Rámatyizott vagy rámutyizott a jegybankelnök az új pénzre? Egy nemzet áll eleven kérdőjelként a pénztárcája előtt.

Amióta forgalomba kerültek az új, megjökkentően ronda színű, egy részeg dózsás hányására emlékeztető tízezres bankjegyek, sorra írják meg az olvasók, hogy szerintük milyen elképesztő önleleplezés/vicc/vallomás/tudatalatti vallomás, hogy a Nemzeti Bank elnöke Mutyi néven írta alá a pénzt.

Matolcsy aláírása régóta izgalmas téma. A szignó fejlődése korábban hősünk vagyonnyilatkozatain volt megfigyelhető, mostanában pedig az új pénzeken.

Matolcsy egy nagyjából vízszintes, ívelt vonalból, egy egyenesből és egy kis peckes vesszőcskéből álló absztrakt minimalista kompozícióval jelent meg a színen. Hogy utána egyszer csak, különösebb előzmény nélkül, megértinse a figurális művészet, és hirtelen "METH"-ként írja alá az aláírandókat. Mivel ez egy köztudottan kegyetlen, a fogyasztót igen hamar zombivá változtató drog neve, a váltás oka feltehetőleg a féktelen Breaking Bad-rajongás lehetett.

Advertisement

Miután kiderült, hogy új pénzeket fognak nyomtatni, naná, hogy reménykedtem benne, a Fideszes Forinton az örökévalóságig egy durva keménydrogos utalás fog virítani. De nem így lett. Az új pénzekhez ugyanis új aláírás dukált, György áttért a "Matyi"-ra. Sőt, ha jobban megnézed, "a Matyi"-ra.

Vajon miért tehetett így? Racionális magyarázat nincsen. Felmerülne ugye, hogy önmagát matyizza, de a jegybankelnök második keresztneve köztudottan a Huba. Van ugyan egy híres távoli rokona, akinek Mátyás volt a keresztneve, de egy börtönben meghalt nyilaskeresztes háborús bűnöst talán senki sem becézgetne. Esetleg a matyizásra célozna? Csábító gondolat, csakhogy a gyakorlatban lehet egyfelől "matyizni" és "matyizás"-ról is beszélhetünk, de azt senki sem mondja, hogy "hú, az mekkora matyi volt már, utána jegelni kellett a tenyeremet, és a vállam is kugrott."

Advertisement

Akkor mégis Mutyi lenne, az, amit korábban egyértelműen Matyinak néztem? A jegybankelnökként az aktuálpolitikától kissé eltávolodó Matolcsy ezzel üzeni finoman, hogy szerinte sem minden papsajt, hasonlóan ahhoz, amikor Áder köztársasági elnök határolódott el Hír TV fideszes ujjpattintásra bárkire rárontó újságíróitól?

Advertisement

Képtelen vagyok eldönteni. Az aláírást még mindig inkább Matyinak nézem, de tényleg nem áll messze a Mutyitól sem, és annak legalább van értelme is. Szerinted?

Ja, és ugye emlékszel a Cink legjobb minimalista gifjére Orosz Pétertől, aminek szintén egy Matolcsy-bankó a főszereplője?

Advertisement