​Ti voltatok már betegek?

A magyar munkavállalók alig fele szokott betegszabadságot kivenni, és szinte mindenkivel megesett már, hogy betegen kellett dolgoznia, derül ki a Profession.hu kutatásából, amelyet az MTI ismertet.

Advertisement

A Profession több mint 2400 internetező bevonásával készült felmérésében az van: 57 százalék soha nem táppénzezik, 33 százalék pedig maximum egy hetet hiányzott így ebben az életben. 32 százalék félti a munkahelyét, 26 százaléknál nem megoldott a helyettesítés. A főnökök 58 százaléka mérges, ha beosztottjaik betegen mennek be dolgozni, és majdnem minden második kollégát is bosszant, ha szórják a vírusokat.

A nők inkább dolgoznak betegen, a férfiak kevésbé. A megkérdezettek negyede azt mondja, nincs szüksége betegszabadságra, akkor is képes dolgozni, ha nem teljesen egészséges. A közép- és felsővezetők 16 százaléka akkor sem adná át a feladatait, ha lenne lehetősége, mert nem bízik másban. 27 százalék távmunkában is tud dolgozni, ha muszáj, a többi a munkavégzés helyéhez van kötve. A főnökök mobilak, 50 százalékuk állította, hogy feladatait az irodán kívül is el tudja látni.

Advertisement

Én sem nagyon emlékszem, mikor vettem ki utoljára betegszabadságot. 1995 környékén egyszer biztosan, amikor elkaptam a gyerektől a bárányhimlőt. Több mint három hétig szívtam, ebből egy hétig volt 39 felett a lázam. Ráadásul pont akkor kezdődött a számlás okosság a cégnél, és ezt a három hetet nem fizették ki, vagyis csak annyit, amennyi a minimálbéres rész után járt. Mióta online-ozok, azóta nem volt se ilyesmi, se hasonló, ne is legyen. Ha muszáj, otthon is ugyanúgy elkopácsolgatok pár napig, amíg elmúlik a takony és a hőemelkedés. Na és ti?

Share This Story

Get our newsletter