​Tényleg ilyen menő dolog épülne Magyarországon?

Illustration for article titled ​Tényleg ilyen menő dolog épülne Magyarországon?

Túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen a világ legmélyebb medencéje, ami elvileg Sümegen épül. A mostani bajnok, a brüsszeli őrült jól néz ki, és világhírű.

Advertisement

Hét méterrel lenne mélyebb a brüsszeli Nemo33 kútjánál a Sümegre tervezett, 40 méter mély búvárszórakoztató központ legalja. A még névtelen dunántúli projektet egy saját termálkúttal bíró, háromhektáros telken valósítanák meg. Nehéz elképzelni egy ilyen bizarr dolgot, mint egy tengemély medence, nincs is olyan sok példa rá a világon, ezért a legegyszerűbb megnézni a legnagyobb, és tőlünk nem is annyira messzire eső brüsszeli konkurenst.

Advertisement

A Nemo33 víz alatti része leginkább egy vízzel elárasztott paintball- vagy lézercharcpályára hajaz. Tehát nem egy darab, 2 méter helyett hússzor olyan mély, téglaforma medencét kell elképzelni, hanem egy változatos, aknákkal, termekkel, összekötő folyosókkal zsúfolt teret, ami a legtöbb pontján nincs 33 méter mély. A komplexumba a fent lévő étteremből, illetve jó pár más pontról is be lehet kukucskálni, így nem csak a búvárokat szórakoztatja, hanem a nézelődőket is.

Az árak annyira nem is vészesek, egy merülés - attól függően, hogy a búvárnak milyen papírjai vannak, 22-30 euró, csapatban pedig 15 körüli.

Advertisement

Sümegen a helyi Nemóba uszodát és szórakoztató központot is terveznek, érthető módon. Nekem az egészben egyelőre az gyanús, hogy a tervet prezentálva a Deep Dive Kft emberei 250 ezer magyarországi búvárról beszéltek, ami úgy jöhetett ki, hogy az összes, maszkkal és pipával játszó gyereket is beleszámolták.

De ha nem kamu az egész, akkor mellesleg ez lesz a világ legjobb belsőépítészeti feladata. Nem gyakori feladat vízzel teli épületet tervezni, és a brüsszeli példa is mutatja, hogy mennyire hatásos tud lenni az ilyen látvány.

Share This Story

Get our newsletter