Nektek hogy telt a vasárnap délutánotok? Nálam óriási buli volt: vagy tizenöten jártak a fürdőszobámban, tűzoltóktól rendőrökig. Életemben először tárcsáztam a 112-t! És érdemes volt!

Minden úgy kezdődött, hogy a fürdőszobában kinyitottuk az ablakot, ami a lichthofra néz, és egy idő után határozottan azt éreztük, hogy nagyon erős, tömény gázszag van. Az én lakásomban semmi nem megy gázzal, na de akkor honnét jön?

Nem teljesen úgy terveztem ezt a délutánt, hogy egyáltalán ki kelljen lépnem a lakásból, és egy pillanatra el is fogott a kísértés, hogy becsukjam az ablakot, majd valaki más úgyis csinál valamit, én meccset akarok nézni! Végül legyőztem a bennem lakó Pató Pál urat, becsöngettem a környező lakásokba, és találtam is valakit, aki megerősítette, hogy nem vagyok hülye, valóban gázszag jön a lichthofból.

Felhívtam hát a 112-t. 39 év alatt még sosem volt erre szükség, és fel is voltam készülve rá, hogy "Uram, ezzel ne bennünket fárasszon, hanem hívja a Gázműveket!", ehhez képest a diszpécser nagyon is komolyan vette a problémát, és pár perccel később már hívtak is a katasztrófavédelemtől, újabb pár perc múlva már szirénázó tűzoltóautó verte fel a csendes, budai vasárnap délutánt.

Advertisement

Ezen a ponton, bevallom, kicsit megijedtem, hiszen mégsem a ház ég, egy pasira meg egy mérőműszerre voltam felkészülve, ehhez képest három, teljes védőfelszereléses tűzoltó dübörgött fel a nyomomban, mind be a fürdőszobámba. Mi lesz, ha esetleg kiderül, hogy nem is gázszagot érzek, és egyáltalán, vakriasztás az egész?

Szerencsére azonban ők is érezték, úgyhogy kezdetét vette a katasztrófafilm-szcenárió: az egész lépcsőházat csöngetés és dörömbölés zajai verték fel. Nagyon profiknak tűntek ("Tiborom, te mit mászkálsz egyedül a pincében? Mondtam, hogy csak együtt mehettek be!"), udvariasak voltak, és még csak arra se tettek megjegyzést, hogy rendetlenség van az előszobában, pedig utóbbitól a barátnőm joggal tartott.

Advertisement

Jó félóra bizonytalanság következett: percenként jöttek újabb és újabb tűzoltók vagy rendőrök, semmit nem találtak a házban, a szag viszont maradt. Már ment a belga-orosz meccs, amikor megjöttek a gázosok is, és végül nagy nehezen kiderült, hogy az alattam lakó idős asszony ősrégi gázrezsója volt a hibás. "A szivárgást elhárítottuk, most már nincs gázszag" - nyugtatott meg a tűzoltóosztag parancsnoka.

Mondjuk nyugodt továbbra sem vagyok, mert a néni nemcsak, hogy egyedül él, de nincs is már teljesen beszámítható állapotban (nekem például ma bemutatkozott, hogy ő lakik az alattam lévő lakásban, noha ezt már hét éve tudjuk mindketten). Viszont kiderült, hogy a gázszag tényleg nem játék, és nem fognak hülyének nézni, ha ilyesmikkel zaklatod a 112-t. Ja, és nem is robbantunk fel.

Advertisement

Ti hívtátok már a 112-t? És hasonlóan jó tapasztalataitok voltak?

Fotó: AP/Kirsty Wigglesworth