V√©g√ľl nem h√°rom, hanem n√©gy technol√≥gi√°t teszteltek, az utols√≥ szakaszn√°l a h√°rom szinten, g√ļla alakban egym√°sra pakolt peng√©s dr√≥t k√ľl√∂n√∂sen bar√°ts√°gosnak hangzik.

A munk√°latok h√©tfŇĎn kezdŇĎdtek, √∂sszesen 43 katona dolgozott a 150 m√©teres mintaker√≠t√©s √©p√≠t√©s√©n.

  • A leghosszabb, sz√°zm√©teres r√©szen az ac√©l ker√≠t√©soszlopokat beton alapba √°ll√≠tott√°k, erre fesz√≠tett√©k a dr√≥th√°l√≥t, a ker√≠t√©s tetej√©re Szerbia fel√© dŇĎlŇĎ hatty√ļnyakak ker√ľltek. Ezekre, illetve a ker√≠t√©s t√∂v√©hez peng√©s dr√≥tot raktak. Az oszlopok k√∂z√© a szakasz egy r√©sz√©n, k√©tm√©teres magass√°gba merev√≠tŇĎ keresztgerend√°kat helyeztek el.
  • A m√°sodik r√©szn√©l is ac√©l ker√≠t√©soszlopokat haszn√°ltak, ezeket azonban c√∂l√∂pverŇĎ g√©pekkel helyezt√©k el a t√∂m√∂r√≠tett talajba. Ezek az oszlopok egy m√©terrel hosszabbak voltak, mint a betonalapn√°l haszn√°ltak.
  • A harmadik szakaszn√°l h√°ntolt, a t√∂v√ľkn√©l 35, cs√ļcsukn√°l 25 centim√©teres ak√°cfaoszlopok tartj√°k a dr√≥th√°l√≥t.
  • Az utols√≥ r√©szre ker√ľlt a fent eml√≠tett, g√ļla alakban egym√°sra pakolt peng√©s dr√≥t.

Advertisement

A korm√°ny kedden d√∂nt arr√≥l ‚Äď feltehetŇĎen a be√≠g√©rt, √°tm√°sz√°sos m√≥dszerrel v√©gzett tesztek ut√°n ‚Äď, hogy melyik megold√°sokat alkalmazz√°k majd a teljes, 175 kilom√©teres szakaszon. Ezt november 30-ig akarj√°k befejezni, a honv√©ds√©g 900 tagja vesz r√©szt a munk√°ban, √©s a ker√≠t√©st egyszerre 10-12 helysz√≠nen kezdik el √©p√≠teni. Az alapanyagot a b√ľntet√©s-v√©grehajt√°s fogvatartottai k√©sz√≠tik.

Advertisement

A ker√≠t√©ssel kapcsolatban egy√©bk√©nt Thomas de Maiziere n√©met sz√∂vets√©gi bel√ľgyminiszter is nyilatkozott. Ňź azt mondta a Frankfurter Allgemeine Zeitun nevŇĪ lapnak, hogy noha nem erŇĎdk√©nt k√©pzeli el Eur√≥p√°t, √©s n√©met politikusk√©nt erŇĎs fenntart√°sai vannak a ker√≠t√©sekkel kapcsolatban, Magyarorsz√°gnak meg kell v√©denie a schengeni k√ľlsŇĎ hat√°rt.

Képek: Kelemen Zoltán Gergely/MTI

Az átmászásos módszer remek illusztrációját ripliberálisdemokrácia készítette.