Illustration for article titled Ti hallottatok már a nagy magyar–magyar kürtőskalács-háborúról?

Én egészen mostanáig nem, viszont épp elolvastam egy cikket róla a Magyar Nemzetben, és nem is tudom, hogy nevessek-e, vagy sírjak inkább. Oké, mégis tudom, röhöghetnékem van.

Advertisement

A következő a helyzet: azért, hogy a románok ne tehessék rá a mocskos mancsukat a mi magyar kürtőskalácsunkra, osztrákizáljuk a terméket. Mindezt miért muszáj? Mert a magyar földművelésügyi miniszérium szenyó!

Fazekas Sándor, ezért felelni fogsz!

Mielőtt azonban felvennénk a fonalat, elindulnánk és mennénk sorjában, hadd jegyezzem meg, hogy van egy olyan szervezet, hogy:

Nemzetközi Kürtőskalács-szaktestület (NKSZ) :D

Ez most bírósághoz fordul, beperli a minisztériumot. A történet tárgya a kürtőskalács európai hagyományos különleges termékké nyilvánítása. A szakmai szervezet először is fontolgatja – írja a Magyar Nemzet –, hogy Ausztriában regisztráltatja a Magyar Értéktárba kegyébként bekerült süteményt. Azért, mert nem akarja, hogy román termékként jegyezzék be az Európai Unióban. Hantz Péter, a szaktestület képviselője a lapnak azt mondta, a magyar minisztérium újabb akadályokat gördített, pedig amikor a kürtőskalácsot nemrégiben felvették a hungarikummá válás előszobájának tekinthető Magyar Értéktárba, úgy tűnt, csillapodnak a kedélyek.

Tudjátok követni? Folytatom, azaz idézek az újságból:

A szaktestület korábban hungarikumnak terjesztette fel a kürtőskalácsot. Beadványát azonban a földművelésügyi tárca elutasította, a Hungarikumbizottság pedig a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének dokumentációja alapján vette fel a Magyar Értéktárba a süteményt erdélyi, székely, valamint magyar értékként. Hantz felidézte, az NKSZ kezdeményezte azt is, hogy nyilvánítsák az uniós védelemmel járó hagyományos különleges terméknek az édességet, az FM azonban mindkét alkalommal elutasította a javaslatot. Az ügyben illetékes Magyar Eredetvédelmi Tanács ugyanis megállapította, az idevonatkozó uniós szabályozás alapján a kürtőskalács – mint széles termékcsoportot jelölő fogalom – ilyen kizárólagosságot biztosító védelemben nem részesülhet.

Advertisement

Hantz ettől mérges lett, mert a tárca álláspontja igenis a hatályos uniós jogszabályok téves értelmezéséből ered. Azt mondja, pusztán az a tény, hogy a kürtőskalács szó termékfajtát jelöl, nem kizáró kritérium, ezenfelül a józan ésszel is ellentétes lenne egy ilyen kitétel, hiszen minden bejegyzett hagyományos különleges termék egy termékfajtát jelöl. Úgyhogy

a minisztérium diszkriminál!

Mivel korábban különleges termékké nyilvánította például az eltérő receptváltozatok szerint készülő tepertős pogácsát, sőt,

Advertisement

a rögös túrót

is! Hantz szerint az is butaság, amit a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Eredetvédelmi Tanács állít (jaja, ők is állást foglaltak az ügyben), miszerint a kürtőskalácsot azért nem lehet levédetni, mert csak 25 éve jelent meg Magyarországon. Ezzel szemben – így az NKSZ – a kürtőskalácsot említő első írásos dokumentum 1679-ből származik!!!

Advertisement

Ha azt hiszitek, büntetlenül lehet packázni a kürtőskalács-szaktestülettel, nagyot tévedtek: további elutasító határozat esetén készek az

Alkotmánybírósághoz és az uniós szervekhez fordulni!

Itt szeretném megjegyezni: a kürtős kalács az új töki pompos. Igaz, nem is annyira új. Persze elhiszem, hogy – nem futószalagon – finomra is el lehet készíteni, kár, hogy még sose találtam olyat. Éppen ezért arra szeretnék biztatni minden kedves olvasót, hogy ha tud ilyen jobbfajta románikum-, akarom mondani, osztrákikum-lelőhelyet, kommentoljon.

Share This Story

Get our newsletter