Tizenegyedszer hozt√°k √∂ssze a fŇĎv√°rosban vas√°rnap a hazai geekszc√©na egyik legfontosabb rendezv√©ny√©t, a Budapest Nemzetk√∂zi K√©preg√©nyfesztiv√°lt. A f√ľzetek mellett rengeteg figura √©s elŇĎad√°s is volt, jelmezes emberbŇĎl viszont alig b√≥kl√°szott n√©h√°ny a D√ľrer-kertben.

N√©gy gyŇĪrŇĪk ur√°s karakteren k√≠v√ľl egyetlen cosplayert sem l√°ttam, pedig az ilyen fesztiv√°loknak ŇĎk adj√°k meg az igazi hangulat√°t. L√°togat√≥ viszont volt bŇĎven, d√©lelŇĎtt tizenegy k√∂r√ľl √©rkeztem a D√ľrerbe, k√°b√© negyed√≥ra sorban √°ll√°s ut√°n, de a k√©preg√©nyeket √°rus√≠t√≥ asztalokhoz m√°r akkor alig lehetett odaf√©rni, √©s a helyzet csak romlott az idŇĎ m√ļl√°s√°val.

A Café Postnuclear 2010 óta nagy ígéret

Advertisement

De nem is igaz√°n az√©rt j√∂ttem, hogy k√©preg√©nyeket v√°s√°roljak ‚Äď b√°r a fesztiv√°l remek alkalom arra, hogy az ember k√ľl√∂nf√©le r√©gi kincsekhez jusson, vagy √©pp dedik√°ltassa a k√ľlf√∂ldi szerzŇĎk munk√°it. (SŇĎt, volt olyan asztal, ahol ak√°r helyben rajzoltak a mŇĪv√©szek.)

Pierre Wazem svájci rajzoló

Advertisement

√Čn m√©g meg sem sz√ľlettem, amikor v√©get √©rt a Buc√≥ Szetti Tacsi k√©preg√©nysorozat, aminek alkot√≥i f√©l√≥r√°s elŇĎad√°sban mes√©ltek a sz√ľlet√©s√©rŇĎl, √©s arr√≥l, mennyire neh√©zkes dolog volt az elŇĎzŇĎ rendszerben k√©preg√©nyt kiadni. Volt fekete-feh√©r kiadv√°ny, ami m√©g k√©preg√©nysz√≠nezŇĎk√©nt futott, a sima k√©preg√©nyeket nem t√°mogatt√°k, m√°s sz√≠nes v√°ltozatok pedig v√≠zfest√©kkel k√©sz√ľltek.

Fazekas Attila

Egy m√°sik elŇĎad√°s keret√©ben k√©t mai magyar sorozat kapcs√°n besz√©lgettek fiatal mŇĪv√©szek a jelenlegi, szint√©n nem olyan egyszerŇĪ helyzetrŇĎl. Az EpicLine az ut√≥bbi √©vek tal√°n legsikeresebb √©s legismertebb magyar k√©preg√©nymagazinja, amit alkot√≥i igyekeztek min√©l sz√©lesebb k√∂z√∂ns√©ghez eljuttatni. A f√ľzet v√©g√ľl nemcsak az √ļjs√°g√°rusok ‚Äď m√°r ez is ritka ‚Äď, hanem a hipermarketek polcaira is felker√ľlt. Viszont az elad√°sok durv√°n elmaradtak, √≠gy a rengeteg kinyomott, de el nem adott p√©ld√°ny el√©gg√© betett a k√∂lts√©gvet√©snek. Viszont az EpicLine nem fog teljesen megszŇĪnni, √≠g√©rte T√°losi Spuri Andr√°s, a t√∂rt√©netek folytat√≥dnak, csak nehezebben lesz el√©rhetŇĎ az √ļjs√°g.

Advertisement

Ugyanebben a besz√©lget√©sben esett sz√≥ a Tit√°nember c√≠mŇĪ √ļj f√ľzetrŇĎl is, aminek az √≠r√≥ja, Caaroy Carville konkr√©t √ľzleti tervvel √©s elŇĎre megtervezett, 9 r√©szen √°t tart√≥ sztorival, v√°llalkoz√≥k√©nt pr√≥b√°l bet√∂rni a k√©preg√©nypiacra. Nekem ez volt a leg√©rdekesebb f√ľzet a fesztiv√°lon, a sztori szerint terrort√°mad√°s √©ri Paksot. A k√©preg√©nyben rengeteg utal√°s van a magyar k√∂z√©leti t√©m√°kra, van TEK-parancsnok, orosz oligarcha, de kaptam mell√© egy el√©g vicces levelet is, amiben a Tit√°nember minisztereln√∂ke ‚Äď aki egy√©bk√©nt megsz√≥lal√°sig hasonl√≠t Eric Roberts amerikai sz√≠n√©szre ‚Äď sz√°mol be a magyar sikerekrŇĎl.

Advertisement

A sok aktu√°lpolitikai utal√°s ellen√©re a Tit√°nember nem akar ideol√≥giai k√©rd√©sekben √°ll√°st foglalni, √°ll√≠totta a k√∂tet szerzŇĎje. Magyarorsz√°g a sztori helysz√≠ne, de a t√∂rt√©net ink√°bb kelet-eur√≥pai. Nagy hat√°ssal volt r√° az ukrajnai helyzet, az, ahogy k√©t nagy erŇĎ p√°rharca egy kisebb orsz√°gon csap√≥dik le. K√∂zben pedig az egyes emberek sorsa nem sok mindenkit √©rdekel ‚Äď kiv√©ve persze Tit√°nembert.

Az elsŇĎ k√∂tet alapj√°n egy sz√©p √©s ig√©nyes sorozat lesz ez ‚Äď Vadas M√°t√© a rajzol√≥ ‚Äď, nekem bej√∂n az egyszerre komolyabb, a szupermenes fordulatokat is kifigur√°z√≥ t√∂rt√©net. Annak pedig k√ľl√∂n √∂r√ľl√∂k, hogy megvan a sztori v√©ge, √≠gy ha nem is lesz anyagi siker ‚Äď Carville szavaival √©lve ‚Äď, egy sz√≠nvonalas k√©preg√©nnyel bŇĎv√ľl a Sz√©chenyi k√∂nyvt√°r.

Advertisement

A rendezvényen adták át a hazai képregényesek legfontosabb díjait is.

Alfabéta-díj:

  • K√©preg√©ny kateg√≥ria: Az ellopott fut√°r (RejtŇĎ JenŇĎ reg√©nye alapj√°n, Kiss Ferenc forgat√≥k√∂nyv√©bŇĎl √≠rta √©s rajzolta Garisa Zsolt, kiad√≥: Kilencedik.hu)
  • K√©pnovella kateg√≥ria: A vonal (Matuszka M√°t√©-K√°lm√°n √Āron, Mer√©nylet Szarajev√≥ban)
  • Webcomic: Ink√°bb a Hal√°l (Papp Imre, 5panels)

Korcsmáros Pál-díj: Kiss Ferenc

Advertisement

A fesztiv√°l legviccesebb programja a Comic Battle volt, amit k√©preg√©nyimpr√≥nak is lehetne nevezni. Magyar, illetve k√ľlf√∂ldi rajzol√≥kb√≥l √°ll√≥ csapatoknak kellett panelenk√©nt, mindig a m√°sik sztorij√°t folytatva √∂sszehozni k√©t k√©preg√©nyt az adott kock√°ra vonatkoz√≥ utas√≠t√°sok alapj√°n. A t√∂rt√©net nagyj√°b√≥l √ļgy n√©zett ki, hogy egy karakter valamilyen okn√°l fogva √∂sszement, azt√°n valami kalandba keveredett, elŇĎker√ľlt egy d√≠n√≥ is, azt√°n a t√∂p√∂r√∂d√©s megold√≥dott, de j√∂tt valami √ļjabb bonyodalom.

A francia rajzol√≥k nem b√≠rtak magukkal, n√°luk a kutyapisinek van zsugor√≠t√≥ hat√°sa, Batman tal√°lkozott egy adag √∂rd√∂gsperm√°val, √©s a kukacb√≥l is miattuk lett kuki. Az altesti humor mindig elnyeri m√©lt√≥ jutalm√°t, a csat√°t a k√ľlf√∂ldi csapat nyerte.

Advertisement

Az √∂rd√∂gsperm√°s kotonba ragadt Batmant pedig √ļgysem lehet fel√ľlm√ļlni, √ļgyhogy a k√©preg√©nycsata ut√°n haza is j√∂ttem a lassan a v√©g√©hez k√∂zeledŇĎ fesztiv√°lr√≥l.

[A jó fényképeket Nagy Attila csinálta, a kevésbé jókat én]