A német és magyar nyelvű, "Véretek hullt értünk" felirat mellett nyilaskeresztes címerek és egyéb náci szimbólumok díszítik azt az emlékkövet, amiről egy neve elhallgatását kérő olvasónk küldött be fotót. A fotó mellett GPS-koordinátákat is kaptunk tőle, eszerint a kő a Tök, Szomor és Perbál alkotta háromszög közepén, Anyácsapuszta mellett, az erdő szélén található. Olvasónk azt is megírta, hogy a nekitámasztott kis fényképen a valóságban Heinrich Himmler náci vezér látható.

Odamenni még nem tudtunk, de aki éppen mobil készülékről olvassa a Cinket Tök, Szomor, Perbál vagy Anyácsapuszta közelében, és van fél órája, kiugorhatna a helyszínre megnézni, milyen a kő élőben.

Advertisement

Az biztos, hogy erre vezet a magyar természetjáró nácik legnagyobb éves programja, a kitörés emléktúra útvonala. Ezen az eseményen a Budapestnél bekerített német és magyar csapatok 1945 február 11.-ei kitörési kíséretére emlékeznek a nenonácik azzal, hogy végigjárják az útvonalat, amit a katonák annak idején.

Abból gondolom, hogy a kő illegálisan állított emlékmű lehet, hogy a neten nem találtam a nyomát. Még a Kitörés weboldala is hallgat róla. De persze lehet, hogy nem jól kerestem.

Update: Itt egy svéd neonáci oldal cikke az idei emléktúráról, egy fotóval az emlékműről.

Share This Story

Get our newsletter