​Tigris tank fog állni a Szabadság téren megszállási emlékmű gyanánt?

Nyáry Krisztián író egy taxistól hallotta, hogy miért tud márciusig elkészülni a német megszállás belvárosi emlékműve. Mert egy igazi német Tigris tankot raknak ki szoborként, amint áttör egy téglafalon.

Melisúr, a tiszteletbeli Cink-szerző most riasztott egy csetüzenettel, amiben többek között azon spekulál, hogy egymilliárd forintba kerülhetetett a Tigris. Hát én ezt nem hiszem el, próbálok utánamenni. De maga a taxispletyka nagyon jól hangzik!

Lacikám, breaking van, baszki!

Kiderült, milyen lesz a Szabadság téri német megszállás emlékmű! Nyáry Krisztián barátom most rakott ki egy ezzel kapcsolatos posztott a FB-ra:

"A tér melyik részén lesz a szobor? Miért esett pont a Szabadság térre a választás? Ki az emlékmű alkotója, és hogyan választották ki? Mit fog ábrázolni a szobor, van-e már modellje, látványterve?" Utaztam egy taxissal, aki tudja a választ a kérdésekre, mert szállította az alkotókat. Szerinte úgy lesz szobor március 19-éig, hogy a megrendelő vásárolt egy Tigris tankot, ez kerül fel egy talpazatra a Szabadság téren, méghozzá úgy, hogy éppen áttör egy stilizált téglafalat. Hátulról pedig művészi koncepcióból kifolyólag meg lesz rongálva valamiért a tank. Ami szemben áll majd a szovjet emlékművel. Annyira abszurd volt ezt egy taxistól hallani, hogy ettől teljesen hihető.

(idézet vége)

Na most akkor ez tuti így lesz, nem csak azért, mert egy taxis mondta, hanem azért is, mert a falat áttörő Tigris tank kompozíciója szépen illeszkedik majd a jobboldal történelemhamisító világképébe azzal, hogy azt sugallja, a németek csak nagy nehézségek árán, a legfejlettebb haditechnikájuk bevetésével voltak képesek elfoglalni Magyarországot. Egyébként kb 20 db Tigris ha volt anno az országban...

Sajnos ha történelmileg hiteles emlékművet szeretnék állítani, én azt az életképet örökíteném meg, ahogy az Astorián pár német teherautó a kereszteződésnél áll, és várja, hogy a jelzőlámpa zöldre váltson.

Viszont. Kicsit utána néztem a neten, eredeti Tigris tankot ma már nem lehet venni, annyira ritka. Egyébként egy amerikai Hellcat 300-400.000 dollár, és 12.000 darabot építettek belőle. Vagy ott a legismertebb szövetséges tank, a Sherman, 50.000 (!) gyártott darabszám, ár: 275.000 usd. Tigrisekből (I-II) ÖSSZESEN 1840 db készült. El lehet képzelni hogy mennyi lehet a megmaradt példányok gyűjtői értéke... De ez az emlékmű nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás, úgyhogy pénz tuti nem számít. Valószínűleg megkeresték azt a pár Tigris tulajdonost a világban, és tettek egy visszautasíthatatlan ajánlatot, mondjuk 4-5 millió dollárról, euróról. Egyébként orosz :) gyártmányú replikát (az a legjobb a piacon) 450.000 usd körül lehet beszerezni, de gondolom ezzel nem fogják égetni magukat a fiúk, csakis eredeti jöhet szóba.

Tehát ha hihetünk a taxisnak, lesz egy emlékművünk, amin egy eredeti, kb 1 milliárd forint értékű Tigris fog trónolni.

Advertisement

Share This Story