Illustration for article titled ​Tényleg, miért kell ezt csinálni szegény zsidó nénikkel?

Orbán Viktor minden célját elérte, nem értem, miért kínozza szegény túlélőket. A náci megszállás emlékművével igazából a bukott balos pártokat akarja heccelni, de ez sikerült, és innentől végképp indokolatlan szemétkedés az izmozás az emlékmű körül.

Advertisement

Tesztebédből jöttünk visszafelé Alberttel a Tüköry étteremből – az új sorozatunkban a klasszikus kommer vendéglátóhelyeket fogjuk végigjárni –, és kitaláltuk, hogy a Szabadság tér felé fordulunk, hogy megnézzük, mi történik éppen a náci megszállás épülő emlékművénél.

Illustration for article titled ​Tényleg, miért kell ezt csinálni szegény zsidó nénikkel?
Advertisement

Tucatnyi érdeklődő álldogált a kordon előtt, pár rendőrrel színesítve, sütött a nap, mintha fizetnék érte, a szükőkút is hasonló lelkesedéssel csobogott, amikor egy néni lépett le a járdáról és ment át a keskeny úton a kordonig. Ekkor vettem észre, hogy jókora szprés flakont tart a kezében.

"Az nem lehet" – gondoltam, de mire a "het"-hez jutottam, már fújta is. Az elején olyan hieroglifaszerűen olvashatatlan volt az egész, reszketett is a keze, meg nem is volt gyakorlott, de a betűk egyre olvashatóbban tekeregtek a kordont borító koszvadt nejlonon, hogy fokozatosan kirajzolódjon a felirat

TÚLÉLTEM A SOÁT, MÉG SZERETNÉK ÉLNI!

Illustration for article titled ​Tényleg, miért kell ezt csinálni szegény zsidó nénikkel?
Advertisement

Nem volt könnyű felfújnia, nemcsak a szöveg torokszorító mivolta miatt, azért sem, mert az igen keskeny úttesten kellett állnia, a sarkától 3 centire elaraszoló kocsiktól fenyegetve. A sofőrök kábé fele persze beszólt vagy bemutatott, és itt is érvényesült az autódinamika első törvénye, miszerint a furgonsofőr mindig 87 százalékkal parasztabb bárkinél az úton.

Nagyon szomorú látvány volt, én meg azon gondolkodtam közben, hogy miért csinálja ezt vajon Orbán Viktor.

Advertisement

Józan újságíróként kifejezetten nem hiszek semmiféle összeesküvés-elméletben, sőt a politikai mindennapjait látva néha abban is kételkedem, hogy van-e bármi mögött tudatos szándék, de abban egészen biztos vagyok, hogy Orbán nem véletlenül indította be a szoborprojektet – saját leírt szavát látványosan megszegve – azonnal a választások után. Azért csinálja, hogy lefoglalja a hülye hisztiellenzéket, meg a balos értelmiségi véleménymaffiát, ami tökéletesen sikerül is neki. A kampány utolsó heteiben még érthető volt, miért húzta elő egyáltalán ezt az emlékműkérdést: leginkább a Jobbik előretörésétől tartott, és az emlékműüggyel akarta a táborán belül tartani a szél felé ingadozókat. Ezt nevezhetjük cinikus lépésnek, de legalább érthető, és világos, hogy hol mutatkozott a végén a nyereség, ami miatt a Fidesznek megérte végigcsinálni.

De most már túl vagyunk a választásokon.

Pont emiatt annak, ami most folyik, nincs ilyen racionális magyarázata. Mármint azon felül, hogy egyszerűen remek érzés trollkodni a mindenre ugró Örökös Aláírókkal, akik tényleg olyanok, mint a hülyegyerek az osztályból általánosban, akinek elég volt kétszer elmormolni, hogy "nem vagyok ideges, fő a nyugalom", és már ugrott is toporzékolva, liluló fejjel. A budapesti hiszteroértelmiség Magyarország mindenre ugró hülyegyereke, és ember legyen a talpán, aki meg tudja állni, hogy froclizza őket. A balos pártok pedig ugyanez a köbön.

Advertisement

De itt nemcsak gyurcsányista hőbörgők és hisztis megmondóemberek idegesítéséról van szó. Hanem egy rakás ijedt néniről és zavartan néző bácsiról, akiknek ez tényleg fáj és rettegést okoz.

Maga az emlékmű-koncepció és a szoborterv csupa szellemi és esztétikai borzalom, giccsözönbe oltott szerecsenmosdatás. Hasonlóan visszataszító, ahogy a bukott ellenzék rátelepedett az ügyre. Ami nem visszataszító, hanem szívbemarkoló, az azoknak a fájdalma, akiket ez az emlékmű igazán érdekel. És ezek lényegében csak a zsidó áldozatok és hozzátartozóik, meg pár szenvedélyes liberális. Mert a Fidesz és Orbán igazából alapvetően magasról tojik erre az emlékműre, ami pusztán aktuálpolitikai okokból kellett nekik, meg hogy dobjanak valami koncot a kormányzatra rászívódott jobbos művészpiócáknak. Az átlagos magyar választó végképp a sztatoszféra felső határáról tesz arra, hogy mi történt itt 1944 márciusában. Mivel az emlékmű jelenleg ezek miatt tényleg nem szolgál az égvilágon semmi mást, mint a balos ellenzék idegesítését, nem értem, hogy Orbán hogy képes tovább rugdalni a döglött progresszív demokratát, amikor a trollkodásával ennyire kikészíti a néniket.

Advertisement

Tényleg, ki képes meggyötört nénik szadizásán szórakozni?

Share This Story

Get our newsletter