Illustration for article titled ​Terroristától vett idézettel indul az új baloldali művészeti lap

A szezon reklámötlete: a gyilkos Ulrike Meinhoftól vett mottóval indították a 0M2-t, ami az "új baloldali kultúra" katalizátora akar lenne, bármit is jelentsen ez.

Advertisement

A 0m2 nem azért foglalkozik művészettel, mert feladtuk az ellenállást, éppen ellenkezőleg, igazából most kezdjük el. Elkötelezetten hiszünk a művészet társadalomformáló erejében: új baloldali kultúra nélkül nem lehet, és nem is érdemes megváltoztatni ezt az országot.

A változáshoz rengeteg vitára, új gondolatokra és közös nyelvre van szükség. A 0m2 ennek a folyamatnak kíván katalizátora és formálója lenni.

Advertisement

Ezekkel a veretes szavakkal zárul a vadonatúj online lap "Most kezdjük el" című krédócikke. Bizonyos értelemben még veretesebbekkel indul, mottóként ugyanis a német Vörös Brigádok Hadsereg Frakció alapítójáról ezek a sorok szerepelnek az írás elején:

Protest is when I say I don't like this.
Resistance is when I put an end to what I don't like.
Protest is when I say I refuse to go along with this anymore.
Resistance is when I make sure everybody else stops going along too.

Ulrike Meinhof

Ez az igazi punk reklámozás, erre tuti mindenki oda fog figyelni, és legalább 5 percre megjegyzi az 0M2 nevét.

Advertisement

Nem ismerem őket, így nem tudom, hogy a lap szerkesztőiként megjelölt Balázs Anna, Karas David, és Pacsika Márton a baloldaliság eszményi formájának tényleg a tőkések elrablását és megölését tartja-e. És hogy ők is támogató nyilatkozatot adnának-e ki, ha a következő olimpián egy arab terrorszervezet izraeli sportolókat rabolna el és gyilkolna meg. És hogy ők is megpróbálnák-e elraboltatni a saját gyerekeiket az apjuktól, hogy egy palesztin menekülttáborban neveltessék fel őket.

Gondolom, amúgy nem.

De pont Ulrike Meinhoftól választani terrorista lapmottót azért igazán svungos megoldás, mert Meinhof újságíróból lett terrorista, így az ember óhatatlanul arra gondol, hogy mégis ő a szerkesztők szakmai ideálja.

Advertisement

(via tudózsidó )

Share This Story

Get our newsletter