Az √ľnnepek klassz dolgok, m√©g akkor is, ha teljesen √©rdektelen h√ľlyes√©gek esetenk√©nt. Most nem a h√ļsv√©tra gondolok, az fantasztikus.

De t√©nyleg. Ez a krisztusi sztorit, toj√°st toj√≥ nyulat, v√∂d√∂r v√≠zzel, sz√≥d√°sszifonnal locsol√°st √©s finom sonk√°kat √∂sszemont√°zsol√≥ h√©tv√©ge akkora proto-tumblr, hogy Jeff Koons belesz√©d√ľlne. √Čn p√©ld√°ul a m√°jus elsej√©t is szeretem, ahogy √©vrŇĎl-√©vre magabiztosan hoz egy szabadba kimenŇĎs, s√∂r√∂zŇĎs, kolb√°szoz√≥s napot. Hogy mi az oka, annyira nem sz√°m√≠t, a c√©l a l√©nyeg. Ahogy a h√©tv√©g√©k tagolj√°k a heteket, √ļgy a piros betŇĪs √ľnnepek az √©veket. M√©g felemlegetni is lehet a jobban siker√ľlt napokat √©vrŇĎl √©vre.

Az √°lland√≥s√°g mellett az√©rt az √ľnnepnapok fontos ism√©rve az is, hogy a k√∂z√∂ss√©g nagy t√∂bbs√©g√©nek azonosul√°si lehetŇĎs√©get adnak. Teh√°t m√≠g a kar√°csonynak legal√°bb egy prof√°n verzi√≥j√°val az√©rt mindenki tud valamit kezdeni, addig a sport√ļjs√°g√≠r√≥k napj√°ra ‚Äď b√°r t√∂k j√≥ aprop√≥ lenne arra, hogy j√ļlius m√°sodik√°n eg√©sz √°ll√≥ nap olyan kifejez√©seken m√©l√°zzunk a grills√ľtŇĎ mellett, mint a ‚Äěmattolni az ellenf√©l port√°s√°t" ‚Äď az√©rt jobb, ha csak a szerkesztŇĎs√©gekben koccintanak. Nem maradhatunk otthon minden nap.

A piros betŇĪs √ľnnepeket √°ltal√°ban az adott politikai berendezked√©s hat√°rozta meg. A rendszerv√°lt√°s idej√©n p√©ld√°ul mentek a levesbe az olyan szabadnapaprop√≥k, mint a nagy okt√≥beri szocialista forradalom vagy a felszabadul√°s √ľnnepe. Ellenben lett okt√≥ber 23. √©s mindenf√©le egyh√°zi iz√©k, kicsit ilyen kivagyi jelleggel, de ez most mindegy is, kereszt√©ny orsz√°g vagyunk, na. Az viszont egy√©rtelmŇĪ, hogy m√≠g mondjuk a Valentin-nap k√∂r√ľl hatalmas a buzz, addig p√ľnk√∂sdh√©tfŇĎn csom√≥an minden gond n√©lk√ľl elindulnak munk√°ba. Ez az√©rt jelenthet valamit.

Advertisement

Szerintem olyan t√≠z√©vente meg lehetne k√©rdezni az embereket, hiszen ebben t√©nyleg mindenki kompetens, hogy m√©gis mely napokon maradn√°nak otthon sz√≠vesen. √Čvtizedenk√©nt egy-egy v√°ltoztat√°s igaz√°n belef√©rne, ha van valami orsz√°gos szinten szimpatikus dolog. Azt√°n ha kider√ľl, hogy csak egyszeri fell√°ngol√°s volt a Nagy Magyar Csill√°mporsz√≥r√≥k √©s √ďri√°scs√ļszd√°z√≥k √Čjszak√°ja, a k√∂vetkezŇĎ k√∂rn√©l sim√°n ki lehetne pender√≠teni napt√°rb√≥l, majd vissza lehetne k√©rni helyette a tan√°csk√∂zt√°rsas√°g √ľnnep√©t vagy valami m√°s vint√°zs m√≥k√°t.

Am√≠g nincs ilyen teljes k√∂rŇĪben, addig ‚Äď t√°d√°mm ‚Äď itt is van a Cink k√≠v√°ns√°gg√©pe. Tess√©k v√°lasztani t√≠zet ezek k√∂z√ľl, azt√°n a locsolkod√°s ut√°n j√∂v√ľnk az √∂sszes√≠t√©ssel!

Advertisement

Kép: AP Photo, MTI, Peter Komka