Mint egy obsk√ļrus sport√°g ŇĪzŇĎje az olimpi√°n, Th√ľrmer Gyula is n√©gy√©vente tŇĪnik fel p√°r h√©tre. Pedig amit ez az √∂r√∂kz√∂ld, normcore fick√≥ mond, azzal minim√°lis d√≠szcsomagol√°ssal els√∂prŇĎ v√°laszt√°si gyŇĎzelmet lehetne aratni.

‚ÄěKeresd a kalap√°csos embert!‚ÄĚ ‚Äď sz√≥l√≠t a sz√≥r√≥lap. A sz√≥rakoztat√≥an paleobolsevik log√≥t √©s szlogent met√°ls√°gi szempontb√≥l m√°r Vajda G√°bor is megvizsg√°lta a Szamizdaton, de √©n azon gondolkoztam el, amikor megtal√°ltam reggel a postal√°d√°mban, hogy negyedsz√°zadnyi politikai don√°ldkacs√°z√°s helyett a Munk√°sp√°rt sim√°n vezethetn√© is ezt az orsz√°got.

Persze a 25 √©v politikai don√°ldkacs√°z√°s is sz√©p eredm√©ny. Nekem igaz√°b√≥l fogalmam nincs, ki az a Th√ľrmer Gyula, csak annyi van meg belŇĎle ‚Äď mint rem√©lhetŇĎleg minden embernek, akinek jobb dolga is van a magyar belpolitika megismer√©s√©n√©l ‚Äď, hogy van ez a cs√°v√≥, aki a v√°laszt√°sok elŇĎtt elŇĎj√∂n, √©s van n√©h√°ny idŇĎs f√©rfi √©s nŇĎ, akik meghallgatj√°k, amit mond. A Parlamentbe sose jutottak be, nem is fognak, fel se mer√ľl, hogy bejussanak ‚Äď mondjuk ez a teljes√≠tm√©ny m√©g √≠gy is el√©g 150 milli√≥ forint √°llami p√©nz leakaszt√°s√°hoz. Ami m√°ris mutatja, hogy ak√°rki is Th√ľrmer Gyula, n√°lam ezerszer okosabb √©s d√∂rzs√∂ltebb, mert √©n p√©ld√°ul m√©g sose akasztottam le 150 gurig√°t az √°llamr√≥l 25 √©vnyi don√°ldkacs√°z√°ssal.

Advertisement

Ennek ellen√©re zavarba ejtŇĎ lehet Th√ľrmer Gyulak√©nt eln√©zni, hogy egyszerŇĪ, a mindenkinek alanyi jogon j√°r√≥ √°llami minden √ľzenet√©re √©p√≠tve fantasztikus erejŇĪ √©s hatalm√ļ Borg √©p√ľlt ki mellette az elm√ļlt √©vekben. K√ľl√∂nbs√©g a Fidesz √©s a Munk√°sp√°rt √ľzeneteinek tartalm√°ban nincs. A Munk√°sp√°rtnak egyszerŇĪen csak nem volt p√©nze, ig√©nye, szorgalma vagy tehets√©ge olyan kommunik√°ci√≥s kamp√°nyhoz, ami nem ennyire expliciten k√°d√°rista. Ami kalap√°csos bolsevik √©s nagy Ňź-vel hivatkozott K√°d√°r J√°nos helyett a sz√≥m√°gia ingov√°ny√°ra √©p√≠t, √©s ami az explicit k√°d√°rizmust a moderns√©g m√°z√°ba csomagolja, a munk√°smozgalom helyett a Powerpoint ikonogr√°fi√°j√°val.