Egyik pillanatr√≥l a m√°sikra szabadult r√° az orsz√°g utcafrontjaira az egys√©ges arculati k√©zik√∂nyvbŇĎl tervezett t√∂bb ezer trafik. Megk√©rdezt√ľnk egy szakembert, hogy mit gondol az utcak√©pet ilyen hirtelen√ľl √©s ilyen mark√°nsan megv√°ltoztat√≥ boltok grafikai megold√°sair√≥l.

Nagyill√©s Am√°lia k√©pzett tipogr√°fus, jelenleg art directork√©nt dolgozik a Grey rekl√°m√ľgyn√∂ks√©gn√©l, √©s meglepŇĎen j√≥l viselte az orsz√°got el√∂ntŇĎ barna t√°blaesŇĎt:

Ezzel a betŇĪt√≠pussal nekem nem sok bajom van. Anchor Jack a neve, egy Anthony James Paglia nevŇĪ √ļr tervezte, gondolom j√≥sz√°nd√©kkal.

A betŇĪt√≠pus szabadon felhaszn√°lhat√≥. Ingyen let√∂lthetŇĎ Paglia oldal√°r√≥l √©s az ingyenesen felhaszn√°lhat√≥ betŇĪt√≠pusokat gyŇĪjtŇĎ Dafontr√≥l is, de a Nemzeti Doh√°nykereskedelmi Nonprofit Zrt. oldal√°r√≥l leszedhetŇĎ vektoros grafikai elemeket tartalmaz√≥ csomagnak is r√©sze.

Mindh√°rom f√°jl ugyanaz, egyf√©le vastags√°gban kapjuk meg az Anchor Jack fontot, meglehetŇĎsen szeg√©nyes karakterk√©szlettel. A trafikok arculati k√©zik√∂nyve ugyan azt √≠rja, hogy a trafikok hivatalos jele az ‚ÄěAnchor Jack kapit√°lis √©s kiskapit√°lis‚ÄĚ betŇĪt√≠pusokat haszn√°lja, a magyar √©kezetes betŇĪket a k√©szlet csak szedett-vedetten tartalmazza. Kapit√°lis √© p√©ld√°ul nincs, csak kiskapit√°lis, c√≠mlapk√©p√ľnk ez√©rt olyan tr√©. Persze a trafikokhoz j√≥ lesz, a nemzeti doh√°nyboltban nincs √©, a tolni-h√ļzni-z√°rva-nyitva t√°bl√°k is meg√ļszt√°k az egy√©bk√©nt n√©pszerŇĪ mag√°nhangz√≥ n√©lk√ľl.

De l√°ssuk, mire j√≥ ez a betŇĪt√≠pus:

J√≥l haszn√°lva egy kicsit groteszk (f√©lig-meddig tipogr√°fiai √©rtelemben is) art deco tipogr√°fia kihozhat√≥ belŇĎle, de ennek az√©rt vannak felt√©telei. EbbŇĎl a doh√°nybolt arculat√°ban semmi sem teljes√ľl. Nincsenek sz√©p ar√°nyk√ľl√∂nbs√©gek, semmi adotts√°g√°t nem haszn√°lja ki a fontnak. Hal√°losan s√∂t√©t, barna alapon, egy fekete basic √°rny√©kkal, 0% sz√≠n√°rnyalattal, telifeh√©ren haszn√°lva ez a font meghal szerintem. El tudom k√©pzelni old√≥d√≥s k√°v√©n, szivark√°n, k√°v√©z√≥√©tlapon, de kell egy grafikai k√∂rnyezet, ami ezt a tipikusan plak√°t/dekor fontot indokoltt√° teszi.

Ezek ellen√©re is √©n m√©g enn√©l is sokkal rosszabbra sz√°m√≠tottam, t√©nyleg az ilyen √°llami √ľgyekn√©l mindig a legrosszabbra kell k√©sz√ľlni.

Advertisement

Amália a kritika mellett konstruktív javaslattal is szolgált:

Hogy mire gondolok az alatt, hogy megk√≠v√°nn√° ez a grafikusabb k√∂rnyezetet, vagy valami j√°t√©koss√°got a m√©retekkel, amitŇĎl valami √∂n√°ll√≥ log√≥ sz√ľletik, nem csak egy Doh√°nybolt felirat:

√Čs azt is el tudom k√©pzelni, hogy a grafikusnak voltak jobb tervei, azt√°n a Nemzeti Doh√°nykereskedelmi Nonprofit Zrt. addig j√°tszotta a h√ľlye √ľgyfelet, beszarva att√≥l, hogy esetleg t√ļl vonz√≥ lesz, m√≠g v√©g√ľl ilyen lett.

Advertisement

Az √©rett szocializmust id√©zŇĎ, #603526 √°rnyalat√ļ barn√°n √©s Anthony James Paglia ingyenes betŇĪt√≠pus√°n k√≠v√ľl a hatalmas 18-as k√∂rtŇĎl lesz m√©g nemzeti a trafik, errŇĎl √≠gy rendelkezik az arculati k√©zik√∂nyv:

A t√∂rv√©nyben elŇĎ√≠rt 40 cm √°tm√©rŇĎjŇĪ k√∂r alak√ļ jelz√©s a c√©gt√°bla bal oldal√°n jelenik meg. A k√∂r k√∂zep√©n feh√©r alapon fekete 18-as sz√°m tal√°lhat√≥. A k√∂r ker√ľlet√©n legal√°bb 4 cm vastag piros gyŇĪrŇĪ l√°tszik.

Am√°lia ezt m√°r sokkal rosszabbul viselte:

Nekem az √≥ri√°s 18-as karik√°t√≥l forog a gyomrom, h√°t az mi√©rt kell, hogy ekkora legyen? √Čs mi√©rt ker√ľlt√©k a trafik sz√≥ haszn√°lat√°t? Esetleg k√ľlf√∂ldi is meg√©rten√© azonnal, hogy itt tud doh√°nyt venni.

Advertisement

A 1950s Craftsman Garage grafika Jack Olsen munk√°ja.