√≠t√©s, ami Kazahszt√°nt, T√ľrkmeniszt√°nt √©s Azerbajdzs√°nt is tengerpart n√©lk√ľli orsz√°gnak sz√°m√≠tja, a Kaszpi-tengert pedig t√≥nak. Ezzel a h√ľlyes√©ggel ebben a posztban nem foglalkozunk, √Āzsia egyetlen tengerpart n√©lk√ľli h√°rmas hat√°ra az √ľzb√©g‚Äďt√°dzsik‚Äďkirgiz.)

Svájc, Liechtenstein és Ausztria (2×)

Advertisement

F√©lrevezetŇĎ a tengerpart n√©lk√ľli h√°rmas hat√°rokra egzotikumk√©nt gondolni. A vil√°g h√©t ilyen pontja k√∂z√ľl n√©gy is K√∂z√©p-Eur√≥p√°ban van, kettŇĎ r√∂gt√∂n Liechtenstein √©szaki √©s d√©li cs√ľcsk√©ben, a d√©li r√°ad√°sul egy 2570 m√©teres alpesi hegycs√ļcs, a Naafkopf. Az √©szaki egy z√°tony a Rajn√°n, n√©h√°ny kilom√©terrel Vaduz alatt.

√Čs hogy mennyire nem kellett ehhez messzire menni: Ausztria, Csehorsz√°g, Szlov√°kia √©s Magyarorsz√°g (2√ó)

Advertisement

A tengerpart-n√©lk√ľlis√©g kimaxol√°s√°t term√©szetesen az Osztr√°k‚ÄďMagyar Monarchia roncs√°ra kell b√≠zni, ahol egym√°s mellett k√©t ilyen is van. Tengerpart Ausztria, Csehorsz√°g √©s Szlov√°kia hat√°r√°n ugyan m√©g csak v√©letlen√ľl sincs, seggest azonban nagyon is lehet ugrani, mert itt folyik a Thaya a Morv√°ba. 60 kilom√©terrel d√©lebbre, az osztr√°k‚Äďszlov√°k‚Äďmagyar h√°rmas hat√°ron legfeljebb akkor csin√°lhatunk ilyet, ha belv√≠z van: a h√°rom orsz√°g egy sz√°nt√≥f√∂ld√∂n √©r √∂ssze, a rajkai hat√°r√°tkelŇĎtŇĎl n√©h√°ny sz√°z m√©terre.

Update

Term√©szetesen h√ľlye vagyok, nem h√©t ilyen pont van, hanem kilenc: kimaradt a Szerbia‚ÄďKoszov√≥‚ÄďMaced√≥nia √©s az Afganiszt√°n‚Äď√úzbegiszt√°n‚ÄďT√°dzsikiszt√°n.

Advertisement

A posztot egy Duna-parti besz√©lget√©s sor√°n k√©sz√≠tett√ľk Mark√≥ Ferenccel, aki fejbŇĎl megmondta a Mali‚ÄďBurkina‚ÄďNigert. Egy pillanatra rem√©nykedtem, hogy nyolcadiknak a Cs√°d‚ÄďK√∂z√©p-afrikai K√∂zt√°rsas√°g‚ÄďD√©l-Szud√°n is meglesz, de Cs√°dnak √©s D√©l-Szud√°nnak nincs k√∂z√∂s hat√°ra. Akkor folytat√≥dhatna csak a sor, ha D√°rf√ļr elszakadna Szud√°nt√≥l. Fot√≥: Jeanne Menj (a Niger foly√≥ van rajta, valahol Maliban)