Egy balatoni üdülőben rejtőzködik négy testőrrel Geert Wilders. Annyira fél, hogy minden nap Budapesten alszik, aztán visszamegy a Balcsira. Magyar a felesége, akit Hollandiában hetente csak egyszer láthat.

Advertisement

A bizarr, rajzfilmhőshöz illően hidrogénszőke hajat viselő Wilderst, aki konzervatív liberálisból lett az iszlámgyűlölő Szabadság Párt alapító elnöke, minimum egyszer konkrétan meg akarták ölni, a merénylőit 2004-ben egyórás ostrom után fogták el egy hágai házban, és ezen kívül is rengeteg halálos fenyegetést kapott. Emiatt állami pénzen biztosított testőrök vigyáznak rá mindenhol, Hollandiában minden nap más helyen alszik és a feleségével is csak heti egyszer találkozhat. Talán emiatt is választotta a Balatont, a felesége ugyanis Márfai Krisztina magyar exdiplomata.

A Cink tudomása szerint a Wilders házapár egy balatoni üdülőben nyaral, pontosabban naponta ingáznak a hely és Budapest között. Érdekes, hogy a bujkálás és konspiráció ellenére nem valami kibérelt magánházban, hanem egy több vendéget is fogadó szálláshelyen lazulnak. A férfi láthatólag kerüli a találkozást másokkal, főleg ha azok hollandok. Fegyveres őrök vigyáznak rá váltásban folyamatosan.

Wilderst azért fenyegetik annyian - bár politikai ellenfelei szerint ő maga áll egy rakás fenyegetés mögött, hogy üldözött státuszát fenntartsa - mert igen kemény iszlámellenes vonalat visz. Korábbi liberális pártjából már a török EU-tagság kérdése miatt lépett ki, és alapította meg a mostani pártot. Ezután tette híres-hirhedt nyilatkozatát, hogy "nem a muszlimokat, hanem az iszlámot gyűlölöm". A Koránt Hitler Mein Kampfjához hasonlította, fő célja pedig Hollandia iszlámtalanítása.

Hogy ez élet még összetettebb legyen, Wilders nem a hagyományos, gazdaságilag etatista, egyébként antiszemita és idegengyűlölő európai szélsőjobb hagyomány folytatója. Eleve liberális politikai közegből jött, Izraelt pedig kedveli, ahol önkéntesként fiatal korában eltöltött egy évet. A Le Pen-szerű figuráktól többször kifejezetten elhatárolódott.

Share This Story

Get our newsletter