A Hegyk√∂zs√©gek Nemzeti Tan√°csa felm√©r√©st k√©sz√≠ttetett az Agr√°rgazdas√°gi Kutat√≥ Int√©zettel a boriv√°si √©s -v√°s√°rl√°si szok√°saitokr√≥l. √Črdekes r√©szei is vannak az eredm√©nyeknek.

  • a v√°laszad√≥k 65,5 sz√°zal√©k√°nak vannak kedvenc borai, de azok ar√°nya, akik mindig ugyanazokt√≥l a termelŇĎktŇĎl v√°s√°rolnak, ettŇĎl elmarad, 35,8 sz√°zal√©k (m√©g szerencse)
  • a megk√©rdezettek 8,6 sz√°zal√©ka igazodik ki teljes m√©rt√©kben a borvid√©kek √©s borr√©gi√≥k k√∂z√∂tt (ezen nem csod√°lkozom)
  • 40 sz√°zal√©k nem tudta, h√°ny borvid√©k van az orsz√°gban (el kellett gondolkodnom nekem is, hogy m√©g mindig 22 van-e, vagy csin√°ltak m√°r valamit ezzel a h√ľlyes√©ggel)
  • amikor spont√°n kellett borvid√©keket megnevezni, a megk√©rdezettek alapvetŇĎen 5 borr√©gi√≥t tudtak megeml√≠teni (ezen sem csod√°lkozom)
  • a megk√©rdezettek 78,0 sz√°zal√©ka eml√≠tette Tokajt, 51,9 sz√°zal√©ka Egert, 40,1 sz√°zal√©ka Vill√°nyt, 37,2 sz√°zal√©ka Badacsonyt, 22,5 sz√°zal√©ka Szeksz√°rdot (hihetetlen, hogy az ŇĎsi Eger-marketing m√©g mindig √≠gy benne van az emberek lelk√©ben)
  • az emberek 60 sz√°zal√©ka kevesebb mint 1000 forintot ad ki egy √ľveg bor√©rt
  • azok ar√°nya, akiknek 1000 forintn√°l t√∂bbet, de 2000 forintn√°l kevesebbet √©r egy √ľveg bor, 28 sz√°zal√©k
  • a v√°laszad√≥k tizede t√∂bbet is hajland√≥ kiadni, de 5000 forintn√°l t√∂bbet m√°r nem
  • a fizet√©si kedv javul, ha nem mag√°nak v√°s√°rol a v√°s√°rl√≥: a v√°laszad√≥k 43,2 sz√°zal√©ka 1000‚Äď2000 forintot, 31,4 sz√°zal√©ka 2000‚Äď5000 forintot is k√∂lt, ha aj√°nd√©koz

EbbŇĎl is l√°tszik, hogy a magyarok egy√°ltal√°n nem s√≥herek, √©s k√ľl√∂nben is jobb adni, mint kapni. Vagy ford√≠tva? Hirtelen elbizonytalanodtam. √Čn egy√©bk√©nt r√©gebben, amikor m√©g tŇĎrŇĎlmetszett borbuzi voltam, 5000 forintn√°l t√∂bbet is hajland√≥ voltam adni egy √ľveg bor√©rt. Mindemellett k√ľlf√∂ld√∂n sokkal k√∂nnyebb k√∂ltekezŇĎnek lenni, mint itthon, a 20 eur√≥ valahogy sokkal kevesebbnek tŇĪnik B√©csben, mint a 6000 forint itthon. (A szem√©lyes maximumom 80 eur√≥ volt, vallom be √≥vatosan.) Manaps√°g viszont sokkal kevesebb bort v√°s√°rolok, √©s azt n√©zem, hogy olcs√≥ legyen, azaz √ļgy mondom ink√°bb, hogy √°r√©rt√©kar√°nyos. Tegnap este p√©ld√°ul a lengyelek elleni 4-6-os zak√≥ okozta b√ļb√°natot egy Varga-f√©le Aranymetsz√©s olaszrizlinggel √∂bl√≠tettem le. 1200 forint k√∂rny√©k√©n szereztem be valamelyik hiperben. Finom volt.

Hát így változik a világ!