Egy kommentelŇĎ k√©rdezett ilyet tegnap az egyik putyinos posztom alatt, √©s annyit tudtam mondani, hogy ha engem k√©rdezel, nem f√©lek cseppet sem. Azt√°n elmorfond√≠roztam ezen.

M√°r amennyire tŇĎlem telik. Szerintem is √©rdekes t√©nyleg, hogy hogyan lett az elm√ļlt h√≥napokban akkora mumus az oroszokb√≥l √©s az orosz eln√∂kbŇĎl, amekkora nagyon r√©gen nem volt senki. Oszama bin-Ladent is bele√©rtve. Konkr√©t v√°laszaim term√©szetesen nincsenek, majd seg√≠tetek, ha lesz hozz√° kedvetek.

Lehet, hogy h√ľlyes√©g, ami elsŇĎre eszembe jutott ‚Äď mondom, hogy bizonytalan vagyok ‚Äď, de kezd√©sk√©nt visszaugrottam egy pillanatra a szovjet idŇĎkbe. Tudj√°tok a t√∂rt√©nelembŇĎl, sokan √°t is √©lt√©tek, hogy volt valami glob√°lis hidegh√°bor√ļ √©vtizedeken √°t. Ami k√ľl√∂n√∂s, az az, hogy a hidegh√°bor√ļ a Szovjetuni√≥b√≥l n√©zve nem volt f√©lelmetes. Egy√°ltal√°n nem. Nem is annak nevezt√©k, hanem b√©keharcnak.

Advertisement

A m√°sik oldal, az amerikaiak meg a NATO voltak az agressz√≠v √°llatok, a vil√°g csendŇĎrei, akiknek nagy az arcuk, de √ļgysem mernek belek√∂tni a szovjet emberekbe. Mert fosnak tŇĎl√ľk, √©s tudj√°k, hogy kapn√°nak a pof√°jukra, ha megpr√≥b√°ln√°k. Ezt a szovjet b√°tors√°got nem a kommunista ideol√≥gia magasabbrendŇĪs√©ge alapozta meg, hanem a nagy honv√©dŇĎ h√°bor√ļ kultusza. A nem kis r√©szben ebbŇĎl fakad√≥ birodalmi magabiztoss√°g. A Szovjetuni√≥ soha nem lesz agresszor, de k√©pes megv√©deni mag√°t b√°rkivel szemben, ennyi.

Mondhatj√°tok, hogy mindek√∂zben √ľresek voltak a boltok √©s orbit√°lis kamu volt az eg√©sz orsz√°g, sŇĎt a keleti blokk is mindenest√ľl. Ez igaz, de a fasiszt√°k halhatatlan elpics√°z√°sa akkor is benne volt az emberek t√∂bbs√©g√©nek a lelk√©ben. Nagyon m√©lyen.

Advertisement

Benne van most is. Kint voltam tavaly a SZKA Szentp√©terv√°r egyik hazai KHL-meccs√©n, a Dinamo Moszkva ellenin. A SZKA klasszikus katonacsapat, mentek folyamatosan a szovjet korszak indul√≥i a t√∂k√©letesen XXI. sz√°zadi kulissz√°k k√∂z√∂tt. Nagyon furcsa √©rz√©s volt ez, de azt felt√©telezem, meg√©rtettem valamit abb√≥l, hogyan mŇĪk√∂dik a putyini Oroszorsz√°g.

A rendszerv√°lt√°s ut√°n bek√∂sz√∂nt√∂tt jelcini vadkapitalizmus rendesen sz√©tbarmolta m√©g az √≠rmagj√°t is annak, amire elŇĎtte birodalmat √©p√≠tettek. Befejezte a munk√°t, amit a brezsnyevi pang√°s elkezdett. Ezt a kupler√°jt tette rendbe Vlagyimir Putyin, √©s hogy a maga m√≥dj√°n j√≥l csin√°lta, az k√©zenfekvŇĎ. Nyilv√°n semmi k√∂ze ennek a nyugati t√≠pus√ļ demokr√°ci√°khoz. Ha a sz√°munkra legfontosabb sztenderdeket n√©zz√ľk ‚Äď emberi jogok szavatol√°sa, szabad piac stb. ‚Äď, a putyini √°llamkapitalizmus abszurd √©s kem√©ny dolog. Csakhogy a demokr√°cia az oroszok z√∂me sz√°m√°ra nem szabads√°got hozott, hanem rabl√°st, megal√°ztat√°st, nyomort √©s ‚Äď fŇĎk√©nt ‚Äď kisebbrendŇĪs√©gi komplexusokat. Az a n√©p, amely megszokta, hogy nagy ‚Äď hadd utaljak vissza m√©g egyszer a h√°bor√ļra ‚Äď, k√©ptelen elviselni, hogy ezut√°n kicsinek kell lennie.

Advertisement

ErrŇĎl sz√≥l minden, amit Putyin csin√°l. ErrŇĎl sz√≥l a Kr√≠m is, Kelet-Ukrajna is. Arr√≥l, hogy az oroszok nem hagyj√°k, hogy egyp√≥lus√ļ legyen a vil√°g. Akkor sem, ha belegebednek, ha sokkal gyeng√©bbek katonailag √©s pl√°ne gazdas√°gilag, mint a vil√°g vezetŇĎ hatalmai. Gyeng√©bbek voltak a n√©metekn√©l is a negyvenes √©vekben, √©s?

A mentalit√°s l√©nyege, √ļgy sejtem, hogy az oroszok nem f√©lnek semmitŇĎl. √Čs m√©lys√©ges meggyŇĎzŇĎd√©s√ľk az is, hogy ŇĎk nem agresszorok. 1941-ben sem ŇĎk voltak az agresszorok, √©s a Kr√≠men sem azok, √©pphogy a NATO agresszi√≥j√°t akad√°lyozt√°k meg azzal, hogy idej√©ben l√©ptek. Mindent meg lehet magyar√°zni. Vlagyimir Vlagyimirovics meg bevonulhat a t√∂rt√©nelembe: ŇĎ az az ember, aki egyetlen puskal√∂v√©s n√©lk√ľl visszaszerezte az ŇĎsi ‚Äď nem mellesleg strat√©giailag kiemelten fontos ‚Äď orosz f√∂ldet.

Advertisement

Ezzel szemben a hidegh√°bor√ļ Nyugat felŇĎl n√©zv√©st ‚Äď olvasm√°nyaimb√≥l √©s n√©zm√©nyeimbŇĎl √≠gy tudom ‚Äď sokkal ink√°bb f√©lelmetes volt. Hiszen mik√∂zben az oroszok a legkev√©sb√© sem tal√°lt√°k ijesztŇĎnek a Nyugatot, a Nyugat nagyon is ijesztŇĎnek √°br√°zolta az oroszokat.

Mintha ez menne most is. A hagyom√°nyok ment√©n. A Nyugat szerint Putyin √©s az oroszok rettentŇĎ vesz√©lyesek. A demokratikus v√≠vm√°nyokat fenyegetik. Putyin √©s az oroszok szerint a Nyugat bekaphatja. T√∂ketlen seggfejek gy√ľlekezete az eg√©sz brancs.

Advertisement

Hogy mindennek mennyi a köze a realitásokhoz, az más tészta. Nem a valóság a fontos, hanem a valóság képe. Lehet, hogy mégis megvan a válasz?

Hát jó, a feje tetejére fordítom Bibó Istvánt: demokrata az, aki fél.

Annyira pedig nem k√©ne izgulni: Vlagyimir Vlagyimirovics nem √ļgy √©rtette azt a Lisszabont√≥l Vlagyivosztokigot. Vagy ha m√©gis, majd √ļjra morfond√≠rozgatok egy sort.