Illustration for article titled Ti miért használtok Facebook-ot az iWiW helyett?

L. Simon László tette fel a kérdést az Informatika a Társadalomért konferencián, hogy miért használja olyan sok ember a Facebook-ot a iWiW helyett?

Advertisement

Talán azért, mert négy hónapja nincs már iWiW.

Advertisement

A fideszes politikusnak kimaradhatott a hír, miszerint idén július elsején bezárták a legnagyobb magyar közösségi oldalt – egyébként épp azért mert a Facebook sokkal népszerűbb volt, és az Origo Zrt. már nem látta értelmét fenntartani az iWiW-et. Ők a Facebook sikerét pont a nemzetköziségével magyarázták – ott kapcsolatban lehet lenni a külföldi ismerősökkel is, és a legtöbb embernek elég egy platform.

Advertisement

Én azért hozzátenném, hogy a mérhetetlenül sok irreleváns reklám és spam, illetve a sokak által korszerűtlennek tartott kezelőfelület is hozzájárulhatott az oldal sikertelenségéhez.

A közösségi oldalak tündöklése majd bukása normális folyamatnak tűnik, a Facebookot is egyre kevesebb fiatal használja. Ahogy megjelenik egyrész a sok reklám, másrészt a gyerekeikkel, unokáikkal kapcsolatot tartani akaró, egyre idősebb és egyre gázabb korosztály (akik gyakran nincsenek is tisztában azzal, hogy egy közösségi oldalon hogy szokás viselkedni), úgy tűnnek el a fiatalok. Elmenekülnek a rengeteg irreleváns tartalom, és a szülői felügyelet elől. Ha jól emlékszem, valami hasonló történt az iWiW-vel is.

Advertisement

Egyébként tegnap óta elég sokan mulatnak és akadnak ki L. Simon tudatlanságán, főleg, hogy az internet kérdése a netadó kapcsán különösen érzékeny téma most a magyar politikában. Miért olyan emberek akarnak döntéseket hozni az internetről, akik azzal a fél éves hírrel sincsenek tisztában, hogy a legnagyobb magyar közösségi hálónak vége?

via hvg, NOL, Eltiron

Share This Story

Get our newsletter